Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kultura Aktualno

Aktualno

11. Osječko ljeto kulture

E-mail Ispis PDF
osjecko-ljeto-kulture-2011Osječko ljeto kulture najznačajnija je kulturna manifestacija na istoku Hrvatske koja se ove godine održava po 11. puta u gradu na Dravi, a tijekom godina postala je prepoznatljiva na festivalskoj mapi Hrvatske. Program ovogodišnjega «ljeta» ponudit će građanima Osijeka i gostima grada 30 programa, u 18 dana i na 11 pozornica, uglavnom u starom dijelu grada – Tvrđi, no povezat će i tri gradske cjeline: Gornji grad, Tvrđu i Donji grad.

Osječani, Slavonci i Baranjci, te gosti grada na Dravi uživat će u dramskim predstavama, književnom, glazbenom i likovnom programu uz atraktivna gostovanja umjetnika iz zemlje i inozemstva. Svake godine trudimo se ponuditi kvalitetne programe koji će zadovoljiti visoke kriterije gledatelja koji u velikom broju posjećuju «ljeto».  Ova manifestacija svake godine na programima okupi desetak tisuća posjetitelja.

Izložba "Slavonski strip crtači"

E-mail Ispis PDF

Izložba "Slavonski strip crtači" otvorena je u srijedu, 11. svibnja 2011. u foyeru Hrvatskog doma Vukovar.

To je druga od osam takvih izložbi osječke udruge Stripos koje se ove godine postavljaju po slavonskim gradovima. Zastupljeno je 69 autora - od  Drugog svjetskog rata do danas. Četvero ih je iz Vukovara: Nenad Barinić, Ljubica Heidler, Ivan Međugorac i Domagoj Rapčak. Izložba se može pogledati do 24. svibnja.

s1_640x480

s3_640x480s9_640x480

WAG Croatia – Svjetske umjetničke igre Hrvatska

E-mail Ispis PDF
svjetske-umjetnicke-igrePovodom međunarodne slikarske kolonije koja se održava u Vukovaru od 8.  do 15. svibnja razgovarali smo sa Peterom Weiszom i Jasminkom Paunović koordinatorima tog projekta. Kako je gosp. Weisz istaknuo ova kolonija je privukla 20 slikara iz 20 zemalja, i svi oni stvaraju za Muzej Svjetskih umjetničkih igara u Vukovaru.

Peter Weisz je predsjednik Svjetskih umjetničkih igara, samim tim prava osoba za informacije vezane za taj projekt: "Ova kolonija koju organiziramo samo je jedna u nizu kojima želimo obogatiti kulturni život grada Vukovara, također je uvod za Svjetske umjetničke igre koje će se održati na

Otvorena izložba "Savezničko bombardiranje Osijeka 1944."

E-mail Ispis PDF
galerija-waldinger-saveznicko-bombardiranjeU osječkoj Galeriji Waldinger sinoć je otvorena izložba fotografija "Savezničko bombardiranje Osijeka" koju su organizirali Grad Osijek, Muzej Slavonije Osijek i Gradske galerije Osijek, a predstavljeno je 25 povećenih fotografija stradanja Osijeka za vrijeme savezničkog bombardiranja u Drugome svjetskom ratu.

U fundusu zbirke fotografija Muzeja Slavonije Osijek čuva se 186 fotografija nastalih netom nakon bombardiranja grada 14. lipnja 1944. godine, kazao je Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja. Dodao je kako je većinu fotografija, ukupno 125 snimio tadašnji član Osječkoga vojnog komiteta, intendantski nadsatnik Radovan Plivelić iz Zagreba, a fotografije su ulijepljene u dva foto-albuma s uvodnim numeričkim legendama i naznakom "Snimanje je vršeno neposredno nakon samog bombardiranja, a djelomično tokom istog dana".

Svjetske umjetničke igre organiziraju koloniju u Vukovaru

E-mail Ispis PDF
slikarska-kolonija-u-vukovaruSvjetske umjetničke igre iz Osijeka (bivša Olimpijada kulture) u suradnji s gradom Vukovarom, partnerom Igara, organiziraju međunarodnu umjetničku slikarsku koloniju u Vukovaru 08.-15.05.

Umjetnici iz raznih država i više kontinenata odabrani su putem Nacionalnih Odbora Svjetskih Umjetničkih Igara, koji postoje u već 40 zemalja. Umjetnici će biti smješteni u Hotelu „Lav „ u Vukovaru, a slikati će na raznim lokacijama Vukovara i okolice. Svi slikari koji sudjeluju na Koloniji renomirani su umjetnici a njihovi radovi imaju znatnu materijalnu vrijednost.

Stranica 9 od 40

 
 
 
 
belot