Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kolumna Alen Bećirović

Ljubim te u čelo hrvatsko!

mihrvati.jpg
Savršeni proračun...

Proračun za 2010. godinu biti će savršen ili gotovo savršen. Naravno, samo ako je suditi prema izjavama premijerke Jadranke Kosor i članova Vlade. Standardna priča ponavlja se svake godine, vladajući donose prijedlog proračuna, oporba ga pljuje, međutim na kraju svaki prijedlog proračuna prolazi uz gdjekad kakve kozmetičke izmjene. Ove godine oporba se odlučila ne podnositi amandmane na proračun jer je on ½loš i nepopravljiv½.

Stop diskriminaciji!

diskriminacija1.jpg
STOP DISKRIMINACIJI! – parola je koja upada u oči na jumbo plakatima diljem zemlje. Centar za mirovne studije zajedno s Uredom za ljudska prava RH i Uredom pučkog pravobranitelja u sklopu projekta ‘Podrška implementaciji Zakona o suzbijanju diskriminacije’ provodi javnu nacionalnu kampanju o diskriminaciji. Vrlo često su žrtve diskriminacije invalidi koje se, između ostalog ½štiti½ spomenutim Zakonom. Međutim slova na papiru su jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Na žalost!

Samuraji ili kamikaze?

kamikaze.jpg
Bandić  kao Gollum...
Dugo je vremena Milan Bandić  poput Golluma iz ½Gospodara prstenova½ čuvao kandidaturu za predsjednika kao svoje blago. I samo je jedan trenutak bio potreban ( konačna objava te toliko očekivane kandidature ) da se od smiješnog Golluma pretvori u samuraja koji jednim potezom odsijeca glavu Zoranu Milanoviću. I ne, nije Milan Bandić toliko jak, već je iznimno mudar ili iznimno glup čovjek ( to ćete morati procijeniti sami ) koji zna da svojom kandidaturom uvodi razdor u SDP-u koji bi mogao imati kudikamo dalekosežnije posljedice od toga da on postane predsjednik.

Već se duže vremena priča da u SDP-u postoji razdor. Na jednu stranu vuku Komadina i Antunović, na drugu Bandić, na treću Milanović i njegovi pristaše, a vrlo vjerojatno postoji i neka četvrta opcija. Zoran Milanović poput Kasparova vuče poteze od kada je došao na čelo SDP-a. Igrati šah u stranci u kojoj se svi bore za svoje ideje kao akcijski junaci osuđeno je na propast. Za jedan pravi potez u šahu treba puno vremena, a njega Milanović nije imao od samog početka.

SF politika

naucna_fantastika.jpg
Nije lako biti vladajući. A opet, s druge strane, nije lako niti to ne biti. To najbolje pokazuje naš bivši premijer. Otišao je iz politike, a sarmu probao nije. Međutim sarma previše miriše, ili u njegovom slučaju smrdi da bi je samo tako napustio. Ako Ivo Sanader nije izravno upleten u niz afera koje se otvaraju u zadnje vrijeme, a u kojima su glavni likovi članovi vladajuće stranke, on je svakako za njih znao i kao takvome postoji mogućnost da utone u blato sa svojim kolegama. To si bivši premijer neće dozvoliti i vrlo vjerojatno će pokušati poništiti svoj politički harakiri. Najava premijerova povratka samo je jedna u nizu drama koje se događaju na našoj političkoj sceni. Političari, kako u vlasti, tako i u oporbi kao da su se dogovorili da obnašanje svoje dužnosti približe što je više moguće nekoj tragikomičnoj predstavi u kazalištu.

Prohibicija djeci!

prohibicija_01.jpg
Kazne od 30 000 do 150 000 kuna.

Vlasnik kafića u  kojem se maloljetnom gostu proda alkoholno piće ili cigarete može biti kažnjen novčanom kaznom od 5000 do 100 000 kuna, konobar od 5000 do 15 000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna, kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako proda u trgovini na malo alkoholna pića i druga pića koja sadržavaju alkohol, osobama mlađim od 18 godina ( Zakon o dopunama zakona o trgovini ). Èlanak 27. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje kaznu od 30 000 do 150 000 kuna za pravnu osobu koja prodaje duhanske proizvode osobama mlađim od 18 godina.

Pedofili bez libida, djeca bez trauma...

pedofili1.jpg
Poljaci kastriraju. A mi?

Nedavno je Donji dom poljskog parlamenta prihvatio zakon o obveznoj kemijskoj kastraciji osuđenih za silovanje djece ili bliskih rođaka. Inače, kemijska kastracija vrši se putem uzimanja tableta, injekcija i usatka. Glavni sastojak tih sredstava jesu antiandrogeni koji smanjuju količinu testosterona, pa samim time i seksualni nagon. Protiv takve odluke odmah su skočile udruge za zaštitu ljudskih prava koje umjesto kastracije traže rehabilitaciju osuđenika.

Život počinje začećem....

abortus1.jpg
½Život počinje spajanjem muške i ženske stanice½ - stav je Etičkog povjerenstva Petrove bolnice. Od stručnjaka te klinike Ustavni sud je zatražio mišljenje početkom prošle godine u predmetu starom 18 godina u kojemu nekoliko osoba osporava pravo na pobačaj propisan Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978.

Pokreni se

pokreni_se.jpg
Sa pocetkom emitiranja nove sezone popularnog showa ?Trenutak istine?, krenule su i polemike oko eticnosti i ispravnosti prikazivanja takvog showa u ?prime time? terminu.

Psiholozi smatraju da je emisija izrabljivacka i nemoralna, a uz to nudi vrlo malu, a cesto i nikakvu naknadu za otkrivanje najmracnijih tajni iz svog života citavoj naciji. Hrvatsko psihološko društvo cak je pokrenulo i peticiju pod nazivom ?Ugasi loš program i upali svoj stav!?. No, iako sve to zvuci donekle logicno i sa jedne strane se možemo složiti da je emisija možda neprimjerena za maloljetnike koji mogu smatrati da je podmetanje trudnoce ocu koji to zapravo nije ili priznanje da si imao spolni odnos sa ljubavnicom u vrijeme dok tvoja žena rada, nešto sasvim normalno, cak i poželjno jer za to dobijaš novac, sa druge strane se treba zapitati jesu li idejni tvorci tog programa ili pak voditeljica odgovorni ili bolje receno krivi za to što imaju vjernu publiku, a isto tako i vjerne natjecatelje?

Èelična lady Jadranka!

jadranka-kosor2.jpg
Slovenija je odlučila deblokirati Hrvatsku. Kombinacija crvenog kombinezona i nevinog smješka naše drage premijerke očito je na Pahora ostavio nevjerojatan dojam i gotovo je kao psić slušao slijedeću Jadrankinu naredbu. ½Deblokiraj nas Floki ( tako mu je navodno tepala ) ½, rekla je Jadranka i puf! Eto ti deblokade.

Mito i korupcija u državnim firmama cvjetaju već godinama, za vrijeme Ive Sanadera po tom se pitanju nije ništa ili gotovo ništa riješavalo. Došla je Jaca i puf! Eto ti razno razne istrage, HŽ postaje državni neprijatelj broj 1., a svi upleteni u mutne poslove biti će pravedno ili manje pravedno sankcionirani.

Lepa li si "brena"

jugoslovenka_1.jpg
½Ja sam Jugoslovenka!½

½Oči su mi more jadransko, kose su mi klasje panonsko, setna mi je duša slovenska
ja sam Jugoslovenka! ½, 90-ih je pjevala Fahreta Živojinović poznatija kao Lepa Brena. Danas, dvadeset godina kasnije Brena se sprema nakrcati zagrebačku Arenu u kojoj će razdragana rulja ( muška i ženska ) zajedno s njom u glas priznati kako su svi oni jedna Jugoslovenka. Možemo Brenu svrstati pod turbo folk ili narodnu glazbu, sasvim je svejedno. Malo po malo ta vrsta muzike ukorijenila se u naše društvo i nije neki bauk kao prije par godina. Ono što Breni predstavlja problem je njeno slikanje 1993. u uniformi vojske Republike Srpske.Stranica 5 od 8

 
 
 
belot