Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Zanimljivosti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Zanimljivosti

Ðorđa Balašević: Kalendar mog djetinjstva

E-mail Ispis PDF
djordje-u-osijekuÐorđa Balašević, u organizaciji tvrtke Thorax Promotion, a u suradnji s producentskom kućom Salayka, ovog će ljeta publici podariti dva nastupa na specifičnim i atraktivnim lokacijama, na području Sjevernog Jadrana – Trgu Kamplin u Krku te na Crekvini u Kastvu!

Svi oni koji budu nazočili ovom nastupu imat će priliku uživati u jednom drugačijem pristupu komunikacije s publikom, odnosno: „Kalendaru mog djetinjstva“ - Ðoletovom zanimljivom, toplom i slikovitom pripovijedanju o svom odrastanju i djetinjstvu, ali isto tako i istančanom glazbenom repertoaru ovog vrsnog kantautora u pratnji pijanista, prof. Aleksandra Dujina.
O ekskluzivi ovog sadržaja dovoljno govori da je on za sada održavan vrlo rijetko i ovo će biti prvi put da se on izvodi u 2011. godini, što je jamstvo atrakcije za publiku, zanimanja javnosti i publiciteta lokaliteta na kojemu se sadržaj održava.

Jacksonova jakna iz spota "Thriller" na dražbi

E-mail Ispis PDF
jacsonova-jakna-na-drazbiCrvena jakna koju je Michael Jackson nosio u video spotu pjesme "Thriller" bit će ponuđena na prodaju, objavila je aukcijska kuća Julien's Auctions.

Očekuje se da će jakna biti prodana za cijenu između 200.000 i 400.000 dolara. Spot za "Thriller", koji traje 14 minuta, prvi put je emitiran 1983. godine i smatra ga se jednim od najutjecajnijih u povijesti popa, a 2009. uvršten je u američki državni registar filmskih uradaka u Kongresnoj knjižnici zbog njegove kulturne i povijesne važnosti.

Kuća od 75 milijuna funti

E-mail Ispis PDF
kuca-za-75miljaZa samo 75 milijuna funti možete postati vlasnik najskuplje seoske kuće u Velikoj Britaniji. Na prodaju je, naime, vila sa 103 prostorije, pet bazena, kuglanom i kinodvoranom. Među raznovrsnim sadržajima rezidencija ima i heliodrom.

Cijena je visoka zbog luksuznih sadržaja i materijala od kojih je izgrađena. Od 2002. godine gradila ju je i opremala kompanija Rhymer Investments, 67-godišnjeg vlasnika Leslieja Allena-Vercoea. Vila neoklasičnog stila sagrađena je na imanju koje je sedamdesetih godina bilo u vlasništvu egipatskog princa Samija Gayeda.

Otkrivena tajna Stonehengea?

E-mail Ispis PDF
otkrivena-tajna-stonehengeaAntički kameni krug Stonehenge na jugozapadu Engleske sagrađen je oko 3100. godine prije Krista, a do sada nitko nije otkrio odakle su blokovi doneseni, kako su transportirani i čemu su služili. Stonehenge se sastoji od dva koncentrična kruga i unutarnjeg polukruga. U Velškom nacionalnom muzeju u Cardiffu, znanstvenici rade na otkrivanju velike tajne.

Doktor Richard Bevins je s pomoću mikroskopa analizirao uzorak uzet s kamenog bloka. Blokovi unutarnjeg kruga i polukruga, takozvani "bluestones", imaju dvije do tri tone. Dakle, preteški za transport uz pomoć ljudi, dodao je.

Čudnovati slučaj sindroma stranog naglaska

E-mail Ispis PDF
cudnovati-naglasakKada je Amerikanka Karen Butler otišla na operaciju zuba dobila je više od natečenih desni, pokupila je izražen strani naglasak, što nije slučajnost ili šala - kod nje se razvilo rijetko stanje koje se naziva "sindrom stranog naglaska", koji je obično uzrokovan ozljedom dijela mozga koji kontrolira govor, prenosi u srijedu tu zanimljivu priču američki javni radio NPR.

Butler je rođena u Bloomingtonu, u državi Illinois i preselila je u Oregon kao beba. Ona nikada nije putovala u Europu ili živjela u stranoj zemlji - ona je Amerikanka, kako sama kaže "rođenjem i odrastanjem". No, ona više ne zvuči tako, jer je njezin naglasak sada mješavina engleskog, irskog i možda malo drugih europskih akcenata.

Znanstvenici otkrili "crve iz pakla"

E-mail Ispis PDF
crvi-iz-paklaZnanstvenici su prvi put otkrili složena višestanična stvorenja koja žive kilometar i pol i više ispod površine planeta, što otvara nova pitanja o širenju života na Zemlji i potencijalnim podzemnim životima na drugim planetima i njihovim satelitima, piše u četvrtak The Washington Post.

S nadimkom ‘crvi iz pakla’, nematode ili oblići, pronađeni su u nekoliko rudnika zlata u Južnoafričkoj Republici gdje su znanstvenici napravili proboj u otkrićima o jednostaničnom životu u dubokom podzemlju.

Endeavour se vratio s posljednje misije

E-mail Ispis PDF
endeavour-se--vratio-Raketoplan Endeavour sletio je u srijedu u Svemirski centar Kennedy, što je bila njegova posljednja misija a pretposljednja misija space shuttlea.

Endeavour je bio spojen s ISS-om od 18. svibnja i onamo je dopremio alfa magnetski spektrometar vrijedan dvije milijarde dolara i niz rezervnih dijelova za postaju koja će ostati u orbiti i nakon završetka NASA-ina programa raketoplana.

Odzvonilo golotinji u Barceloni

E-mail Ispis PDF
odzvonilo-kupacima-u-barceloniOdzvonilo je odmoru bez granica u Barceloni. Tamošnji turisti morat će paziti na odijevanje kad s plaža odlutaju na gradske ulice.

Gradske su vlasti uvele stroge kazne za golotinju na javnim mjestima, ograničivši hodanje u kupaćim kostimima na bazene, plaže i njima pristupne ceste i šetnice. Nudisti koji to prekrše bit će kažnjeni s 300 do 500 eura (od 2200 do 3700 kuna), a oni u kupaćim kostimima od 120 do 300 eura (885 do 2200 kuna).

Povratak parfema islandskog vulkana

E-mail Ispis PDF
novi-parfem-islandske-kreatoriceIslandska kreatorica koja se proslavila parfemom nadahnutim erupcijom vulkana Eyjafjoell, odlučila je obnoviti svoju ideju pošto je prošli tjedan vulkan Grismvoetn počeo izbacivati pepeo u europsko nebo.

Nakon parfema »EFJ Eyjafjallajoekull« s vodom ledenjaka koji pokriva Eyafjoell, kreatorica Sigrun Lilja Gudjonsdottir će lansirati »VJK Vatnajoekull« po imenu ledenjaka iznad Grimsvoetna, prenosi AFP.

»Kad je počela erupcija, srce mi je jako zakucalo. Počeli smo stvarati novi parfem prije nekoliko mjeseci ali tada sam si rekla da treba ubrzati«, priča ona.

Da Vinci planirao obranu Venecije poplavljivanjem dviju rijeka

E-mail Ispis PDF
da-vinci-skiceManje poznate skice i bilješke Leonarda da Vincija svjedoče da je on radio na planu obrane Venecije od Turaka poplavljivanjem dolina uz rijeke Soču i Vipavu, iznio je u Sloveniji poznati talijanski "leonardist" Alessandro Vezzosi prilikom predstavljanja svoje knjige "Leonardo infinito", koja uskoro izlazi i u slovenskom prijevodu.

Da Vinci nije samo najslavniji renesansni umjetnik nego je mnogim zamislima bio ispred svog vremena i u pogledu vojnog inženjerstva. Na poziv mlatačkog Senata godinu je dana boravio na području gdje danas graniče Italija i Slovenija, učvrstio je fortifikacijski sustav, ali i izradio plan da se Venecija od moguće otomanske najezde brani sustavom "pomičnih brana", rekao je na promociji knjige u Mariboru Vezzosi.

Stranica 9 od 81

 
 
 
 
belot