Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

U četvrtak i petak u Vinkovcima izbor Miss model-Novo lice Hrvatske

miss_models-vinkovci
Vinkovci - Uoči Dana grada Vinkovaca, 18.-tog srpnja, održat će se finale izbora ljepote Miss model-Novo lice Hrvatske.
Izbor, koji je završna svečanost proslave Dana grada blagdana Svetog Ilije, održat će se s početkom u 21 sat ispred Hotela Slavonija, a za izbor najljepših manekenki ove godine konkurirao je veliki broj modnih agencija iz cijele Hrvatske.

Pokrovitelj izbora je Grad Vinkovci, a supokrovitelj Vukovarsko-srijemska županija i Županijska turistička zajednica. Generalni medijski pokrovitelj izbora je Glas Slavonije.

Piprema pak cjelokupnog programa je u rukama Vinkovčana, od obrtnika koji se brinu za styling djevojaka ,a posebno zanimljiva bit će scenografija na otvorenom koju ove godine potpisuje Gradski muzej Vinkovci. 

Ako nećemo mi, hoće susjedi!

Nuklearna elektrana ATOMSKA SLAVONIJA: “ZELENI” VODE BUNU VOÐENI NEZNANJEM? - Premda je nuklearna energija najčistija i komercijalno isplativa proizvodnja električne energije, upravo riječi “čista energija, kako se čini, najmanje zanimaju ekološke i “zelene” udruge koje se, zabrinute za očuvanje okoliša, protive gradnji nuklearke. Naime, iz masivnih dimnjaka nuklearne elektrane izlazi tek vodena para, a korištena voda nije u direktnom kontaktu s reaktorom i nije radioaktivna. Istovremeno, termoelektrana pogonjena fosilnim gorivima ispušta niz otrovnih tvari kojima kratkoročno, ali i dugoročno onečišćuju okoliš, te znatno utječu na zdravlje ljudi te flore i faune u blizini. Pa ipak, većina Hrvata radije gleda na dimnjak elektrane koja je pogonjena, recimo, ugljenom, iz koje suklja gust crni dim, nego na dimnjak nuklearke. Valja napomenuti kako izgaranjem fosilnih goriva nastaju takozvani staklenički plinovi, a u atmosferu se oslobađaju upravo iz velikih elektrana i teške industrije te osobnih automobila. Naravno, kada se priča o nuklearkama, najveći je strah od fatalnog kvara na reaktoru, zbog čega može doći do eksplozije i ispuštanja radijacije. Podsjetimo, najveća takva katastrofa dogodila se 1986. u ukrajinskom Èernobilu, a posljedice su osjetile i okolne zemlje. Tužno je što je moralo doći do tragedije da se neke stvari promijene, ali od černobilske katastrofe do danas ne bilježi se ni jedna nezgoda u nuklearnim elektranama koja je direktno utjecale na ljude i prirodu. Sigurnosne mjere u nuklearkama sada su na gotovo nevjerojatno visokoj razini, a svaka zaštitna mjera ima nekoliko dodatnih zaštita koje osiguravaju siguran rad i u nepredvidljivim okolnostima. Zaštitna, tzv. Containment građevina, predviđena je da spriječi istjecanje radijacije čak i u slučaju fatalnog kvara i zatajenja svih drugih sigurnosnih mjera pa se može reći da je nuklearna energija iz moderne elektrane čista i sigurna. Zaštitne su mjere toliko jake da zaštitna građevina “Containment” mora izdržati i nalet vojnog zrakoplova pri brzini od 775 kilometara na sat. No, unatoč svemu, strah od nuklearki i dalje je vrlo velik i stalno se ponavlja kako su NE štetne i opasne za okoliš, jednako kao i zbrinjavanje otpada. To je dakle uvriježeno mišljenje, no je li baš sve tako crno?

Bijela lađa se ruši i gradi nova zgrada

Na mjestu Bijele lađe, sudeći prema u subotu objavljenom natječaju Osijek-Koteksa, niknut će stambeno-poslovni objekt! Osijek-Koteks, vlasnik objekta i parcele, naime, objavio je javni natječaj za prikupljanje ponuda za idejno rješenje gradnje zgrade koja bi trebala zamijeniti devastiranu Bijelu lađu.

Natječaj je otvoren do 25. kolovoza (do 15 sati), a kako će izgledati taj novi objekt, znat će se s prvim danima listopada, nakon što ocjenjivački sud završi rad. Ukupni nagradni fond natječaja je 250.000 kuna - prva nagrada iznosit će 100.000, druga 62.500, a treća 37.500 kuna. Međutim, ako na natječaj prispije manje od deset radova, proporcionalno će se smanjiti broj i fond nagrada. Također, ocjenjivački sud, koji čine tri predstavnika Osijek-Koteksa te po jedan predstavnik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Grada Osijeka, može odrediti drugačiju raspodjelu nagrada. Iz natječajnih uvjeta vrijedi izdvojiti jednu zanimljivu formulaciju; budući da objekt treba biti "buduća razglednica Osijeka". Nakon zatvaranja natječaja radovi će biti objavljeni na web stranici Osijek-Koteksa te će biti organizirana javna izložba.

KUP Grada Županje kreće u srijedu (02.07.2008.)

Ove godine će se održati drugi po redu Kup Grada Županje 2008. Riječ je dakako o noćnom malonogometnom turniru u organizaciji Multikulturnog centra grada Županje i prijatelja...

Iza nas su i ogromne organizacijske pripreme za njega. Tako uz sve ostalo, imati ćete prilike ovogodišnje rezultate pratiti i na službenim stranicama. Isto tako, u gradu već možete vidjeti i službene plakate KUP-a, a i medijski pokrovitelj događanja - Hrvatski Radio Županja je pustila najavu u svoj eter na 97,5mHz.

Turnir će se odigravati u terminu od 02. - 13.07.2008., a sve ostale informacije potražite na stranicama KUP-a. Pogledajte kako je bilo prošle godine i s nestrpljenjem očekujte nove okršaje naših gradskih naselja i ulica za 5 dana. Uživajte u narednom programu kojeg Vam uskoro donosimo ovog vrućeg i paklenog ljeta...

Proglašeni pobjednici drugog Vukovar film festivala

U Vukovaru je zatvoren drugi Vukovar film festival na kojemu je prikazano više od 50 filmova iz podunavskih zemalja, te nekolicina uradaka svjetske produkcije na radost mnogobrojnih ljubitelja ove umjetnosti koji su ga od srijede pratili na riječnom šlepu uz Dunav i u Ružučkinoj kući. Riječima zahvale organizatorima i sudionicima festivala festival je zatvorila gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan uz najavu trećega po redu festivala koji će Vukovar s nestrpljenjem iščekivati dogodine. Na samoj svečanosti zatvaranja podijeljene su i nagrade stručnoga žirija kojega su sačinjavali redatelji Zvonimir Jurić i Kristijan Milić, te filmski kritičar Nenad Polimac.

Maribor - Petorica navijača Cibalije nastradala u sukobu

http://s1.trosjed.net.hr/trosjed/avatari/38314a_0_ECnod.jpgNavijači nogometnih klubova Maribor i Cibalia potukli su se oko 18.40 sati na jednom od mariborskih trgova. Najmanje pet hrvatskih navijača je ozlijeđeno. Jedan je teško stradao te su ga bez svijesti prevezli u mariborsku bolnicu.
Dvojica su nakon saniranja ozlijeda puštena na kućnu njegu dok su još dvojica zadržana na liječenju. Navijači Cibalije u Maribor su došli pratiti prijateljsku, pripremnu utakmicu. (24sata)

Laslovčani dobili bistu kralja Ladislava

LASLOVO - Trodnevno druženje “Susret naselja” održava se ovog vikenda u Laslovu, u koje je u povodu toga došlo gotovo 200 gostiju iz 12 mađarskih i dva rumunjska sela. Prema riječima Silvije Bocke, predsjednice Mjesnog odbora Laslovo, riječ je o druženju koje se svake godine održava u drugom mjestu između 15 sela potpisnika ugovora o suradnji koja je krenula kao pomoć ratom razrušenom Laslovu.

Osijek postaje dječja kreativna destinacija

Pripreme za ovogodišnji 5. međunarodni projekt “Zemlja bez granica”, koji će se od25. do 30. kolovoza održati na prostoru Tvrđe pod nazivom “Kao oblak”, u punom su jeku. U sklopu ove međunarodne manifestacije očekuje se sudjelovanje više od 1.000 djece i mladih te 40 umjetnika iz 16 zemalja. Predviđeno je održavanje 31 javne radionice za koje se prijavljuju osječke škole i ustanove koje će se predstaviti u “Zemlji djece”, koja će se moći posjetiti u noći posljednjeg dana manifestacije u “prerušenoj” osječkoj Tvrđi. Ova maštovita zemlja plod je dječje mašte, inspirirane knjigom Jelene Radan “Zemlja djece - Zeda”, glazbu je napisala grupa Meritas, uz pomoć Lidije Bajuk i Branka Trajkova. Prof. pedagogije Suzana Vargović, predsjednica Udruge za rad s mladima “Breza” i voditeljica manifestacije, napominje kako je ovaj prepoznatljiv “Brezin” projekt zamišljen s ciljem unapređenja pedagoškog rada s djecom te prevencije asocijalnog ponašanja djece i mladih.

Humani djelatnici Pet centra udomili 10 mačića u 15 dana

Neodgovorni građani sve češće ostavljaju životinje koje ne žele pred vratima Pet centra, upozoravaju zaposlenici. “U posljednjih 15-ak dana udomili smo deset mačića koje su nam neodgovorni sugrađani ostavili pred vratima, a trenutačno imamo jednog mačića koji još uvijek traži dom. Nitko ga ne želi udomiti.

Stranica 193 od 193

 
 
 
 
belot