Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Lifestyle

Lifestyle

Zašto nas drijemež čini pametnijim

drijemanje-poboljsava-memorijuDa je dobar noćni san ključan za pohranjivanje znanja naučenih ranije u danu odavno je poznato, no nova studija pokazuje da je odrijemati prije učenja također važno za uspješno memoriranje gradiva.
Dobrovoljci koji su odspavali 100 minuta prije zadaće večernjeg memoriranja, ostvarili su prosječno 20 posto bolje rezultate na testu pamćenja u usporedbi s ljudima koji su preskočili to spavanje.

Pasivno pušenje povezano s većim rizicima za novorođenčad

pasivno-pusenje-trudnocaŽene izložene pasivnom pušenju tijekom trudnoće imaju veće izglede roditi mrtvorođenče ili dobiti novorođenče s prirođenim manama, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Žene koje su živjele i radile s pušačima imaju 23 posto više izgleda da rode mrtvorođenče, te 13 posto više izgleda da njihova beba ima urođene tjelesne ili psihičke mane, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Pediatrics.

Na spavanje bez mobitela, TV-a i provjere mailova!

tehnika-u-spavacojIstraživanje znanstvenika američke institucije National Sleep Foundation (NSF) pokazalo je kako ovisnost o televiziji, mobilnim telefonima i prijenosnim računalima može biti iznimno štetna za zdravlje, odnosno može utjecati na manjak sna i neispavanost, čije posljedice negativno utječu na njihov rad, na raspoloženje, na odnose u obitelji, na vozačke navike, seksualni život i općenito na zdravlje pojedinca.

Gledanje televizije, igranje video igara, provjera elektronske pošte i slanje poruka kompjutorom ili mobitelom neposredno prije gašenja svjetla pred spavanje znatno utječu na bioritam i na naviku odlaska pojedinca na počinak.

Živčane stanice dobivene od matičnih pomažu u Alzheimerovoj bolesti

zivcane-staniceAmerički su stručnjaci s Northwestern sveučilišta uspjeli  iz matičnih stanica razviti vrstu živčanih stanica koje su od ključne važnosti za pamćenje i čije je odumiranje karakteristično za oboljele od Alzheimerove bolesti.

Ova tehnologija omogućuje da se testiranje novih lijekova za Alzheimera obavlja na ljudskim stanicama, a ne samo na stanicama genetski modificiranih miševa kao dosad. Osim toga, možda se otvara mogućnost da se transplantacijom takvih stanica jednog dana oboljelima vrati izgubljeno pamćenje.

Oralan seks nije bezazlen

oralni-seks-nije-bezazlenPosljednjih je godina  registriran veći utjecaj oralnog spolnog odnosa na pojavu raka usne šupljine i grla  u odnosu na konzumiranje duhana.

Ovaj podatak priopćili su, na godišnjem skupu Američkog udruženja za promociju znanosti u Washingtonu, američki liječnici koji ne mogu potpuno objasniti ovaj podatak.

Znanstvenici su otkrili prisutnost u kancerogenim tumorima usne šupljine i grla određenih "papilomavirusa" - HPV, izazivača najčešćih spolno prenosivih infekcija i glavnog uzroka raka grlića maternice.

Stranica 6 od 23

 
 
 
 
belot