Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kultura

Kultura

Kazališna trupa „Teatro Caprile“ iz Austrije danas u Osijeku

E-mail Ispis PDF
teatro-caprile-u-osijekuDanas u Osijeku nastupa kazališna trupa „Teatro Caprile“ iz Austrije s predstavom „Helvers Nacht“ autora Ingmara Villquista u Kinu Europa u 18 sati.

Teatro Caprile osnovali su 1993. godine austrijska glumica Katharina Grabher, glumac Andreas Kosek i etnolog Mark Német. Predstava je na njemačkom jeziku, u glavnim ulogama glume Katharina Grabher (uloga Karle) i Manfred Stadlmann kao Helver u režiji Andreasa Koseka. U predstavi se obrađuje odnos dvoje ljudi, Karle i duševno zaostalog Helvera, dok pozadinu priče čini totalitarni fašistički režim. Napeta predstava koja će gledatelja potaknuti na razmišljanje i suosjećanje s osnovnim naglaskom na osobe s posebnim potrebama, izolaciju i fašizam.

Nagrade na Vukovarskom lutkarskom proljeću

E-mail Ispis PDF

h-dom-vukovarPredsjedniku Hrvatskog centra UNIME (Svjetska udruga lutkara) Zvonku Festiniju i glumici osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Zvjezdani Bučanin, na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak  u Hrvatskom domu, uručena je Povelja za životno djelo Vukovarskog lutkarskog proljeća i Hrvatskog centra UNIME.

Svečanost je održana u sklopu 16. vukovarskog lutkarskog proljeća, koje se od 11. do 16. travnja održava u pet gradova i 17 mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Orašju (BiH). Na toj lutkarskoj manifestaciji sudjeluje 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Mađarske koji će izvesti ukupno stotinjak predstava.

Izložbe: René Magritte i Ivo Pervan u Osijeku

E-mail Ispis PDF
izlozba-francuska-alijansaU okviru Dana Frankofonije u Osijeku 2011, Francuska Alijansa Osijek u suradnji s Gradskim Galerijama Osijek predstavlja dvije izložbe fotografija:


René Magritte i fotografija

Kako je belgijski slikar René Magritte (1898.-1967.) realizam i stvari oko sebe pretvarao u nadrealizam pokazat će izložba fotografija jednog od najintrigantnijih nadrealističkih umjetnika 20. stoljeća. Šezdeset i jedna fotografija sugerira nam kako je razmišljao poznati slikar koji je fotografski objektiv koristio kako bi obične predmete vidio “drukčije”. Fotografije predstavljaju motive koje je slavni slikar kasnije pretvarao u štafelajne slike koje su obilježile razdoblje nadrealizma.

U Vukovaru izložba Vesne Sokolić

E-mail Ispis PDF
otvorena-izlozba-sokolic-vukovarSamostalna izložba akademske slikarice iz Zagreba Vesne Sokolić, na kojoj se autorica predstavila s 40 ulja na platnu nastalih između 1962. i 2010. godine, otvorena je večeras u Galeriji Oranžeriji vukovarskoga Gradskog muzeja.

Vesna Sokolić rođena je 1924. godine u Zagrebu. Studirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu, a profesori su joj bili klasici modernog hrvatskog slikarstva prve polovine 20. st: O. Mujadžić, K. Hegedušić, Lj. Babić, V. Becić, A. Mezdjić, M. Tartaglija i T. Krizman. Diplomirala je 1946. godine u klasi prof. Vladimira Becića. Od 1946. – 1948. godine polazila je specijalku kod prof. Marina Tartaglije i Tomislava Krizmana.

Stranica 9 od 31

 
 
 
 
belot