Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Dogovoren završetak braniteljskih stanova u Cerni


CERNA - U Cerni već 13 godina zgrada za stradalnike Domovinskog rata zjapi prazna, a zub vremena učinio je svoje, tako da je ona danas ruglo toga mjesta. Iako su sve političke strukture koje su do sada bile na vlasti pokušavale problem riješiti, to nikome nije pošlo za rukom. Obećanja je bilo bezbroj, no zgrada stoji i dandanas napuštena i devastirana, a okoliš oko nje zarastao u korov. Gradnja je počela sada već daleke 1995. godine, a godinu dana kasnije ponestalo je novca i radovi su obustavljeni. Izvoditelj radova bila je tvrtka "Blažević” koja je s Ministarstvom obrane potpisala ugovor za gradnju 15 stanova za njihove potrebe, a u zgradi je trebalo biti i pet stanova za tržište, dok su u prizemlju planirani poslovni prostori i jedan stan za liječnika.

Svinjogojstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji


BOGDANOVCI - “Stanje i perspektive svinjogojske proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji” - tema je to sastanka na kojemu su predstavnici županije, nadležnih stočarskih i veterinarskih institucija, te sami proizvođači iznijeli svoja iskustva i probleme.Tehnički uvjeti za djelovanje udruge svinjogajaca, nastavak financiranja nabavke rasplodnih nazimica, sporost operativnih programa i legaliziracija postojećih objekata samo su neke od tema o kojima se razgovaralo. U okviru sastanka organiziran je posjet prvoj svinjogojskoj farmi na seljačkim gospodarstvima u županiji, realiziranoj u okviru Operativnog programa razvitka svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U vrijednosti oko 6 milijuna kuna, u Bogdanovcima bi u rujnu zaživjeti trebalo moderno tovilište za uzgoj 1400 tovljenika u turnusu. Na taj se način doprinosi povećanju proizvodnje koja je 3 do 4 puta manja nego što postoje mogućnosti, naglasili su nazočni.(Vinkovačka TV)

Europa se rađala u Slavoniji

http://www.sbtv.hr/Vijesti/2007%20vijesti/08%202007%20kolovoz/20070802NDVD_004.jpgProteklih tjedana, već jedanaestu godinu zaredom, zagrebački Institut za arheologiju, predvođen dr. Kornelijom Minichreiter, provodi sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Galovo, nekoliko kilometara sjeveroistočno od Slavonskog Broda. Riječ je o najstarijem istraživanom naselju kontinentalne Hrvatske koje se razvijalo u mlađem kamenom dobu - i jednom od stotinu najznačajnijih nalazišta u Hrvatskoj! Galovo je nalazište starčevačke kulture, od prije osam tisuća godina na kojemu je u proteklih deset godina istraženo više od 2.500 četvornih metara. Njegova posebnost je u tome što se nalazi na dubini od 80-tak centimetara, te je tako potpuno sačuvano. Do sada su otkriveni objekti u izvornom obliku kao i brojni unikatni predmeti. “Ove smo godine istražili površinu od 200 četvornih metara i to zemljište iznad naselja. Pronašli smo dio inventara koje se nalazi u zemunicama, ostatke glinenog posuđa, jedan dio glinenog žrtvenika i brojne kamene alatkice, pilice, strugalice, noževe, a sljedeće godine namjeravamo nastaviti istraživanje i otvarati objekte ovog dijela naselja.

Novogradiško glazbeno ljeto

Ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto okupit će niz poznatih glazbenika, a u sklopu Tamburaške večeri koja će se održati 15. kolovoza, nastupit će i Blanka Došen. sječanka koja plijeni pažnju svojim iznimnim vokalom i posebnom interpretacijom starogradskih pjesama, izvodit će starogradske pjesme sa svog  Porinom nagrađenog albuma "Starogradski biseri" te uz to i poznate tamburaške pjesme.  Koncert će se održati s početkom u 19,30 sati u Ulici slavonskih graničara. Sljedećeg dana, 16. kolovoza, na istoj lokaciji na scenu stupa i Prva liga koju Požežani očekuju s nestrpljenjem. Grupa koja nam je darovala hitove poput "Vile", "Jedan život malo je", "Zlatna jabuka" i "Da sam tebe sreo ranije" već se priprema i za ovogodišnji nastup na rujanskom glazbenom festivalu u Požegi „Zlatne žice Slavonije 2008“, otkrio nam je lider grupe Igor Delač. Inače, tradicionalna manifestacija "Novogradiško glazbeno ljeto" održava se trinaesti put zaredom, a ove će godine trajati od  14. do 17. kolovoza.

Učenici nezainteresirani za sportsku gimnaziju

VIROVITICA – Samo 14 učenika željelo je upisati sportsko odjeljenje virovitičke Gimnazije Petra Preradovića, čime je propala ideja da se Virovitica svrsta među gradove koji djeci želi omogućiti obrazovanje u sportskoj gimnaziji. Da bi se odjel mogao formirati, bila su potrebna 24 učenika pa će virovitička gimnazija sljedeće školske godine ipak biti bez “sportaša”. Začetnik ideje, virovitičko-podravski dožupan Zvonimir Šimić, smatra da je bilo premalo vremena za kvalitetnu pripremu. “Nismo stigli promovirati ideju, animirati djecu i objasniti im mogućnosti. I kriteriji su bili dosta strogi – mogli su se upisati samo kategorizirani sportaši”, kaže Šimić i dodaje kako ništa nije izgubljeno jer dopusnica Ministarstva obrazovanja vrijedi i za sljedeću godinu. Šimić navodi primjer Dubrovnika koji također prve godine nije uspio upisati sportski razred.

Autor: G. GAZDEK
izvor: glas-slavonije.hr

Stranica 61 od 61

 
 
 
 
belot