Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ðakovo
 • Facebook: urednik.slavonija
 • Twitter: slavonijainfo
 • YouTube: nikon0007
 • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

"Jabučini dani" i "Đakovo Expo-Zlatne ruke"

jabucini_dani_2Organizator trećeg tradicijsko-obrtničkog sajma ''Đakovo Expo - Zlatne ruke'' je Turistička zajednica grada Đakova, pod pokroviteljstvom Grada Đakova, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo,a suorganizator je Udruženje obrtnika Đakovo.

Organizatori 10. županijske, 6. regionalne i 4. međunarodne izložbe jabuka – Jabučini dani 2011. su Hrvatska poljoprivredna komora i udruga voćara ''Voćar Đakovština'' pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Đakova i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
''Đakovo expo -Zlatne ruke'' i Jabučini dani 2011. su jesenske manifestacije u Đakovu, srcu Slavonije, s velikim brojem posjetitelja, zadovoljnim izlagačima, izložbenog, edukativnog, natjecateljskog i prodajnog karaktera. Đakovo je postalo tradicionalno mjesto okupljanja voćara i tradicijskih obrta.

U mimohodu 5. đakovačkih vezova 4.000 folkloraša

djakovacki-vezovi-mimohod-2011Na središnjoj priredbi 45. Đakovačkih vezova - u svečanom mimohodu, središtem Đakova jučer je prodefiliralo oko 4.000 sudionika iz gotovo 60 folklornih skupina iz zemlje i svijeta, oko 50 okićenih svatovskih zaprega i oko 50 jahača.

Dvosatni mimohod folklora, tradicije, običaja i narodnog ruha od Malog do Strossmayerovog parka pratile su tisuće Đakovčana i gostiju, a na platou ispred katedrale i predstavnici svjetovne i crkvene vlasti.

Sjećanje na žrtve komunizma

spomen-na-zrtve-komunizmaHrvatski obredni zdrug Jazovka (HOZ) - krilo Đakovo i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) Osječko-baranjske županije - ogranak Đakovo na današnji Dan antifašsitičke borbe priredili su spomen-sjećanje na Jazovku i žrtve komunizma.

Kod spomenika žrtvamaa partizanskog i komunisitčkog terora "Glava koja tone", a koju đakovačke žrtvoslovne udruge nazivaju đakovačkom Jazovkom jer je smještena u blizini masvone grobnice žrtava partizanskog terora iz 1945. godine, dvadesetak okupljenih položilo je cvijeće i zapalilo svijeće u spomen na te žrtve. Među njima je bilo i nekoliko potomaka tih žrtava.

45. Đakovački vezovi

djakovacki-vezovi-2011U raznolikom programu 45. ovogodišnjih Đakovačkih vezova nastupit će oko 10.000 sudionika. U svečanoj povorci ovogodišnjih ulicama grada proći će 4000 izvođača u više od 70 folklornih skupina iz zemlje i inozemstva, te 40 svatovskih zaprega i 50 jahača. U sklopu i ovogodišnjih Vezova održat će se Bonavita, gastro priredbe, zatim Mali vezovi, a tradicijski dio programa je od 1. do 3. srpnja. I ove godine autor scenarija otvorenja ispred katedrale je Mirko Ćurić, a naziv je “Nekopano, nekovano blago”.

Uz brojne prateće sadržaje, u sklopu Vezova će se održati i 14. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, te etno-film festival koji  je ponovno oživljen prošle godine, a bit će održan od 22. do 24. lipnja. Prijavljeni su filmovi iz 22 zemlje.

Održani "Dani braće Miladinov"

makedonsko-kd-braca-miladinovciČetrnaesti "Dani braće Miladinov" održani su u Đakovu, a organizator im je Makedonsko kulturno društvo «Braća Miladinovci» iz Osijeka.

Tim događanjem makedonski narod i makedonska zajednica u Hrvatskoj zahvaljuje đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru koji je 1861. braći Miladinov pomogao tiskanje prvog Zbornika na makedonskom jeziku te makedonskom narodu pomogao u ostvarenju prava na svoj jezik.

Proglašena elementarna nepogoda za Đakovo

proglasena-elementarna-nepogoda-djakovstinaOsječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas elementarnu nepogodu za Grad Đakovo i dvije općine u Đakovštini - Satnicu i Trnavu, zbog velikog olujnog nevremena uz kišu i tuču, prije 10-tak dana, zbog kojeg su stradali usijevi i trajni nasadi.

Župan Šišljagić je na konferenciji za novinare izvijestio kako se velika šteta na poljoprivrednim kulturama zbog jakog nevremena dogodila 1. lipnja, na površini od ukupno 5578 hektara. Prema prvoj procjeni šteta iznosi gotovo 24 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na Grad Đakovo - oko 18,5 milijuna kuna.

Komemoracija na židovskom groblju u Đakovu

obnova-zidovskog-grobljaStotinjak članova židovskih općina iz Hrvatske, BiH i Srbije okupilo se danas na nedavno obnovljenom židovskom groblju u Đakovu, na komemoraciji u spomen na žrtve holokausta među kojima su i žrtve nekadašnjeg sabirnog logora za Židove što je djelovao u Đakovu 1941. i 1942.

Organizator komemoracije bila je Židovska općina Osijek, a među okupljenima bilo je i nekoliko preživjelih iz tog logora kroz koji je prošlo oko 3.000 Židova, većinom žena, djece i staraca iz BiH, a kojima je on bio samo prolazna stanica na putu do Jasenovca, Auschwitza i drugih logora smrti. Njih oko pet stotina umrlo je u đakovačkom logoru, a pokopano na židovskom groblju u Đakovu.

U Đakovu počinju 9. Strossmayerovi dani

9-strossmayerovi-dani-djakovoIzložbom slika i skulptura 'Strossmayer i suvremenici u likovnoj umjetnosti' u Muzeju Đakovštine danas, 20. svibnja, započinju 9. Strossmayerovi dani, kulturna manifestacija posvećena liku, djelu, idejama i porukama đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.).

Gradonačelnik Zoran Vinković i dogradonačelnik i predsjednik Odbora za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić na konferenciji za novinare kazali su da je ovogodišnja manifestacija usko vezana za 150. obljetnicu HAZU-a, progovara o Strossmayeru kao utemeljitelju Akademije, pa je središnji program, najavljen za subotu, 21. svibnja, znanstveni skup 'Biskup Strossmayer i Akademija' uz brojne izlagače akademike, a bit će održan u Središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici i Arhivu.

Prosvjedni skup ispred Đakovštine

Koordinacija bivših radnika Đakovštine d.d. poziva na prosvjedni skup koji će se održati danas u 11:30 ispred ulaza u bivšu Đakovštinu d.d.

Na posljednjem smo prosvjednom skupu (prošli utorak) uputili 2 zahtjeva, od kojih prvi prema Vladi RH za isplatu svih potraživanja radnika po osnovi radničkih i vlasničkih potraživanja, uz supotpis gradonačelnika grada Đakova, saborskog zastupnika Zorana Vinkovića. Drugi je zahtjev upućen Trgovačkom sudu u Osijeku, gdje u stečajnom postupku Đakovštine d.d. interese radnika zastupa Šimo Orešković, županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a. Zbog pogodovanja interesima krupnog kapitala i privatnih investitora, podnijeli smo kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Đakovu protiv Šime Oreškovića i Marija Vukovića, presjednika Sindikata bivše Đakovštine d.d.

I gradska vlast i oporba za povratak đakovačkog rodilišta

Godinu i pol dana pošto je đakovačko rodilište zatvoreno jer nije imalo operacijsku dvoranu za zahtjevnije porođaje te za razliku od rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom nedavno nije ušlo u program preuređenja i opremanja izvanbolničkih rodilišta, i vlast i oporba u Đakovu prvi put su se ujedinile u zajedničkoj inicijativi.

Gradonačelnik Zoran Vinković, stranke gradske vladajuće koalicije SDP-HNS-HDSSB i dio oporbe HSU, HSP i HSLS u vijećnici su na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednici vlade Jadranki Kosor uputili zaključak. Oporbeni HDZ i HSS nisu se odazvali pozivu.

Stranica 1 od 10

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
 
 
 
 
belot