Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Zanimljivosti
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Zanimljivosti

ISS možda bude letjela bez posade

E-mail Ispis PDF
iss-mozda-bez-posadeMeđunarodna svemirska postaja možda će letjeti bez posade jer je svi astronauti moraju napustiti krajem studenoga ako ruska svemirska letjelica Sojuz ne bude mogla letjeti do postaje, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Ostane li ruska raketa Sojuz prizemljena i nakon sredine studenoga, neće se moći lansirati nova posada prije nego što sadašnji stanovnici ISS-a budu morali otići.Ruski opskrbni brod Progres sa 2,9 tona opreme za ISS uništen je za vrijeme polijetanja prošloga tjedna, a riječ je o letjelici sličnoj onoj koja se u ruskom svemirskom programu upotrebljava za lansiranje astronauta.

Otkriven najstariji jedrenjak

E-mail Ispis PDF
otkriven-najstariji-jedrenjakBrod iz vremena prije Vikinga, iz 750. godine i opremljen kobilicom, uvjerio je estonske arheologe da su otkrili jedan od prvih jedrenjaka korištenih na Baltiku.

Pronađen nedavno na estonskom otoku Saaremaa, brod dug 17 metara poslužio je kao grobnica za 35 ratnika. Opremljen je kobilicom broda koja daje protutežu snazi vjetra u jedrima. 'Na ovaj način imamo dokaz da je imao jedra', izjavio je profesor Juri Peets, šef arheološke ekipe koja istražuje nekropolu otkrivenu prošle godine u selu Salme na otoku. 

'Naš brod datira iz 750. godine naše ere. To je sigurno najstariji jedrenjak otkriven u području Baltika', kazao je Peets lokalnim medijima.

Elvirov put na Pannonain Challenge preko Nordkapa

E-mail Ispis PDF
vespa-elvirNakon dvadesetodnevne, šest tisuća kilometara duge ekspedicije na vespi do Nordkapa, fotograf Elvir Tabaković odlučio se na još veći izazov - vratiti se u roku tjedan dana i stići na Pannonian challenge, festival ekstremnih sportova u Osijeku.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Pannoniana privući će neka od najzvučnijih svjetskih imena in-line, skate i BMX scene, a doživljaj upotpuniti bogatim glazbenim programom. Elvir je tijekom svog odrastanja u Osijeku sudjelovao u organizaciji prijašnjih festivala pošto se i sam bavi skejtanjem, bordanjem i kajtanjem.

"Prljavi ples" dobiva 'remake'

E-mail Ispis PDF
prljavi-ples-dobiva-remakeFilmski klasik "Prljavi ples" iz 1987. uskoro će dobiti 'remake' u kojemu će originalnoj glazbi iz toga filma biti pridodana glazba iz šezdesetih te neke posve nove skladbe, objavio je filmski studio Lionsgate.

Glumci za novu verziju filma, moderniziranu i prilagođenu novoj generaciji gledatelja, još nisu izabrani, a režirat će je Kenny Ortega, koreograf prve verzije "Prljavog plesa" i redatelj dokumentarnog filma "This Is It" snimljenog na probama za posljednju, nikad održanu koncertnu turneju Michaela Jacksona.

ABC nakon 8 godina prekida snimanje “Kućanica”

E-mail Ispis PDF
prekida-se-snimanje-kucanicaAmerička radio i tv-mreža ABC u nedjelju je službeno objavila da nakon osam sezona prikazivanja, prekida snimanje novih epizoda televizijske serije “Kućanice”, pa će popularne dame iz Wisteria Lanea otići u povijest.

Serija je bila iznimno gledana i popularna odmah nakon početka emitiranja 2004., kada je dobila mnogobrojne nagrade te bila gledana u mnogim zemljama svijeta. No poput sličnih tv-serija njezina popularnost je s godinama počela opadati.

Britanci mogu pratiti kremiranje i putem interneta

E-mail Ispis PDF
kremiranje-putem-internetaKrematorij u Narberthu, gradiću u Walesu, na zapadu Velike Britanije, nudi mogućnost praćenja pogreba bližnjeg izravno putem interneta, potvrdila je u srijedu uprava krematorija

'Uveli smo tu uslugu za članove obitelji ili prijatelje pokojnika koji iz nekog razloga ne mogu nazočiti pogrebu', rekao je Ken Rowlands, vijećnik okruga Pembrokeshire.

Jača trgovina kosom

E-mail Ispis PDF
trgovina-kosomSve veća želja slavnih osoba za bujnom, dugom kosom potiče višemilijunsku globalnu trgovinu ljudskom kosom i potražnju za umecima od prirodne kose, objavila je stranica za internetsku prodaju Alibaba.com.

Potražnja za takvim umecima porasla je 160 posto u posljednjih godinu dana, a u salonima za uljepšavanje kažu kako sve više žena traži kosu kakvu imaju bivša članica žirija u »X Factoru« Cheryl Cole i pjevačica skupine Pussycat Dolls Nicole Schetzinger.

Fizičari sve bliže "Božjoj čestici"

E-mail Ispis PDF

fizicari-blize-bozjoj-cesticiEksperimenti u najvećim svjetskim sudaračima atoma dali su ohrabrujuće naznake da dugo tražena subatomska čestica doista postoji a konačni će dokazi vjerojatno doći krajem 2012. godine, rekli su znanstvenici.

"Znamo sve o Higgsovom bozonu, osim toga da li postoji", rekao je Rolf Heure, ravnatelj Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

"Ovo shakespeareansko pitanje, biti ili ne biti, možemo riješiti do kraja iduće ogdine", rekao je novinarima na konferenciji za tisak u sjedištu CERN-a u Ženevi koja je prenošena na internetu.

Zašto se svaki vikend opijamo?

E-mail Ispis PDF
drinking-21Većina ljudi je bila u situaciji da nakon burne večeri natopljene alkoholom i pod utjecajem mamurluka idući dan obećaju sami sebi da više nikada neće pretjerati s alkoholom, pa to obećanje idući vikend prekrše i ponove isti scenarij. Znanstvenici sa Washingtonskog Sveučilišta pokušali su otkriti koji je razlog ovakvom ponašanju.

Bake i djedovi sigurniji vozači od roditelja?

E-mail Ispis PDF
bake-sigurniji-vozaciDjeca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to čine roditelji, navodi se u američkoj studiji koju u ponedjeljak prenose tamošnji mediji

'Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa ozljeđivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili djedovi', rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji, vodeći autor studije.

Stranica 4 od 81

 
 
 
 
belot