Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

U četvrtak završava popis stanovništva, rezultati krajem lipnja

popis-stanovnistva-zavrsava-sutraTerenski dio Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, nakon četiri tjedna provedbe, završava u četvrtak, 28. travnja, a prvi rezultati popisa i nova demografska slika Hrvatske trebali biti poznati do 30. lipnja ove godine.

U protekla četiri tjedna oko 13.000 popisivača i 2000 kontrolora popisivalo je na terenu hrvatske državljane, strane državljane i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, a obradom prikupljenih podataka u iduća dva mjeseca utvrdit će se broj i teritorijalni raspored stanovništva na području cijele države kao i osnovna demografska, etnička, obrazovna ekonomska, migracijska i druga obilježja. Bit će poznat i broj kućanstava, obitelji i njihove karakteristike, podaci o stambenom fondu, opremljenosti i starosti zgrada, ali i informatička pismenost stanovništva te brojnost bračnih, izvanbračnih ili istospolnih zajednica.

I ove godine "Požeški kotlić" u parku kraj Orljave

zlatni-kotli-pozega11Prvosvibanjsko natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca „Požeški kotlić“  održat će se u parku kraj Orljave gdje se očekuje dolazak 50-ak natjecatelja iz cijele Slavonije. Sve posjetitelje očekuje i zanimljiv cjelodnevni zabavni program, te bogata ugostiteljska ponuda najavljeno je    danas. Građani su pozvani da dođu u Park kraj Orljave, ali i na zvuke „Zlatnog luga“ obiteljskog gospodarstva Pandžić u Gornjim Emovcima.

Na konferenciji za novinare Ronko je najavio i promjenu lokacije Turističkoga ureda koji se nalazi na Trgu Svetoga Trojstva, a koji je radio u dosta skučenim i neadekvatnim prostorima od 25 četvornih metara. Novi će prostor od 150 četvornih metara u Ulici Antuna Kanižlića u Požegi biti otvoren sredinom idućega mjeseca.

Kolonija mladih Ernestinovo

ernestinovo-2011-kolonijaKolonija mladih je manifestacija međunarodnog karaktera koja već osmu godinu u 13 kreativnih radionica okuplja oko 150 darovite djece i mladeži od 10 do 18 godina starosti iz Hrvatske i inozemstva. Kolonija će se ove godine održavati u OŠ Ernestinovo od 26. do 29. travnja 2011.

Organizator Kolonije je OŠ Ernestinovo. Svečano otvorenje Kolonije je u utorak 26. travnja 2011. u

Zelena akcija povodom Dana planeta Zemlje

dan-planeta-zemlje-2011Najveća nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija danas je povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, priopćila kako su se ove godine odlučili taj Dan posvetiti održivoj energetici kao glavnom rješenju za problem klimatskih promjena.

"Izabrali smo tu temu i zbog aktualne havarije nuklearne elektrane u Japanu te skore 25-godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu koja se obilježava samo četiri dana nakon Dana planeta Zemlje. Takvi tragični događaji te divljanje cijena fosilnih goriva na svjetskom tržištu trebaju nam biti jasni putokaz da se buduća hrvatska energetska politika mora temeljiti na povećanju energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije", ističe Zelena akcija.

Novim zakonima ukidaju se školarine

diplomski-studiji-besplatniPrijedlogom novog Zakona o visokom obrazovanju u potpunosti se ukidaju školarine te se svi studenti na javna visoka učilišta upisuju potpuno besplatno i nastavljaju studirati bez plaćanja (bez naplate upisnina) dok redovito ispunjavaju svoje obaveze, no pritom će se trošak upisnine studentima na redovitim studijima podmiriti iz državnog proračuna, stoji u završnim tekstovima nacrta prijedloga zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja upućenih u proceduru nadležnim tijelima, objavilo je sinoć Min. znanosti, obrazovanja i športa.

Stanje sigurnosti na području Grada Iloka dobro

policija-ilok1Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Iloka načelnik PP Ilok Ivan Groznica podnio je godišnje izvješće o stanju sigurnosti na području grada Iloka, a kao prva odgovorna osoba za stanje sigurnosti ocijenio je da je stanje sigurnosti u protekloj godini dobro.
Načelnik Groznica naveo je da se kroz broj evidentiranih kaznenih djela može zaključiti da je u 2010. godini došlo do ekstremnog broja kaznenih djela te da je evidentirano čak 420 kaznenih djela, a za usporedbu, u 2009. evidentirana su samo 82 kaznena djela.

Hrvatski psi tragači najbolji na svijetu!

psi-tragaci1Na prvenstvu su se natjecali tragači iz 22 zemlje, a tragali su na izvanrednim terenima Virovitičko-podravske županije
ZAGREB Na Svjetskom prvenstvu pasa tragača za 2011. godinu hrvatska reprezentacija osvojila je prvo mjesto, čime su naši psi tragači dobili titulu najboljih na svijetu, priopćeno je danas iz Hrvatskog kinološkog saveza.

Iz prodaje povučena K plus tunjevina komadi u ulju

povlaci-se-kplus-tunjevinaMinistarstvo poljoprivrede objavilo je na svojim internet stranicama da je zbog povišenih koncentracija histamina naređeno povlačenje i opoziv s hrvatskog tržišta konzervi "Tunj komadi u ulju - K plus", od 95 grama, a kojega je uvoznik Konzum.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede koje napominje da je redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno uzorkovanje konzervirane ribe "Tunj komadi u ulju – K plus", 95 grama na hrvatskom tržištu.

Međužupanijsko natjecanje Mladeži HCK-a

medjuzupanijsko-natjecanje-hckDruštva Crvenog križa Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije organiziraju međužupanijsko natjecanje Mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje će se održati 16. travnja 2011. godine (subota) u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, Put hrvatskih branitelja bb.

Natjecanje je ekipno, a prijavljeno je 16 ekipa osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Ekipe se natječu u dvije kategorije, podmladak (osnovna škola - 9 ekipa) i mladež (srednja škola - 7 ekipa). Na natjecanju se provjerava znanje o pokretu Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pružanja prve pomoći. Prvoplasirane ekipe s ovog natjecanja stječu pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje će se održati 14. svibnja u Zagrebu.

Razina nuklearne krize u Fukushimom kao u Černobilu

nuklearna-katastrof0Japanske vlasti podigle su stupanj ozbiljnosti nuklearne krize na najvišu razinu, nakon mjerenja radijacije u elektrani Fukushima - izjavili su danas zvaničnici, prenose japanski mediji.

Najviši, sedmi stupanj do sada je proglašavan jedino prilikom katastrofe u Černobilu 1986. godine i on označava "veliku nesreću sa širim posljedicama" u usporedbi s prethodnim razinama.

Dosadašnji nivo bio je na petom podioku, kao i kod nesreće u američkoj centrali "Free Meil" 1979. godine.

Stranica 8 od 61

 
 
 
 
belot