Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Tradicijska manifestacija "Konji bijelci"

vezanje-konjskog-repaPredsjednik Republike Ivo Josipović poručio je iz Babine Grede, u kojoj je nazočan tradicijskoj manifestaciji "Konji bijelci", kako se hrvatski građani ne moraju plašiti da će ulaskom u EU Hrvatska izgubiti tradicijsku kulturu i indentitet.

U govoru tijekom svečanosti otvorenja manifestacije, Josipović je podsjetio kako je Hrvatska ispunila uvjete za pristup EU rekavši kako ima onih koji se boje "da će nas ta velika Europa progutati, da nas neće biti, te se neće znati naši običaji, tradicija i kultura".

Predsjednik Josipović posjetio općinu Semeljci

predsjednik-posjetio-semeljcePredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer poslijepodne posjetio je Općinu Semeljci pokraj Đakova koja  je proteklog vikenda proslavila svoj dan.

U prostorijama općine predsjednik Josipović razgovarao je iza zatvorenih vrata s čelništvom semeljačke općine i Osječko-baranjske županije. Zatim se u zgradi općine susreo i s građanima među kojima je bilo i dvanaest njegovih imenjaka i prezimenjaka što dolaze s područja cijele semeljačke općine, poglavito iz sela Koritna.

Zmajevac: početak izgradnje lateralnog kanala

pocetak-izgradnje-kanalaU blizini baranjskoga mjesta Zmajevca danas je označen početak radova na izgradnji lateralnog kanala Zmajevac-Kneževi Vinogradi, vrijednog 60 milijuna kuna.

Riječ je o višenamjenskome hidrotehničkom sustavu za odvodnju i navodnjavanje koji se financira novcem Hrvatskih voda u sklopu redovitog programa zašitite od štetnog djelovanja voda.

Radovi će stajati 48 milijuna kuna, a ostatak novca utrošen je na izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Zvijezda darovala djeci Slavonije 50 tisuća kuna

darujmo-djeci-zvijezdaDodijeljena su novčana sredstva prikupljena Zvijezdinom humanitarnom akcijom „Darujmo djeci!“ dječjim ustanovama na području Slavonije.

U humanitarnoj aktivnosti se sudjelovalo kupnjom Zvijezda margarina (Stolni, Extra, Za kreme) na području Slavonije tijekom ožujka i travnja. Zvijezda se odrekla 10% vrijednosti od svih kupovina te je prikupljeno 50 000 kn, a sva sredstva su ravnomjerno raspoređena u 5 ustanova koje skrbe o djeci.

Novinari iz pet zemalja upoznat će ljepote Kopačkog rita

svjetski-novinari-dolaze-u-kopacki-ritDvadesetak novinara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske ide sljedećeg tjedna, od 15. do 17. lipnja, na izlet u Kopački rit, a svrha tog putovanja, koje organizira Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) uz pomoć Euronatura i lokalnih partnerskih nevladinih organizacija, jest upoznavanje novinara s "europskom Amazonom", jednim od najvećih preostalih poplavnih područja u ovom dijelu svijeta, priopćio je danas WWF (World Wide Fund for Nature).
U priopćenju se ističe kako je WWF u ožujku ove godine s partnerima pridonio potpisivanju ministarskog dogovora između pet zemalja za prvo zaštićeno područje koje se proteže kroz pet zemalja – Prekogranični UNESCO-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje Zlatnu penkalu

zlatna-penkala-htzOsječko-baranjska  i Vukovarsko- srijemska županija, domaćini su stranim novinarima u sklopu manifestacije „zlatna penkala“koju već sedam godina organizira Hrvatska turistička zajednica.  Osijeku je  prvi puta u sklopu ove manifestacije ugostio 35 stranih novinara koji svojim radovima u pisanim ili elektroničkim medijima promiču  turistička odredišta  u Europi.  Nagradu „Zlatna penkala“  Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje   inozemnim turističkim novinarima za objavljeni materijal o Hrvatskoj na stranim tržištima za proteklu godinu.  Rezultati takve vrste promidžbe  brojkama je potkrijepio direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić koji je istaknuo  da su oni više od gotovo 4 puta veći od proračuna Hrvatske turističke zajednice.

Nijemci - osnovana Lokalna akcijska grupa "Bosutska niz"

bosutski-nizPod motom "Bosut, rijeka koja spaja" danas je u Nijemcima održana osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe "Bosutska niz" u koju su se, osim Nijemaca, uključili grad Otok i vukovarsko-srijemske općine Andrijaševci, Cerna, Gradište, Šiškovci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Vođinci i Privlaka.

Lokalna akcijska grupa osnovana je radi izrade i provođenja lokalne razvojne strategije vukovarsko-srijemskoga područja povezanog Bosutom, a riječ je o 22 naselja s više od 45.000 stanovnika i površinom od 750 četvornih kilometara.

Predana još jedna "Mađarska kuća"

tjedan-madjaraU sklopu Tjedna kulture Mađara u Hrvatskoj sinoć je u Starim Jankovcima kod Vinkovaca svečano otvorena „Mađarska kuća“ koju je Savez mađarskih udruga na uporabu predao Udruzi za očuvanje i njegovanje običaja Mađara iz Starih Jankovaca.

Tom prigodom saborski zastupnik Deneš Šoja izrazio je zadovoljstvo što je do sada otvoreno 10 „Mađarskih kuća“ u sredinama gdje živi mađarska nacionalna manjina te izrazio uvjerenje da će Mađarima u Starim Jankovcima njihov objekt biti dodatni impuls u daljnjem kulturnom i drugom radu.

Dan polja u Lovasu

dan-polja-u-lovasuProjekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi  (APCP) kojega provodi poljoprivredno savjetodavna služba Hrvatske poljoprivredne komore i Poljoprivredna zadruga Lovas organizirali su dan polja pokrovnih usjeva na poljoprivrednom dobru Lovas. Na ovaj se način željelo ukazati na važnost pokrovnih usjeva kako za ratarstvo tako i  za stočarstvo kazala je Katrin Gnjidić savjetnica za gospodarenje nitratima u APCP projektu. Uz Dan polja mještani Lovasa imali su mogućnost provjere sadržaja nitrata vode u bunarima.

Najavljena manifestacija „Požega zdravi grad“

pozega-zdravi-grad-2011„Požega je grad koji u svom srcu ima prirodu, grad koji je uredan i čist, grad u kojem je lijepo i ugodno živjeti i Požega je grad po mjeri čovjeka. Upravo je zato i ova deseta manifestacija „Požega zdravi grad“ u pravom gradu i u pravo vrijeme - proljeće“, riječi su kojima je gradonačelnik  i predsjednik TZ Grada Požege, najavio 10. manifestaciju „Požega zdravi grad“ koja će se  održati u subotu i nedjelju, 28. i 29. svibnja.

Subotnje otvorenje bit će u 9,00 sati na terenima TK Požega, gdje će se najmlađi Požežani okušati u mini tenisu a potom slijedi i njegova prezentacija u Pješačkoj zoni od 10,00 sati. Tamo će se  mladim tenisačima pridružiti i njihovi vršnjaci; judaši, karataši, članovi aikido i badminton kluba kao i gimnastičari. Svi oni će svojim sugrađanima pokazati dio naučenih vještina, dok će oni stariji Požežani oko 10,00 sati krenuti na rekreativnu šetnju stazama Požeške gore.

Stranica 5 od 61

 
 
 
 
belot