Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Dan Dunava obilježimo šetnjom uz rijeke

dan-dunavaNa Međunarodni Dan Dunava, koji se obilježava 29. lipnja, Hrvatske vode pozvale su građane da danas šetnjom uz svoje rijeke i vode odaju počast vodnom bogatstvu i pokažu skrb, ljubav i odgovornost za njihovu zaštitu.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Dunava održava se pod geslom „Budite aktivni za rijeke“, izjavio je u Osijeku direktor Hrvatskih voda za vodno područje Drave i Dunava Zoran Đuroković, naglasivši kako su rijeke i vode "vječne učiteljice, nezamljenjivo utočište flore i faune, hraniteljice šuma i nešto bez čega za čovjeka nema života“.

Prvi požeški ljetni karneval

karneval-pozegaPožega će u nedjelju dobiti svoj prvi ljetni veliki karneval, što ga pod pokroviteljstvom grada Požege i Turističke zajednice Grada Požege priređuje Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega. Time će i Slavonija dobiti svoj prvi ljetni karneval, do sada tradicionalan na obali i nekim sjeverno-hrvatskim mjestima. – rekao je gradonačelnik Zdravko Ronko, najavljujući ovaj nedjeljni program. Pozvao je građane da se također maskirani pridruže karnevalskoj povorci, te da svi zajedno u veselom raspoloženju provedemo nedjeljno poslijepodne. O programu je govorila i Nena Solić, dopredsjednica GKUD-a Požega

Predstavljanje projekta "Vrijeme je za žene"

baranja-uzgoj-povrcaUdruženje "Baranja " iz Bilja u partnerstvu sa HZZ Ispostava Beli Manastir, Diakonijom Evangeličke crkve u Osijeku, općinama Popovac, Pctlovac i Draž te Ekumenskim forumom europskih kršćanki iz Osijeka, predstavit će projekt „Vrijeme je za žene“. Projekt je odobren na natječaju IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala. Projekt je vrijedan 144.285,36 €, od čega su 122.642,98 € sredstva EU.

Požurite: Fišijada u Kopačevu

fis-paprikasHVIDR-a Bilje u subotu, 18. lipnja, organizira veliku tradicionalnu fišijadu, petu po redu, koja će se održati na trgu u Kopačevu uz bogat cijelodnevni program i ponudu gatronomskih specijaliteta.
Uz cijelodnevni program, s početkom u 8,30 sati, na štandovima će se nuditi razne rukotvorine, hrana i pića domaće proizvodnje, a  pod središnjim šatorom, uz točeno pivo i razne napitke, nudit će se autohtoni riblji specijaliteti po vrlo pristupačnim cijenama. (šaran u rašljama, fiš paprikaš, pržena štuka sa tanjurače, faširi od štuke, itd.)

Novinari na studijskom putovanju u Kopačkom ritu

svjetski-novinari-obisli-kopacki-ritDvadesettroje novinara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske, koji su od 15. do 17. lipnja na studijskom putovanju u budućem UNESCO-ovu rezervatu biosfere Mura - Drava - Dunav, posjetili su Park prirode "Kopački rit" i ekocentar "Zlatna greda" koji je osnovala udruga "Zeleni Osijek", a namijenjen je poduci poglavito djece, zaštiti prirode i razvoju ekološkog turizma.

Predsjednik udruge "Zeleni Osijek" Jasmin Sadiković novinarima je izjavio kako i ovom zgodom žele upozoriti na problem koji ekološke udruge primjećuju na terenu, a to je, kako je rekao, kanaliziranje i loše upravljanje rijekama Dravom i Dunavom.

Darda: dva projekta razminiranja

dva-projekta-razminiranja-dardaDjelatnici dubrovačke tvrtke "Hexogen" počeli su jučer radove na dvama projektima razminiranja u baranjskoj općini Dardi, ukupno vrijednima 13,29 milijuna kuna, što je trenutačno najveće takvo radilište u Hrvatskoj.

Riječ je o razminiranju polja i šume Topolik, dravskog obalnog pojasa i šume Mali Topolik, na ukupno 1,14 milijuna četvornih metara prostora, rekao je predstojnik ureda ravnatelja HCR-a Mladen Crnković. Dodao je da će većinu novca, 11,25 milijuna kuna, izdvojiti Hrvatske šume, a ostatak iz državnog proračuna.

Hrvatski znanstvenici razvili novi antibiotik

novi-lijek-protiv-bakterijaHrvatski znanstvenici sa splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta osmislili su lijek "adepantin" koji bi mogao pomoći u liječenju neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, doznaje se danas od Antona Depope s PMF-a Sveučilišta u Splitu.

"Testiranje je obavljeno 'in vitro', i to nakon što su profesori Damir Vukičević i biofizičar Davor Juretić prošle godine sastavili formulu. Testiranja su obavljena nedavno na poznatim uzorcima E. coli, a sada se očekuju klinička istraživanja na živim organizmima", rekao je za Hinu Depope.

Konferencija mladih “Mlada generacija dunavske regije kao ključ europske integracije”

konferencija-mladih-u-budimpestiMreža mladih Dunavske regije (Youth citezen of daunabe network – YCDN) organizira drugu konferenciju mladih pod nazivom “The young generation of the Danube area as a key to European integration” (“Mlada generacija dunavske regije kao ključ europske integracije”) 

Prvenstveni cilj konferencije jeste ponovni susret sudionika novosadskoga seminara, te osiguravanje redovne razmjene mišljenja između mladih dunavske regije. Nadalje, susretom što većeg broja mladih ljudi iz 14 država dunavske strategije želi se stvoriti razgranata i čvrsta mreža kao dobra platforma za buduća događanja i suradnju. Interkulturalni dijalog za cilj ima pomoći u prevladavanju i boljem razumijevanju različitosti, otklanjanju predrasuda, te usmjeravanju zajedničke energije bez koje dugoročna europska integracija nije moguća.

Najavljen Ivanjski krijes

ivanjski-krijes-pozrga-najavaTradicija paljenja Ivanjskih vatri na sam ljetni solsticij, kada je dan najduži, a noć najkraća, duboko je ukorijenjena u požeške tradicije. Prvi zapisi spominju se još 1739. godine, kada su gradski momci preskakali krijes kod kapelice sv. Roka, a ta se tradicija uz prekide očuvala do današnjih dana, rekao je gradonačelnik Zdravko Ronko, predsjednik TZ Grada Požege u svojoj najavio ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa koji će biti zapaljen 21. lipnja na Trgu sv. Trojstva.

Svjetski dan davatelja krvi 14. lipnja

svjetski-dan-darivatelja-krviSvjetski dan davatelja krvi obilježava se 14. lipnja općom kampanjom "Oboji svijet crveno" i sloganom "Više krvi, više života" kojima Svjetska zdravstvena organizacija potiče ljude na darivanje krvi te upozorava na potrebu za tom tekućinom koja život znači.

Imunološki zavod (IMZ), koji ima dugu tradiciju i svjetski ugled u prikupljanju i proizvodnji lijekova iz krvnih pripravaka i plazme, pridružio se obilježavanju Svjetskog dana davatelja krvi te svim davateljima u Hrvatskoj čestita njihov dan, priopćio je taj zavod.

Stranica 4 od 61

 
 
 
 
belot