Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

PONOVNO PROIZVODNJA OPEKE

cerna-proizvodnja
Nakon 3 godine iz ceranske se ciglane ponovno dimi. Peć je potpaljena i sve je spremno za ponovnu borbu sa zahtjevnim tržištem. Gotovo 90 godina iskustva jamac su kvalitete, a nekoliko godina pauze ostavile su dovoljno vremena za ocjenu trenutačnih potreba. Povijest ceranske ciglane seže još u 1925. godinu. Cigle su se proizvodile sve dok kriza nije pokucala na vrata i privremeno zaustavila strojeve. Danas je proizvodnja ponovno pokrenuta. Znači to i 24 nova radna mjesta.


izvor:vktel.com

Otok: dom kulture do kraja godine

dom-kult-otokUz dovršetak Doma kulture u Otoku veže se i uređenje zgrade u kojoj će biti smještena Hitna medicinska pomoć, a izgledno je da će se iduće godine rješavati i kompleks srednje škole. Čelni ljudi Grada Otoka još će neko vrijeme svoje poslove obavljati u neadekvatnim prostorima, a vijećnici zasjedati u improviziranoj vijećnici. No, do konca godine o važnim će se odlukama raspravljati u novim, moderno uređenim prostorijama koje će se nalaziti u zgradi Doma kulture. Nakon što se gradske službe presele u Dom kulture, zgrada u kojoj trenutno borave bit će ustupljena Timu 2 hitne medicinske pomoći.


izvor: vktel.com

Otvorena 44. iločka berba grožđa

ilocka-berba-grozdja1Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sinoć je u Iloku simbolično ubranim grozdom svečano otvorila 44. iločku berbu grožđa, kulturno-zabavnu i gospodarsko-turističku manifestaciju kojom vinorodni iločki kraj tradicionalno slavi početak berbe grožđa. Premijerka Kosor je zdravicom poželjela Iločanima uspješnu berbu. Pred monoštvom Iločana i njihovih gostiju okupljenima u povijesnoj gradskoj jezgri kulturno-zabavni program izvela su brojna kulturno umjetnička društva, nakon čega je koncert održao glazbenik Zlatko Pejaković, a manifestacija je uveličana i vatrometom.


izvor:hrv.hr

12. Etnosusreti u Bilju

12etnosusretikao kulturno – gastronomska manifestacija Općine Bilje održati će se 10. i 11. rujna 2011. u Bilju.
Ove godine također će biti postavljeni štandovi na kojima će se nuditi domaći proizvodi kao i sva druga eko i etno ponuda iz domaće radinosti,  izrađena od prirodnih i ekoloških materijala.

Posjetitelji će moći vidjeti i sami se okušati u nizu tradicijskih zanata od grnčarije, zlatoveza do tkanja na tkalačkom stanu, kao i niz starih igara od potezanja konopca, bacanje potkove do potezanja mosora.

Urod bolji nego prošle godine

psenica1Državni zavod za statistiku u objavljenim ranim procjenama priroda važnijih usjeva procijenio je da je ovogodišnji urod pšenice od 780 tisuća tona za 15 posto veći od prošlogodišnjeg ostvarenog priroda. Rane procjene važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da je ove godine povećan urod pšenice, ječma i uljane repice. Po podacima DZS-a, pšenica je zasijana na 150 tisuća hektara, očekivani prirod je 5,2 tona po hektaru, ili ukupno 780 tisuća tona, što je 15 posto više nego prošle godine.


izvor: slavonija-info.com

U Sotinu pronađeno 15 ranoželjeznodobnih paljevinskih grobova

groblje-zeljezno-dobaSOTIN  - Tijekom probnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Vašarište u Sotinu kod Vukovara arheolozi su pronašli 15 paljevinskih grobova datiranih u početak željeznoga doba (8. stoljeće prije Krista), tri rimska paljevinska i kosturna groba te ostatke rimske ceste i objekata iz avaro-slavenskoga razdoblja, doznaje se od voditeljice arheološkog istraživanja Darije Ložnjak Dizdar sa zagrebačkoga Instituta za arheologiju i Mirele Hutinec iz Gradskog muzeja Vukovar.

44. Iločka berba grožđa

ilocka-berba-44Grad Ilok i Turistička zajednica grada Iloka u jeku su priprema za 44. po redu manifestaciju "Iločka berba grožđa", satkanu od elementa tradicije, vinarsko-vinogradarskih motiva te kulture i zabave namijenjene lokalnom i reginalnom stanovništvu te turistima.
U terminu održavanja od 27.08.- 04.09.2011. obuhvatit će razna događanja, od čuvanja običaja Pudarine u vinogradima, stručne i zabavne radionice i promocije, izložbe, športska događanja do folklornih i zabavnih sadržaja te prateće eno-gastro ponude najvećim dijelom u gradskoj staroj jezgri-tvrđavi tijekom završnog vikenda 02.-04.09.

Monday love Feast

monday-love-festCentar za vedske studije Osijek održava "Monday love Feast" u ponedjeljak 15. kolovoza u Daruvarskoj 82 (kod Kauflanda), JUG I Osijek. Čast nam je ugostiti Kratu dasa, učenika A.C. Bhaktivedanta Swamija, osnivača - acarye Međunarodnog društva za svjesnost Krišne!


17:00 Bhajani (meditativna glazba) - Vrisabha das
18:00 Predavanje iz Bhagavad-gite - Kratu das
19:00 Gaura Arati (večernja svečanost, ples zadovoljstva)
19:30 Prasadam - vegetarijanska gozba (sabji, kofte s umakom, ćatni, halava...)

Aljmaš spreman za doček hodočasnika

aljmas-proslava-2011U Aljmašu se privode kraju pripreme za doček više tisuća hodočasnika na svetkovinu Marijina Uznesenja. Trodnevnu će duhovnu pripravu, kao i lani, voditi karizmatik fra Zvjezdan Linić. Na samu svetkovinu svete su mise u 6, 8, 10, 12 i 18 sati. Središnje misno slavlje u 10 sati predvodit će đakovačko - osječki nadbiskup, monsinjor Marin Srakić.

U sam doček hodočasnika velikim će se dijelom uključiti postaja prometne policije Osijek sa dovoljnim brojem angažiranih policijskih službenika. Cijeli će dan u svetištu biti dežurna hitna medicinska službe te volonteri Crvenoga križa.

Završena 38. Ernestinovačka kolonija

zavrsena-38-ernestinovacka-kolonijaU Ernestinovu je sinoć završena 38. Likovna kolonija Ernestinovo 2011. na kojoj je proteklih sedam dana radilo 11 kipara i 11 slikara na temu „Slavonija“.

Prema riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge Petar Smajić, koja je organizator Kolonije, riječ je o „možda najkvalitetnijoj koloniji do sada, između ostalog i zbog materijala od kojeg su skulpture rađene - slavonskog hrasta“. Radovi su uistinu impresivni, kazao je Tijardović, istaknuvši kako su kiparski radovi uglavnom veličine oko dva metra, a „govore o životu slavonskog čovjeka, širokim prostranstvima, ali i sve izraženijem problemu napuštanja slavonskih sela“. Dodao je kako je upravo zbog „odumiranja života u Slavoniji , kolonija posvećena Slavoniji“.

Stranica 2 od 61

 
 
 
 
belot