Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Devet godina zajednice Cenacolo u Šarengradu

sarengrad-zajednicaU nekadašnjem Franjevačkom samostanu u Šarengradu već punih devet godina djeluje zajednica Cenacolo, koja je u subotu 26. ožujka otvorila vrata te predstavila svoj život i rad. U zajednici se liječe ovisnici od droge, alkohola i Interneta, a svakodnevna terapija im je molitva i rad. Zajednicu je kratko predstavio vlč. Ivan Jurić njihov duhovnik, župnik u donjogradskoj župi Preslavnog imena Marijina u Osijeku, koji je istaknuo kako u zajednici nema pozdrava, već je njihova dobrodošlica moljenje otajstava Žalosne krunice na nekoliko europskih jezika, svjedočenje samih ovisnika, te njihovih roditelja.

Počinje provođenje međunarodne operativne akcije "Danubius"

akcija-danubiusOd 28. ožujka do 4. travnja 2011. godine, u okviru organizacije AQUAPOL, provest će se međunarodna operativna akcija na Dunavu pod kodnim imenom „Danubius“. Na hrvatskom dijelu Dunava akciju će provoditi predstavnici granične policije Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji s predstavnicima Carinarnice Osijek i Carinarnice Vukovar kao i predstavnicima Lučke kapetanije Vukovar.  

Organizator ove akcije je mađarska policija, a u akciji će sudjelovati i predstavnici država članica organizacije AQUAPOL, koje su ujedno i članice EU-a.

HAK: otvorena D7 u Vrpolju, 24.03.2011.

Od 6 sati je za sav promet otvorena državna cesta Đakovo-Velika Kopanica u Vrpolju (D 7). Zbog prosvjeda, vozi se jednim trakom, naizmjence na državnim cestama Vinkovci-Osijek u Jarmini (D 518) i samo za osobna vozila na D 46 Ilača-Tovarnik, dok je za teretna obilazak preko Vukovara, javio je Hrvatski autoklub u 7 sati.

Lijepo vrijeme dovodi na ceste sve veći broj biciklista i motociklista, a u ratarskim krajevima i sve više poljoprivrednih strojeva, koji, često, na kolnik donose zemlju i blato. Molimo ih da provjere uređaje za signalizaciju, posebice tijekom slabe vidljivosti i za noćnih vožnji.

Grad Ilok izradit će monografiju povodom obilježavanja 20. obljetnice progonstva

monografija-20god-ilokNa posljednjoj održanoj sjednici Kulturnog vijeća Grada Iloka raspravljalo se o obilježavanju 20. obljetnice progonstva Iločana i stanovništva s područja grada Iloka. Na sjednici je zaključeno da će u povodu obilježavanja spomenute obljetnice biti tiskana knjiga o navedenoj temi, i to u  formi monografije u čiju izradu će biti uključene osobe koje u svojoj domeni mogu dati doprinos prezentaciji cjelovite priče Iloka i naselja Šarengrad, Bapska i Mohovo u Domovinskom ratu.

Monografija će u uvodnom dijelu sadržavati osnovna prirodno-geografska, demografska i povijesna obilježja Iloka i njezina područja, te povijesno - politički i društveni okvir prijeratnih zbivanja. Glavna

Neki traktori uklonjeni, neki na cestama

neki-traktori-uklonjeniSeljaci koji već 14. dan prosvjeduju na državnoj cesti Vinkovci-Osijek kraj Jarmine poručuju da će ustrajati u prosvjedu. Noć su proveli na cestama, uz vatre i traktore.

Osuđuju nejedinstvo seljačkih udruga koje su bile na sastanku kod ministra poljoprivrede, tvrdeći da su seljački vođe koji su zadovoljni ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićevim radom - u sukobu interesa.

Na dijelu županijske ceste kraj Suhopolja, gdje su prosvjedovali seljaci Virovitičko-podravske županije, traktori su sinoć uklonjeni s kolnika, dok je na državnoj cesti u mjestu Cabuni otvoren jedan prometni trak, priopćila je Policijska uprava virovitičko-podravska. U mjestu Lukaču promet je i dalje blokiran.

Svjetski dan voda

svjetski-dan-vode-2011Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježava pod sloganom "Voda za gradove: odgovor na urbani izazov".

Opća skupština UN-a proglasila je Svjetski dan voda kako bi upozorila na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njezinu sve veću ugroženost jer su zalihe ograničene, a nužna je za život. UN procjenjuje da oko milijardu i sto milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi. Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuta je 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, a Opća skupština UN-a odlučila je 1993. da se 22. ožujka svake godine obilježava kao Svjetski dan voda. Kako bi se još više istaknula važnost brige za vodu, razdoblje od 2005. do 2015. UN je proglasio desetljećem voda pod geslom "Voda za život".

Svjetski dan šuma, 21. ožujka

svjetski-dan-suma-21-03Ova je godina na poticaj Hrvatske proglašena Međunarodnom godinom šuma,  a danas, 21. ožujka, na Svjetski dan šuma na glavnom gradskom trgu u Slavonskom Brodu od 10 do 12 sati dijelit će se promidžbeni letci, a djeci iz osnovnih škola 250 sadnica hrasta lužnjaka i 300 smreke.

U četvrtak, 24. ožujka, u Požegi se otvara poučna staza Hajderovac, a u Bjelovaru 17. i 18. lipnja na prostoru gudovačkog sajma "Dani hrvatskog šumarstva". Ondje će Hrvatske šume održati i svoju središnju proslavu Međunarodne godine šuma.

Seljaci se danas ipak sastaju s ministrom?

danas-sastanak-s-ministromPredstavnici Sindikata hrvatskih seljaka danas bi se trebali ipak sastati s ministrom poljoprivrede, ribarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem, a mjesto sastanka još nije određeno, potvrdio je na konferenciji za novinare održanoj na prosvjednom mjestu na južnoj vinkovačkoj obilaznici kod Jarmine predsjednik Sindikata Tomislav Pokrovac.

"Željeli bi smo da do sastanka s ministrom Čobankovićem dođe na području Vukovarsko-srijemske ili Virovitičko-podravske županije ali pristajemo da se sastanak održi i u Zagrebu", kazao je Pokrovac dodajući kako Sindikat "želi da sastanku s ministrom, ukoliko dođe do potpisivanja sporazuma, nazočan bude i predsjednik Republike Ivo Josipović".

Kanalizacija u Velikim livadama u Županji do ljeta

kanalizac-zupRadovi na izgradnji kanalizacije u naselju Velike livade u Županji započeli su u proljeće prošle godine. Do sada je izgrađeno 70 posto kanalizacijske mreže u što je uloženo 3 od ukupno 4 milijuna kuna koliko vrijedi ovaj projekt. "Hrvatske vode" ga u cijelosti financiraju, a završetak radova očekuje se u srpnju. Građanima je ponuđeno obročno plaćanje, no, pitanje je koliko će ih u ovim vremenima moći odvojiti iz svog ionako skromnog budžeta novac za priključenje.

izvor:slavonija-info.com

Tribina "Poduzetnička inicijativa" u Valpovu

valpovo-tribina-mladi-poduzetnistvoProjekt „Poduzetnička inicijativa“ u organizaciji Županijskog savjeta mladih Osječko-baranjske županije, Savjeta mladih Grada Valpova i Grada Belišća održati će se danas, 18. ožujka 2011. u Valpovu (dvorani Srednje škole Valpovo) s početkom u 12.30 h. Cilj ove tribine jest okupiti i informirati populaciju mladih koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje o poduzetničkim mogućnostima kao i upoznati ih s idejama koje mogu implementirati po završetku školovanja.

Stranica 10 od 61

 
 
 
 
belot