Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Zanimljivosti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Zanimljivosti

Na Mjesecu ima vode koliko i na Zemlji

E-mail Ispis PDF
na-mjesecu-ima-vodeU Mjesečevoj unutrašnjosti ima stoput više vode nego se dosad mislilo, a ta se količina može usporediti s količinom u Zemljinoj utrobi, po radovima objavljenim u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

To bi otkriće moglo utjecati na raširenu teoriju o nastanku leda otkrivenog u kraterima blizu Mjesečeva južnog pola i o nastanku jedinog prirodnog Zemljina satelita.

Istraživači su otkrili molekule vode i druge lakohlapljive elemente u magmi zarobljenoj u vulkanskom staklu, kuglicama vulkanskog kristala koje su donijeli astronauti Apolla 17, posljednjeg leta na Mjesec.

Konferencija stogodišnjaka na Kubi

E-mail Ispis PDF
kongres-stogodisnjaka-kubaOtac kubanske revolucije Fidel Castro, koji će u kolovozu proslaviti 85. rođendan, mogao bi živjeti 140 godina, rekao je u srijedu jedan od njegovih bivših liječnika Eugenio Selman-Housein. koji je u Havani otvorio međunarodnu konferenciju stogodišnjaka.

Na Kubi živi 1551 stogodišnjak što je svjetski rekord u odnosu na broj stanovnika. Da bi ljudi živjeli 120 godina moraju biti motivirani, hraniti se zdravo prehranom bogatom voćem i povrćem, prestati pušiti i biti fizički aktivni, rekao je Selman-Housein (81), koji tvrdi da je Kuba idealno mjesto za to jer ima vladu koja jedina na svijetu na prvo mjesto stavlja narod.

Satelitsko snimanje otkrilo izgubljene egipatske piramide

E-mail Ispis PDF
satelitski-snimak-piramidaSedamnaest izgubljenih piramida pronađeno je zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimkama, a ta je tehnologija pomogla pronalasku 1.000 grobnica i 3.000 drvenih naselja u Egiptu, javlja na svojoj internetskoj stranici BBC koji je o tome snimio i film.

Pionir u arheološkom istraživanju satelitskim snimanjem je Sveučlište Alabama u Birminghamu, kazala je egiptologinja dr. Sarah Parcak.

Njezin je tim analizirao snimke koje su načinili sateliti što kruže 700 km iznad Zemlje, opremljeni kamerama tako snažnim da mogu locirati predmete promjera manjeg od metra ispod Zemljine površine.

Otkriven cvijet na 4505 m visine

E-mail Ispis PDF
kamenika-na-4505mnvBotaničar Christian Koerner pronašao je male površine cvijeta Saxifraga oppositifolia (kamenika) na visini od 4505 metara u švicarskom kantonu Valais, objavilo je Sveučilište u Baselu. Riječ je o europskom rekordu, jer nikada nije otkriven cvijet na takvoj visini u Europi, tvrde znanstvenici.

Spomenuta biljka, poznata s nižih visina, ljubičaste je boje i preživljava i u ekstremnim uvjetima. Biljka se svake noći smrzava, a kad je sunce najjače, uspijeva se zagrijati. U tom trenutku temperatura cvijeta može porasti do 18 Celzijevih stupnjeva, čak i ako vanjska temperatura ostane blizu nule.

Sudnji dan odgođen za pet mjeseci

E-mail Ispis PDF
sudnji-dan-odgodjenKalifornijski propovjednik, koji je razočarao svoje sljedbenike pogrešnim proročanstvom smaka svijeta prošle subote, revidirao je svoje predviđanje na 21. listopada, rekavši da se zabunio u računici, piše BBC u subotu.

Harold Camping, američki pastor čije radio-propovijedi sluša milijunska publika, kaže da mu je u međuvremenu svanulo da će "milosrdni i suosjećajni" Bog poštedjeti čovječanstvo još pet mjeseci i da Zemljani mogu na Apokalipsu sa sigurnošću računati tek 21. listopada ove godine.

Sojuz sretno sletio s troje putnika

E-mail Ispis PDF
sojuz-sretno-sletioKapsula Sojuz, u kojoj s troje astronauta koji su bili na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u sklopu Ekspedicije 27, sletjela je bez problema u Kazahstan, priopćeno je danas iz Centra za kontrolu svemirskih letova.

Kapsula Sojuz TMA-20 sletjela je u kazahstansku stepu oko 6.27 sati po lokalnom vremenu. Astronauti se dobro osjećaju, precizirao je glasnogovornik centra za kontrolu.


Nakon što su proveli 159 dana u svemiru, Rus Dmitrij Kondratjev, Amerikanka Catherine Coleman i Talijan Paolo Nespoli sletjeli su prema planu na lokaciju istočno od grada Jezkazgana. Zapovjednik ove ekipe Rus Kondratjev je tijekom boravka dva puta izlazio u svemir.


Svjetski dan kornjača

E-mail Ispis PDF
svjetski-dan-kornjacaSvjetski dan kornjača obilježava se 23. svibnja, kako bi se upozorilo na potrebu njihove zaštite jer su ugrožene.

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta, navode u zagrebačkom Zoološkom vrtu, u kojemu je ove godine organizirano obilježavanje Svjetskog dana kornjača.

- U Hrvatskoj imamo šest vrsta kornjača. Tri su kopnene vrste - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Tri su vrste morske kornjače, od kojih je jedna - glavata želva stalni stanovnik Jadrana, a dvije vrste - zelena želva i sedmopruga usminjača samo povremeno zalaze u Jadran i na neki način se smatraju prolaznim vrstama koje tu provode samo dio vremena -rekao je Dušan Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

OBEĆANA ZEMLJA: Singapur ima 4,5 milijuna stanovnika i gospodarski rast od 22,5 posto

E-mail Ispis PDF
singapur-1Azijski grad-država Singapur ima oko 4,5 milijuna stanovnika što je usporedivo s veličinom Hrvatske. No, postoji jedna VELIKA razlika.
Singapur je u prvom kvartalu ove godine ostvario rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od fantastičnih 22,5 posto! Ok, stopa rasta varira iz kvartala u kvartal, no Singapur je prošle godine ostvario godišnji rast od 8,3 posto.

Svemirsko pivo?

E-mail Ispis PDF
svemirsko-pivoJedna australska pivovara proizvela je pivo koje se može konzumirati u uvjetima mikrogravitacije, primjerice na Međunarodnoj svemirskoj stanici (IIS).

Vostok 4 Pines Stout je tamno pivo sa dodatkom prženog slada, karamela i prženog ječma. Intenzivnog je okusa, jer osjetilo okusa u bestežinskom stanju slabi tako da je razlikovanje nijansi okusa otežano, prenosi Reuters.

Najstarija osoba na svijetu je 114-godišnja Brazilka

E-mail Ispis PDF
najstarija-zena-na-svijetuMaria Gomes Valentim, 114-godišnja Brazilka, proglašena je u srijedu najstarijom osobom na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda i na drugo mjesto potisnula 48 dana mlađu Amerikanku Besse Cooper.

"U srijedu je Guinnessova knjiga, svjetski autoritet za dodjelu tog naslova, potvrdila da je Brazilka Maria Gomes Valentim najstarija osoba na svijetu sa 114 godina i 313 dana", navodi Guinness na svojoj internetskoj stranici.

Gospođa Gomes je rođena 9. srpnja 1896. u selu Carangoli, u brazilskoj saveznoj državi Minas Gerais, na jugoistoku zemlje gdje i danas živi.

Stranica 10 od 81

 
 
 
 
belot