Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Četrnaest godina SOS dječjeg sela Ladimirevci

14-godina-sos-sela-ladimirevciSOS Dječje selo Ladimirevci drugo je dječje selo u Hrvatskoj, a u potpunosti je realizirano za samo osam mjeseci. Smješteno je dvadesetak kilometara od Osijeka, u valpovačkom selu Ladimirevci.

SOS dječje selo Hrvatska selo Ladimirevci poznato je u cijeloj Slavoniji po brizi i ljubavi kojima se njegovi stanovnici trude da ga učine lijepim i ugodnim svima koji u njemu žive ili ga posjećuju.

Ladimirevčani su vlastitim sredstvima i radom, izgradili svoju osnovnu školu, a kad su započeli razgovori o mogućoj lokaciji budućega SOS dječjeg sela u istočnoj Slavoniji, nisu skrivali svoje oduševljenje i želju da se SOS dječje selo gradi upravo u Ladimirevcima. Valpovačka općina ustupila je SOS Dječjem selu Hrvatska 50.000 četvornih metara atraktivnog zemljišta. Selo je izgrađeno 1995. godine, a otvoreno je 1997. godine.

Osnovan Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske

osnovan-savez-poloprivrednikaJedanaest poljoprivrednih udruga iz osam županija istočne i središnje Hrvatske osnovalo je jučer u Virovitici Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske sa ciljem podizanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te njezinim dugoročnim opstankom.

Za predsjednika Saveza izabran je Miroslav Filipović (predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Virovitičko-podravske županije), a za njegove zamjenike Zlatko Zagorac (predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara) i Ivica Malnar (Koordinacija seljačkih udruga Požeško-slavonske županije).

U Sikirevcima prva slavonska solarna elektrana

prva-solarna-elektrana-sikirevciU Sikirevcima, 50 kilometara istočno od Slavonskog Broda, jučer je službeno u pogon puštena prva slavonska solarna elektrana.

Sikirevačka elektrana je niz fotonaponskih panela na krovu obiteljske kuće vlasnika Ivana Lovrića, a u prizemlju je ormarić s elektronikom preko kojeg prolaze proizvedeni kilovati u eletrodistribucijsku mrežu HEP-a.

Lovriću ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) jamči da će narednih 12 godina po povlaštenoj cijeni otkupljivati električnu energiju.

Danas počinje državna matura

danas-drzavna-maturaIspitom iz matematike danas, 23. svibnja, započinje državna matura na koju se prijavilo oko 30 tisuće učenika u Hrvatskoj, od čega oko 12 000 gimnazijalaca i oko 19 000 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, izjavio je Hini ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine, u razdoblju od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se pisalo tijekom drugog polugodišta, u prvom tjednu travnja, bili su esejski dijelovi ispita iz hrvatskog i stranog jezika.

Međunarodni prijateljski turnir u starim športovima u Bilju

stari-sportovi-billjeU subotu, 21. svibnja 2011. godine u Bilju, u organizaciji Udruge starih šprtova Bilje,  održan je  Međunarodni prijateljski turnir u starim športovima na kojemu su sudjelovale momčadi iz Solti bikaka Mađarska, Pridrage,  Karlobaga i  Bilja.

Natjecanje za muškarce održano je u disciplinama bacanje kamena s ramena, potezanje mosora, obaranje ruku i potezanje konopa.

Zanimljivost ovog prijateljskog turnira je da je u Bilju prvi puta održano natjecanje u potezanju konopa za žene. Gostujuća ekipa Karlobaga bila je bolja od domaćih članica iz Bilja, no Biljanke su pokazale veliki trud i srčanost u svom prvom nastupu povlačenja konopa.

Razminiranje hrvatsko-mađarskog pograničja

razminiranje-os-baranjska-madjarskaProgramom IPA CBC (Instrument pretpristupne pomoći - prekogranična suradnja) Hrvatska - Mađarska za razdoblje od 2007. do 2013. odobren je projekt "De-mine" vrijedan 3,5 milijuna eura za razminiranje područja uz hrvatsko-mađarsku granicu, izvijestili su na današnjem sastanku osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.
Nositelji zajedničkoga hrvatsko-mađarskog projekta su Hrvatski centar za razminiranje i policijska uprava mađarske županije Baranje, a odnosi se na razminiranje granice u području Baranje s jedne i druge strane.

Otvoren novi prostor TZ Grada Požege

otvorenje-ureda-tz-pozegaPredsjednik TZ Grada Požege, gradonačelnik Zdravko Ronko otvorio je novi gradski Turistički ured smješten na adresi u Kanižlićevoj ulici koji će sa svojih 150 kvadratnih metara osnovnog prostora te nekoliko dodatnih omogućiti daleko kvalitetnije uvjete rada ureda, kakve Grad  ali i njegovi gosti zaslužuju. Naglasio je to gradonačelnik Zdravko Ronko, rekavši kako Požega ima što pokazati, od svoje bogate povijesne i kulturne baštine do turističkih sadržaja kojima se ove godine pridružio i „Zlatni lug“. TZ Grada Požega osnovana je 1994.godine a dvije godine kasnije dobiven je i prvi prostor u kojem je kao prva djelatnica radila Suzana Ivanković.

„Turizam je vrlo bitna razvoja odrednica Grada i stoga je bio neophodan novi prostor koji je sa popratnim sadržajima osam puta veći od dosadašnjeg. Nisu mali niti rezultati, tako u prva četiri mjeseca ove godine broj noćenja u odnosu na isti period lani veći je za 38 posto, a broj posjeta 39 posto. Isto tako za čak 129 posto porastao je broj stranaca u našem gradu te broj njihovih noćenja za 111 posto“, izjavio je gradonačelnik Ronko koji se pri tom zahvalio djelatnicima TZ, članovima Turističkog vijeća te njegovog Upravnog vijeća na svemu što su učinili na razvoju turizma u Požegi.

Novootvoreni prostor dobio je i prvi put Informativni štand na kojem posjetitelji Grada Požege mogu dobiti sve potrebne informacije i promidžbene materijale, dok će nekadašnji podrum poslužiti za prigodne izložbe ili predavanja, a prostor pokraj bit će preuređen za buduću vinoteku.Poziv na radionicu dokumentarnog filma CROSSOVERS 2011

radionica-crossovers-dorfFestival dokumentarnog rock filma DORF iz Vinkovaca i Festival evropskog filma Palić 2011 pozivaju filmske autore sa dosadašnjim iskustvom rada na filmu (digitalnim ili drugim tehnikama) na sudjelovanje u radionici dokumentarnog glazbenog filma CROSSOVERS.


Za prijavu na radionicu je potrebno slijedeće:

- starost do 30 godina
- znanje engleskog jezika
- priložiti CV i dosadašnje radove u DVD formatu
- potvrda prebivališta na teritoriju Hrvatske (prednost imaju prijavljeni s područja Slavonije)

Radionicu će voditi redatelji Uli M.Schueppel I David Kleijwegt.

Ministar zdravstva u Požegi i Strmcu

ministar-posjetio-pozesku-bolnicuMinistar zdravstva Darko Milinović posjetio je u Požegi Opću županijsku bolnicu u sklopu koje se gradi poliklinika sa specijalističkim ambulantama vrijedna sedam milijuna kuna.

"Prije nešto više od godinu i pol dana najavili smo izgradnju ovoga kapitalnog objekta decentraliziranim novcem. Nastojat ćemo i iduće godine od tih decentraliziranih sredstava osigurati barem četiri do pet milijuna kuna i uložiti u domove zdravlja", kazao je ministar, podsjetivši da je u Požeško-slavonskoj županiji u gotovo dvije godine u zdravstvo uloženo oko 43 milijuna kuna.

Temperature niže i do 15 stupnjeva

kisovito-danasTemperatura zraka u središnjim predjelima pala je za oko 15 stupnjeva, a do kraja dana zahlađenje se očekuje i u ostalim predjelima Hrvatske, tako da navečer i tijekom noći u najvišim predjelima Gorskoga kotara i Like može biti i snijega, doznaje se u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Preko naših krajeva premješta se ciklona s pripadajućim frontalnim sustavom i već je tijekom prijepodneva donijela mjestimičnu kišu u središnjim predjelima i na sjevernom Jadranu, a popodne i u Gorskom kotaru i Lici.

Stranica 6 od 61

 
 
 
 
belot