Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Djeca Japana u odmaralištu osječkog Crvenog križa u Splitu

djeca-japana-dolaze-u-splitNakon katastrofalnog potresa u Japanu Republika Hrvatska i njezine humanitarne organizacije uključile su se u prikupljanje humanitarne pomoći za područje stradalo od potresa.

U okviru te pomoći od 09. do 23. kolovoza 2011. godine u odmaralištu osječkog Crvenog križa „Vila Mikica“ u Splitu boravit će 30-tak djece na ljetnom oporavku iz područja pogođenog potresom.

Cirkus - kruha, slame i igara

slama-2011-cirkus13.08. i 14.08.2011 na polje nedaleko sela Luga stiže famozni Slamnati Cirkus; odnosno Slama – land art festival 2011.

Oba dana od ranog posljepodneva cirkusna čarolija vladat će baranjskim strnjakom na kojem imamo namjeru razveseliti i fascinirati sve uzraste postetitelja šarolikim festivalskim sadržajem, kako u gastronomskom tako i u audi-vizualnom smislu. Djecje igraonice, performansi, nastupi i koncerti koji su odabrani u skladu sa slamnatom pričom stvoriti će jednu svojevrsnu utopiju veselog i pomalo otkačenog svijeta u koji Vas sve pozivamo kako bi zajedno sa nama sudjelujelovali u ritualu skidanja maski; kako naših, tako i nekih Vaših.

Štete od suše u Osječko-baranjskoj županiji 300 milijuna kuna

stete-od-suseŠtete od suše na poljoprivrednim kulturama u Osiječko-baranjskoj županiji prema prvih procjenama iznose i do 300 milijuna kuna, rečeno je sastanku u Osijeku u organizaciji županijskog povjerenstva za procjenu šteta, na kojem su predstavnici seljačkih udruga ponovili da ne odustaju od za sutra najavljenih prosvjeda ako se ne ispune njihovi zahtjevi o otkupnoj cijeni pšenice od 1,60 kuna za kilogram.

Štete od suše su ogromne na proljetnim kulturama, najviše na kukuruzu, soji, šećernoj repi i suncokretu i kreću se u prosjeku od 20 do 50 posto, a na nekim područjima i znatno više.

Žetva pšenice pri kraju

zetva-2011-pri-krajuŽetva pšenice u Hrvatskoj privodi se kraju, u nekim je županijama kao u Osječko-baranjskoj danas završena u potpunosti, dok je na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom kraju.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede sa ukupno zasijanih 131.000 hektara očekuje se urod od 751.800 tona pšenicem, uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

U Osječko-baranjskoj županiji danas je završena u potpunosti žetva na svih 45.000 hektara, proizvedeno je oko 250.000 tona pšenice, što je više od očekivanog, prinosi se kreću oko pet tona na obiteljskim gospodarstvima do iznad šest tona u velikim sustavima.

Most na Slavoniki

most-na-slavoniciDanas će biti položen temeljni kamen za izgradnju mosta Drava na autocesti A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj.

Most preko rijeke Drave, dužine 2.507 metara, najznačajniji je objekt na dionici Beli Manastir-Osijek autoceste A5. Most je projektiran kao ovješeni spregnuto čelični sklop na prijelazu preko rijeke Drave i betonska polumontažna konstrukcija.

Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 950 milijuna kuna bez PDV-a s rokom izvođenja od 30 mjeseci. Financiranje izgradnje mosta je osigurano putem kredita njemačke razvojne banke (KfW banka).

Počeo trening osposobljavanja za volontere

osposobljavanje-volonteraU Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, „Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek“ u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, od 07. do 10. srpnja 2011. godine, organizira prvi trening u ciklusu osposobljavanja za volontere u okviru Europske volonterske službe (EVS) programa Mladi na djelu.

Sudionici treninga su mladi iz 6 različitih europskih zemalja koji u sklopu EVS programa volontiraju u Hrvatskoj u nekoliko udruga i organizacija u planiranom razdoblju od 2, 6 ili 12 mjeseci. Cilj je ovog dolaznog treninga pripremiti volontere na dugoročno volontiranje u Hrvatskoj u različitim organizacijama, uključujući i Crveni križ, kao i pružiti dodatne informacije o kulturi, običajima i izazovima koji ih čekaju.

Danas počinju prijave za upis u 1. razred srednjih škola

danas-upisi-u-skoleDanas počinju prijave za upis u I. razred srednjih škola, a po Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u školskoj godini 2011./2012. može se upisati 53.762 učenika u 2.118 razrednih odjela.

Prijave za upis u ljetnom roku primaju se danas i sutra, objava rezultata (ljestvice poretka na oglasnoj ploči i na mrežnim stranicama škole) bit će u srijedu, 6. srpnja, a upisi će se obavljati u četvrtak, 7. srpnja.

Ovog vikenda počinje HTZ-ov servis dobrodošlice

dobrodosli-u-hrvatsku-kampanjaHrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove godine od 1. srpnja do 28. kolovoza tijekom vikenda na najfrekventnijim graničnim prijelazima organizira 'servis dobrodošlice' za sve turiste koji dolaze u Hrvatsku, izvijestili su iz Glavnog ureda HTZ-a.

Taj je servis, kako ističu iz HTZ-a, vrlo dobro prihvaćena akcija od strane turista, kojima HTZ-ovi informatori na ulazu u zemlju dijele promotivni materijal HTZ-a te pružaju informacije o odredištima i sve druge.

Predstavljena interaktivna platforma o Dunavu

dunav-danube-predstavljanje-straniceSvjetska zaklada za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature - WWF) jučer je  povodom Dana Dunava predstavila interaktivnu platformu na kojoj se, kako navodi, može doznati sve o "najvažnijoj neoceanskoj vodi Europe".

WWF, koji ove godine proslavlja 50. obljetnicu, prvi je put objavio internetske stranice na hrvatskom jeziku. O projektima u Hrvatskoj i regiji te podatke o zaštiti biološke raznolikosti, vrstama i njihovim staništima, klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju i drugim temama kojima se WWF bavi građani mogu čitati na adresi croatia.panda.org.

Spomen-obilježje poginulima u Domovinskom ratu

spomenik-sarengradNa Trgu svetoga Jakova u Šarengradu nedaleko od Iloka svečano je otkriveno spomen-obilježje u spomen na 21 branitelja i mještana koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Spomen-obilježje, koje je podignuto na mjestu na kojem su 4. listopada 1991. poginuli Miroslav Gudelj iz Imotskog i Duško Lovrić iz Šibenika - pripadnici 1. gardijske brigade Tigrova otkrili su sestra Duška Lovrića Ana Marija Stričak i rođak Miroslava Gudelja Josip Bepo Lozo.

Stranica 3 od 61

 
 
 
 
belot