Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

GPP uvodi noćni prijevoz vikendom

Do kraja godine GPP će uvesti noćne linije autobusa i tramvaja vikendom. Traju pripreme za to, još se određuje koje će linije voziti vikendom te hoće li biti besplatne, kaže dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Stjepan Èuraj, gradski vijećnik iz redova HNS-a, koji je bio i inicijator te ideje još prije godinu dana, dodaje kako su obavljeni svi razgovori s GPP-om, a jedno od pitanja koje je ostalo otvoreno jest osiguravanje sigurnosti vozača.
- Svjesni smo koliko je vandalizam raširen u gradu, stoga je bitno u suradnji s policijom osigurati vozače. Ideja je da vozači imaju noću stalni kontakt s policijom, ali to se još mora doraditi. No, najbolja bi opcija bila da policajci budu u vozilu tijekom noći, kaže Èuraj.

Slavoniji nedostaje čak 450 liječnika!

http://www.mergersandinquisitions.com/wp-content/uploads/2008/04/doctor.jpgNajveći udjel zaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Osijek, imala je prerađivačka industrija, trgovačka djelatnost, građevinarstvo, javna uprava i obrana te obrazovanje. Prema riječima Ante Barukčića,
pročelnika osječkog HZZ-a, nastavlja se trend potražnje za građevincima i radnicima u prerađivačkoj, posebice u metalskoj industriji, a među deficitarna zanimanja ubraja se i ono liječničko.
- Do sada nismo imali potrebe za uvozom radne snage, no obzirom na to da u Hrvatskoj nedostaje čak 600 liječnika, i to posebice u istočnoj Hrvatskoj, Dalmatinskoj zagori te na dalmatinskim otocima, HZZ će ove godine vrlo vjerojatno zatražiti uvoz liječničkog kadra iz inozemstva. Naime, na potezu od Vukovara do Virovitice nedostaje čak 450 liječnika, rekao je Barukčić dodavši kako će HZZ od Vlade RH tražiti odobrenje uvoza potrebne radne snage.Osječki pilot teško ozlijeđen u zrakoplovnoj nesreći u Turskoj

ZAGREB/OSIJEK - Dvojica hrvatskih pilota u dvama zrakoplovima tipa cessna srušila su se jučer u Turskoj, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Jedan pilot neozlijeđen je i uspio je zrakoplov spustiti gotovo neoštećen, a drugi je lakše ozlijeđen, a zrakoplov je potpuno uništen, rekao je za izvor iz MVPEI-ja, koji precizira da se nesreća dogodila u turskoj pokrajini Antalyji.

Jordanci stižu na osječki aerodrom

Dok ruski Aeroflot s kojim je Zračna luka Osijek sklopila ugovor još početkom ove godine oteže s otvaranjem teretnog zračnog prometa, inicijativu za korištenje jedinog aerodroma istočno od Zagreba iskazao je jordanski zračni prijevoznik.

Oni su prvenstveno zainteresirani za razvoj cargo prometa. Tijekom kolovoza, kako je potvrđeno, trebali bi posjetiti Osijek i upoznati se s mogućnostima ZLO-a.

- Drago nam je jer je inicijativa o suradnji upravo došla s njihove strane, a svaki kontakt koji uspostavimo vrlo je koristan. Koliko je za sada potvrđeno u našoj komunikaciji, njihov je interes cargo promet. Zanimaju ih mogućnosti korištenja Zračne luke Osijek kako bi preko nje bili bliže Europi, rekla je za Poslovni dnevnik direktorica ZLO-a Blanka Strahonja.

Kupači nezaštićeni zbog trome administracije

SLAVONSKI BROD- Dok država trlja ruke na prihode od turističke sezone, ne razmišlja o potrebama svojih građana koji si ovog ljeta ne mogu priuštiti status turista. Ovakav zaključak nameće se i na primjeru u Slavonskom Brodu. Država je vlasnik zemljišta koje Brođani već desetljećima koriste kao izletište s prirodnom pješčanom plažom na Savi. Do devedesetih tamošnji prostor bio je organiziran, a službeni korisnici bili su sindikati i udruge.

Ako nećemo mi, hoće susjedi!

Nuklearna elektrana ATOMSKA SLAVONIJA: “ZELENI” VODE BUNU VOÐENI NEZNANJEM? - Premda je nuklearna energija najčistija i komercijalno isplativa proizvodnja električne energije, upravo riječi “čista energija, kako se čini, najmanje zanimaju ekološke i “zelene” udruge koje se, zabrinute za očuvanje okoliša, protive gradnji nuklearke. Naime, iz masivnih dimnjaka nuklearne elektrane izlazi tek vodena para, a korištena voda nije u direktnom kontaktu s reaktorom i nije radioaktivna. Istovremeno, termoelektrana pogonjena fosilnim gorivima ispušta niz otrovnih tvari kojima kratkoročno, ali i dugoročno onečišćuju okoliš, te znatno utječu na zdravlje ljudi te flore i faune u blizini. Pa ipak, većina Hrvata radije gleda na dimnjak elektrane koja je pogonjena, recimo, ugljenom, iz koje suklja gust crni dim, nego na dimnjak nuklearke. Valja napomenuti kako izgaranjem fosilnih goriva nastaju takozvani staklenički plinovi, a u atmosferu se oslobađaju upravo iz velikih elektrana i teške industrije te osobnih automobila. Naravno, kada se priča o nuklearkama, najveći je strah od fatalnog kvara na reaktoru, zbog čega može doći do eksplozije i ispuštanja radijacije. Podsjetimo, najveća takva katastrofa dogodila se 1986. u ukrajinskom Èernobilu, a posljedice su osjetile i okolne zemlje. Tužno je što je moralo doći do tragedije da se neke stvari promijene, ali od černobilske katastrofe do danas ne bilježi se ni jedna nezgoda u nuklearnim elektranama koja je direktno utjecale na ljude i prirodu. Sigurnosne mjere u nuklearkama sada su na gotovo nevjerojatno visokoj razini, a svaka zaštitna mjera ima nekoliko dodatnih zaštita koje osiguravaju siguran rad i u nepredvidljivim okolnostima. Zaštitna, tzv. Containment građevina, predviđena je da spriječi istjecanje radijacije čak i u slučaju fatalnog kvara i zatajenja svih drugih sigurnosnih mjera pa se može reći da je nuklearna energija iz moderne elektrane čista i sigurna. Zaštitne su mjere toliko jake da zaštitna građevina “Containment” mora izdržati i nalet vojnog zrakoplova pri brzini od 775 kilometara na sat. No, unatoč svemu, strah od nuklearki i dalje je vrlo velik i stalno se ponavlja kako su NE štetne i opasne za okoliš, jednako kao i zbrinjavanje otpada. To je dakle uvriježeno mišljenje, no je li baš sve tako crno?

Bijela lađa se ruši i gradi nova zgrada

Na mjestu Bijele lađe, sudeći prema u subotu objavljenom natječaju Osijek-Koteksa, niknut će stambeno-poslovni objekt! Osijek-Koteks, vlasnik objekta i parcele, naime, objavio je javni natječaj za prikupljanje ponuda za idejno rješenje gradnje zgrade koja bi trebala zamijeniti devastiranu Bijelu lađu.

Natječaj je otvoren do 25. kolovoza (do 15 sati), a kako će izgledati taj novi objekt, znat će se s prvim danima listopada, nakon što ocjenjivački sud završi rad. Ukupni nagradni fond natječaja je 250.000 kuna - prva nagrada iznosit će 100.000, druga 62.500, a treća 37.500 kuna. Međutim, ako na natječaj prispije manje od deset radova, proporcionalno će se smanjiti broj i fond nagrada. Također, ocjenjivački sud, koji čine tri predstavnika Osijek-Koteksa te po jedan predstavnik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Grada Osijeka, može odrediti drugačiju raspodjelu nagrada. Iz natječajnih uvjeta vrijedi izdvojiti jednu zanimljivu formulaciju; budući da objekt treba biti "buduća razglednica Osijeka". Nakon zatvaranja natječaja radovi će biti objavljeni na web stranici Osijek-Koteksa te će biti organizirana javna izložba.

Laslovčani dobili bistu kralja Ladislava

LASLOVO - Trodnevno druženje “Susret naselja” održava se ovog vikenda u Laslovu, u koje je u povodu toga došlo gotovo 200 gostiju iz 12 mađarskih i dva rumunjska sela. Prema riječima Silvije Bocke, predsjednice Mjesnog odbora Laslovo, riječ je o druženju koje se svake godine održava u drugom mjestu između 15 sela potpisnika ugovora o suradnji koja je krenula kao pomoć ratom razrušenom Laslovu.

Osijek postaje dječja kreativna destinacija

Pripreme za ovogodišnji 5. međunarodni projekt “Zemlja bez granica”, koji će se od25. do 30. kolovoza održati na prostoru Tvrđe pod nazivom “Kao oblak”, u punom su jeku. U sklopu ove međunarodne manifestacije očekuje se sudjelovanje više od 1.000 djece i mladih te 40 umjetnika iz 16 zemalja. Predviđeno je održavanje 31 javne radionice za koje se prijavljuju osječke škole i ustanove koje će se predstaviti u “Zemlji djece”, koja će se moći posjetiti u noći posljednjeg dana manifestacije u “prerušenoj” osječkoj Tvrđi. Ova maštovita zemlja plod je dječje mašte, inspirirane knjigom Jelene Radan “Zemlja djece - Zeda”, glazbu je napisala grupa Meritas, uz pomoć Lidije Bajuk i Branka Trajkova. Prof. pedagogije Suzana Vargović, predsjednica Udruge za rad s mladima “Breza” i voditeljica manifestacije, napominje kako je ovaj prepoznatljiv “Brezin” projekt zamišljen s ciljem unapređenja pedagoškog rada s djecom te prevencije asocijalnog ponašanja djece i mladih.

Humani djelatnici Pet centra udomili 10 mačića u 15 dana

Neodgovorni građani sve češće ostavljaju životinje koje ne žele pred vratima Pet centra, upozoravaju zaposlenici. “U posljednjih 15-ak dana udomili smo deset mačića koje su nam neodgovorni sugrađani ostavili pred vratima, a trenutačno imamo jednog mačića koji još uvijek traži dom. Nitko ga ne želi udomiti.

Stranica 90 od 90

 
 
 
 
belot