Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kolumna Alen Bećirović

Kruha I Igara

funny-football-pic.jpg

Nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu. OK, to smo odavno usvojili i nije da imam nešto protiv nakupljanja muških hormona u gomile, uz znoj, podrigivanje i pivo, ali me fenomen kako uspjevamo sve zaboraviti tijekom vatrenog nogometnog ludila uvijek iznova oduševi.

Dobra stara „daj narodu kruha i igara i budale će bit’ sretne“ uvijek prolazi i nikad dosta, daj samo daj! Nema veze što je kruh skuplji, što voda nije za piće, što će struja zahvaljujući „plemenitim“ političarima poskupiti „samo“ 20 posto, što cijena benzina prelazi u dvozanamenkaste brojke za tu jednu litricu, koja je taman dostatna za krug vožnje autoljubimcem po gradu nakon tekme kockaste repke (možda da nakon tekme odmah uplatite 10 kuna bezinskoj, bilo bi jednostavnije i nećete upast u gužve ili ne daj Bože prometne nezgode). I sad će prosječan Hrvat ( čitaj četrdesetogodišnjak u kockastom dresu, u lijevoj ruci pivo, desna u hlačama ) reći kako je to jedino što ga još raduje i šta ja tu trabunjam. Prosječna Hrvatica ( čitaj žena, majka, domaćica, ustvari čitaj skroz obrnutim redom ) pitat će se što je tu loše, jer muž je pred tv-om ili još bolje gleda tekmu negdje vanka i sve će napravit za tih 90 minuta mira, sve što inače ne dolazi u obzir. A kod prosječnih domicilnih muškaraca ne dolazi u obzir puno toga.

Nutricionisti Vs hedosnisti

dog.jpgMišljenja sam da su svi Slavonci po rođenju, rođeni hedonisti. Kad se djete rodi, treba se dobro zaliti, pa se čudna svita okupi uz tamburaše, kulen, kobasicu, i dok snaša nakon porođajnih muka čeka oca da ugleda svoje djete, on drugi dan dolazi vidjet što je napravio, u obično puno lošijem stanju nego što mu je žena. I tako djete od malena zna da se zbog njega, i za njega i «pilo i jilo».

 

Onda dođe i krštenje. Pa mali svatovi opet… kuhano, sarma, prase , janje, doboš torte, jogurtice i hrpa kolača…da malo naraste veliko! Pa onda krenu rođendani, pričesti, krizme, pa onda kumstva vjenčanja…po čemu ih Slavonac pamti - e, po tome kako se najeo il napio ( ne daj Bože, i usuput nešto puknio!). Ima li u cijeloj toj priči, u cijelom tom životu, mjesta za nešto kao što je nutricionizam.

Stranica 8 od 8

 
 
 
 
belot