Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Zanimljivosti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Zanimljivosti

Blago u indijskom hramu

E-mail Ispis PDF
sree-padmanabhaswamy-blagoBlago koje se sastoji od zlatnog i srebrnog nakita, predmeta od zlata i dragog kamenja, čija se vrijednost procjenjuje u milijardama dolara, otkriveno je u podrumu hinduističkog hrama na jugu Indije.

Prema prvotnoj procjeni, blago vrijedi više od 500 milijardi rupija ili 11,2 milijarde dolara, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne države Kerala K. Jayakumar. Njegova će se vrijednost točno odrediti kad ga pregleda Indijski zavod za arheologiju, kazao je on.

Kinezi izgradili najduži prekomorski most na svijetu

E-mail Ispis PDF
kineski-najduzi-mostKineske vlasti u četvrtak su u istočnoj pokrajini Shandongu u promet pustile najduži prekomorski most na svijetu, koji će u duljini od 42,2 kilometra preko zaljeva Jiaozhua spajati obalni grad Qingdao s predgrađem Huangdaoa, javlja BBC.

Most je četiri kilometra duži od dosadašnjeg rekordera, mosta preko slanog jezera Pontchartraina u američkoj državi Lousiani.

Vrane mogu prepoznati lice opasnosti

E-mail Ispis PDF

vrane-prepoznaju-lice-opasnostiIzrazu "imati ptičji mozak" ozbiljno je ugrožena vjerodostojnost nakon otkrića da vrane ne samo da su kadre identificirati lice ljudskog bića opasnog po njih nego mogu i podučiti svoju vrstu da prepozna tu prijetnju.

Zaintrigirani ponašanjem vrana (corvus brachyrhynchos) koje žive na njihovu kampusu u Seattleu, istraživači Washingtonskog sveučilišta željeli su utvrditi hoće li se ptice prisjetiti lica osobe koja im je priuštila traumatično iskustvo.

Svemirski otpad prošao 250 m od ISS-a

E-mail Ispis PDF
svemirsko-smece-proslo-250mPosada Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakratko se u utorak sklonila u dvije kapsule Sojuz koje se nalaze uz postaju zbog opasnosti od svemirskog otpada koji je prošao na udaljenosti od samo 250 metara od ISS-a, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

"Svemirski otpad prekasno je zamijećen da bi postaja mogla izvesti bilo kakav manevar i izbjeći ga, pa je šest članova posade dobilo naredbu da se ukrcaju u letjelice Sojuz," naveo je izvor iz ruskog svemirskog programa.

Asteroid prošao blizu Zemlje

E-mail Ispis PDF
asteroid-prosao-blizu-zemljeAsteroid veličine kamioa prošao je u noći na utorak iznad Atlantskog oceana na visini od 12.070 kilometara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Svemirska gromada, promjera pet do 20 metara, prošla je u blizini zemlje putanjom u obliku luka kako je bilo i predviđeno, rekao je NASA-in glasnogovornik.

Udaljenost od 12.070 kilometara, na kojoj se asteroid nalazio kad je bio najbliži zemlji, 30 je puta veća od udaljenosti Međunarodne svemirske postaje, koja se nalazi na visini od 400 kilometara.

Al Caponeov revolver prodan za 110.000 dolara

E-mail Ispis PDF
revolver-al-caponea-prodanRevolver koji je pripadao gangsteru Al Caponeu prodan je u srijedu na aukciji kod Christie'sa za 110.000 dolara.

Revolver Colt.38 prodao je privatni kolekcionar koji je uz njega priložio i pismo Madeleine Capone Morichetti, udovice Alova brata Ralpha Caponea kojim se potvrđuje da je revolver "ranije pripadao i da ga je za života koristio samo Al Capone".

Harry Potter od listopada i u e-izdanju

E-mail Ispis PDF
potter-u-e-izdanjuAutorica sage o Harryju Potteru J.K. Rowling u četvrtak je u Londonu najavila kako će od listopada svih sedam knjiga o mladom čarobnjaku biti dostupno i u elektroničkom obliku.

Uspješna spisateljica čije su knjige prodane u više od 400 milijuna primjeraka, u četvrtak je u Londonu najavila otvaranje novog interaktivnog web-sitea pod nazivom »Pottermore«, znatiželjnicima jasno davši na znanje da ne namjerava napisati i osmi nastavak priče o Potteru.

Tri Picassova platna prodana za više od 350 milijuna kuna

E-mail Ispis PDF
picasso-prodana-tri-platnaTri platna Pabla Picassa, od kojih svako prikazuje jednu od njegovih ljubavnica, prodana su u utorak za 42 milijuna funta (351,5 milijuna kuna) na dražbi aukcijske kuće Christie's u Londonu.

Portret Dore Maar, ljubavnice i muze Pabla Picassa, naslikan 1937. godine prodan je za 17,9 milijuna funta, daleko više od procjene. Naslikana neposredno nakon početka Drugog svjetskog rata, "Žena koja sjedi u plavoj haljini", nije viđena u javnosti od izložbe u Švicarskoj 1967.

Stradivarijeva violina prodana za 82,5 milijuna kuna

E-mail Ispis PDF
stradivariRijetka Stradivarijeva violina koja je nekad pripadala unuci engleskog pjesnika Lorda Byrona prodana je u ponedjeljak za rekordnih 9,8 milijuna funta (82,5 milijuna kuna) na aukciji za žrtve potresa i tsunamija u Japanu.

Violinu iz 1721. godine kupio je anonimni kolekcionar za iznos otprilike četiri puta veći nego što je dosad plaćeno za neki Stradivarijev instrument.

Škot bacio u zahod novčanice misleći da su lažne

E-mail Ispis PDF
skot-bacio-novcaniceŠkot, poslovni čovjek, bacio je u zahodsku školjku novčanice od dvadeset funta (22 eura) za koje je njegova banka mislila da su lažne, da bi nakon nekoliko dana doznao da potonja ipak nije bila u pravu, piše Daily Telegraph u ponedjeljak.

Čovjek koji živi na otoku Lewisu, na Hebridima, ostao je tako bez dvjestotinjak funta koje je, rekao je, podigao s bankomata, a banka ih nije htjela primiti misleći da su novčanice krivotvorene.
Ni druge banke na tom području nisu htjele primiti novac, pošto su upozorene da u tom sektoru 'operiraju' krivotvoritelji.

Stranica 6 od 81

 
 
 
 
belot