Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Pretragom krvi do predviđanja smrti - biološka kristalna kugla?

smrt-predvidjanjeMože li jednostavna krvna pretraga predvidjeti rizik osobe od umiranja od srčanih bolesti ili raka?

Izvješćujući u on-line izdanju časopisa Journal of American Medical Association, i na Kongresu Europskog kardiološkog društva, Johan Arnlov i njegovi kolege kažu da jedan enzim koji se mjeri u krvi može biti povezan i sa srčanim bolestima i s rakom, te stoga može poslužiti kao rani pokazatelj za nekoga tko će vjerojatno umrijeti od tih bolesti.

12. Etnosusreti u Bilju

12etnosusretikao kulturno – gastronomska manifestacija Općine Bilje održati će se 10. i 11. rujna 2011. u Bilju.
Ove godine također će biti postavljeni štandovi na kojima će se nuditi domaći proizvodi kao i sva druga eko i etno ponuda iz domaće radinosti,  izrađena od prirodnih i ekoloških materijala.

Posjetitelji će moći vidjeti i sami se okušati u nizu tradicijskih zanata od grnčarije, zlatoveza do tkanja na tkalačkom stanu, kao i niz starih igara od potezanja konopca, bacanje potkove do potezanja mosora.

VIDEO: Život i djelo Stevea Jobsa u još jednoj preludoj tajvanskoj animaciji

jobs-life-animationTavanska Next Media Animation animacijska kuća koja je do sada objavljivala kratke klipove o ubojstvu Bin Ladena i prodaji Huffington Posta – odlučila je napraviti jedan o ostavci Stevea Jobsa…
Ukratko – riječ je o filmiću kojeg slobodno možemo nazvati “Život i djelo Stevea Jobsa“. Iako ima nekih dijelova koji baš i nisu primjereni situaciji (Jobs se bori s teškim oblikom raka gušterače), video je dovoljno simpatičan da ga vrijedi pogledati. Posebno nam se svidjela borba Jobsa i Billa Gatesa u “Star Wars” okruženju.

Urod bolji nego prošle godine

psenica1Državni zavod za statistiku u objavljenim ranim procjenama priroda važnijih usjeva procijenio je da je ovogodišnji urod pšenice od 780 tisuća tona za 15 posto veći od prošlogodišnjeg ostvarenog priroda. Rane procjene važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da je ove godine povećan urod pšenice, ječma i uljane repice. Po podacima DZS-a, pšenica je zasijana na 150 tisuća hektara, očekivani prirod je 5,2 tona po hektaru, ili ukupno 780 tisuća tona, što je 15 posto više nego prošle godine.


izvor: slavonija-info.com

U Sotinu pronađeno 15 ranoželjeznodobnih paljevinskih grobova

groblje-zeljezno-dobaSOTIN  - Tijekom probnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Vašarište u Sotinu kod Vukovara arheolozi su pronašli 15 paljevinskih grobova datiranih u početak željeznoga doba (8. stoljeće prije Krista), tri rimska paljevinska i kosturna groba te ostatke rimske ceste i objekata iz avaro-slavenskoga razdoblja, doznaje se od voditeljice arheološkog istraživanja Darije Ložnjak Dizdar sa zagrebačkoga Instituta za arheologiju i Mirele Hutinec iz Gradskog muzeja Vukovar.

44. Iločka berba grožđa

ilocka-berba-44Grad Ilok i Turistička zajednica grada Iloka u jeku su priprema za 44. po redu manifestaciju "Iločka berba grožđa", satkanu od elementa tradicije, vinarsko-vinogradarskih motiva te kulture i zabave namijenjene lokalnom i reginalnom stanovništvu te turistima.
U terminu održavanja od 27.08.- 04.09.2011. obuhvatit će razna događanja, od čuvanja običaja Pudarine u vinogradima, stručne i zabavne radionice i promocije, izložbe, športska događanja do folklornih i zabavnih sadržaja te prateće eno-gastro ponude najvećim dijelom u gradskoj staroj jezgri-tvrđavi tijekom završnog vikenda 02.-04.09.

Kraš investirao u tehnologiju Karoline pet milijuna eura

kras1Dovršetkom prve faze investicijskog ciklusa najavljivanog nakon preuzimanja, Karolina d.o.o. Osijek nastavlja proizvodnju u značajno unaprijeđenom prostoru uz uvođenje novog asortimana proizvoda. Tijekom ljetnih mjeseci u Karolini su postavljene dvije nove linije za proizvodnju vafla na kojima od rujna započinje proizvodnja obiteljskih pakiranja Kraševih Napolitanki. U prvu fazu razvoja Karoline investirano je 5 milijuna eura.

Zbog Facebooka tinejdžeri se drogiraju, puše i opijaju

facebook-drogsOvo smo 'znanstveno istraživanje' s nestrpljenjem iščekivali:napokon su se ljudi u bijelim kutama sjetili okriviti društvene mreže za sve poroke među mladima. Sex, Drugs & Facebook!

Nema toga na ovom svijetu za što nećemo okriviti Internet. Internet nam je kriv što smo glupi, kriv je što smo u depresiji, a kako najnovija istraživanja pokazuju, kriv je i što nam se mlađarija odala alkoholu, drogama i pušenju. Studija američkog Nacionalnog centra za ovisnost i zloupotrebu droga na Kolumbijskom sveučilištu utvrdio je povezanost korištenja društvenih mreža i devijantnog ponašanja.

Sindikat najavio peticiju o ograničavanju rada na određeno vrijeme

rad-na-odredjeno-peticijaSindikat metalaca Hrvatske (SMH) najavio je na današnjoj konferenciji za novinare potpisivanje peticije kojom će tražiti ograničavanje rada na određeno vrijeme na godinu do dvije dana.

Akcija koju pokreće Sekcija mladih SMH-a počet će prvog dana službene kampanje za parlamentarne izbore a završiti predajom peticije novoizabranoj vlasti s jasnom porukom da se rad na određeno vrijeme ne smije zloupotrebljavati, poručeno je s konferencije.

Florida nudi ekološki prihvatljivo kremiranje

ekoloski-pogrebTvrtka Resomation Ltd. iz škotskog Glasgowa instalirala je svoju prvu komercijalnu jedinicu alkalne hidrolize u jednom pogrebnom poduzeću na Floridi, koje će tržištu ponuditi ekološku alternativu za kremiranje s otapanjem tijela u grijanoj alkalnoj vodi, izvještava BBC.

Uređaj je instaliran u pogrebnoj tvrtki Anderson-McQueen u St. Petersburgu na Floridi, a koristit će se  prvi put idućih tjedana. Tvrtka Resomation Ltd. izrazila je nadu da će uskoro uslijediti instaliranje drugih jedinica u SAD-u, Kanadi i Europi.

Stranica 8 od 193

 
 
 
 
belot