Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Županja
 • Facebook: urednik.slavonija
 • Twitter: slavonijainfo
 • YouTube: nikon0007
 • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

9. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

oranje-1Udruga natjecatelja u oranju, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je danas 9. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije koje je održano na parceli PZ Jankovci u Starim Jankovcima.
Nakon svečanosti otvaranja natjecanja te startanja za oranje prvih brazdi i oranja, proglašeni su pobjednici i podijeljene su nagrade najboljim oračima, a uručio ih je ispred Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak ujedno i dopredsjednik Svjetske udruge orača i dopredsjednik Hrvatskog odbora za natjecanje orača. Prvo mjesto u kategoriji  plugova ravnjaka osvojio je Marijan Knežević iz Otoka, a u kategoriji plugova premetnjaka Josip Vinković iz Bošnjaka.izvor: HRV.HR

"Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti"

kruh-nas-svagdasnji-zupanjaU Županji je održana tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

U programu, održanom na imanju "Ilijin i Rezin stan", sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreša te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi.

Direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2008. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje. Održan je i Žetveni sajam te natjecanje kosaca.
izvor: H/Slavonija-info
foto: TZ Županja

Književno-glumački susreti "Glumci pjesnici"

knjizevno-glumacki-susretiKnjiževno-glumački susreti "Glumci pjesnici" održani su sinoć u galeriji Likovne udruge Županja 08 u sklopu 18. Festivala glumca, koji se u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava od 14. do 23. svibnja, a čiji je grad domaćin Županja.

Svoje stihove i prozu, uz pratnju na klavijaturama Duška Zubalja, čitali su Mirjana Sačer Bobanac, Enes Kišević, Lena Politeo, Andrija Tunjić, Antun Tudić, Luka Barešić i Dino Škare.

U ime festivalskog odbora 18. Festivala glumca, sudionike je pozdravio član odbora Jurica Buljan poručivši kako je veza između Županjaca i glumaca neraskidiva još od prvih festivala glumca, čije su predstave u Županji igrane unatoč tomu što je grad bio izložen topničkim napadima iz susjedne BiH.

Na 18. Festivalu glumca, čija je izbornica glumica Zrinka Cvitešić, a domaćin glumac Zlatko Vitez, bit će odigrano 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije. Festival će završiti dodjelom nagrada i priznanja.

izvor: H/Slavonija-info
foto: ilustracija

Klupe u županjskom parku “zauzete” ptičjim izmetom

zupanjski_parkVeć godinama se pokušava riješiti problem vrana koje su u parkovima i na brojnim drugim stablima napravile gnijezda.

Visokoobrazovani na javnim radovima

zupanja2Već šestu godinu u Županji se organiziraju javni radovi. Posao, doduše na kratko, dobilo je 80-ak ne zaposlenih, koji će tri mjeseca raditi na uređenju grada. U posao jvanih radova uključen je i županjski Komunalac. A gradski oci vole se pohvaliti, kako su među prvima prepoznali značaj javnih radova, te tako među prvima s njima i krenuli. A radove, odnosno mogućnost za zaradu prepoznaju i mnogi nezaposleni. Među njima i visokoobrazovani, koji poslove u vrijeme velike nezaposlenosti, ne biraju.

izvor: vktel.com

Završeno 44. Šokačko sijelo

sokackosijelo1Već tradicionalno, Seljačkom zabavom opraštamo se s Šokačkim sijelima. Tako je bilo i sinoć u dvorani OŠ „Ivana Kozarca“ gdje se više od tisuću posjetitelja oprostilo s ovogodišnjim, 44. Šokačkim sijelom čime smo zakoračili u korizmu i vrijeme priprave za Uskrs.

U Pokladnoj povorci oko 2.000 sudionika

zupanjske-pokladeU okviru 44. „Šokačkog sijela“ najznačajnije manifestacije tradicijske kulture županjske Posavine jučer je u Pokladnoj povorci ulicama Županje prodefiliralo oko 2.000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske te jedna folklorna skupina iz Poljske.

Pokladnu povorku predvodili su konjanici, a za njima je prodefiliralno 25 svečanih konjskih zaprega.

Županjska pokladna povorka održava se 44 godine, odnosno od utemeljenja manifestacije „Šokačko sijelo“, i jedna je od najvažnijih i najmasovnijih pokladnih povorki u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Tijekom jučerašnjeg pokladnoga dana Županjci i njihovi gosti mogli su vidjeti i običaj tradicionalne svinjokolje kao i pečenja rakije uprizorene kroz program „Peče čiča rakiju“.

Sinoć  se u županjskom Domu mladeži održao i tradicionalni maskenbal.izvor: H/Slavonija-info
foto: zupanjac.net

Upriličen prikaz šokačke svinjokolje

svinjokoljaDanas je ispred caffe-bara Ambar u Županji upriličen prikaz tradicionalne šokačke svinjokolje.

Sajam "Zlatne niti"

zlatne-niti-slavPo prvi puta u Županji je organiziran Sajam Zlatne niti, organizaciju kojeg potpisuje TZ grada Županja u okviru 44.Šokačog sijela. Na sajmu su predstavljeni brojni izlagači tradicijskih suvenira, rukotvorina, narodih nošnji, te gastro ponude. Uz sve su prikazani i stari zanati. Trenutno je na Sajmu Zlatne niti 40-tak izlagača, a njihov broj će biti još veći u nedjelju na manifestaciji Peče čiča rakiju.

izvor: slavonija-info.com

Otvorena izložba "Goldenhauben - Zlatare"

zlatara-msoIzložba zlatom ukrašenih pokrivala za glavu "Goldenhauben - Zlatare" žena iz Gornje Austrije i Slavonije otvorena je sinoć u Pastoralnom centru Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u sklopu 44. šokačkog sijela, najvažnije manifestacije tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

Izloženo je pedesetak ženskih pokrivala za glavu, koja u Donjoj Austriji nazivaju "Goldenhauben", a u Slavoniji "zlatare". Najviše ih je iz Gornje Austrije, a iz Slavonije su izložene "zlatare" sa županjskoga, vinkovačkoga i osječkog područja te iz brodske Posavine.

Po riječima ravnateljice Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" iz Županje i suautorice izložbe Janje Juzbašić, izložba "Goldenhauben - Zlatare" nastala je na poticaj Austrijsko-hrvatskoga društva Gornje Austrije, a kao plod suradnje Zemaljskog muzeja Gornje Austrije, Muzeja Slavonije iz Osijeka, Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, Gradskog muzeja iz Vinkovaca te Muzeja brodskog Posavlja iz Slavonska Broda.

U Gornjoj Austriji najstarija pokrivala 'Goldenhauben' potječu s kraja 18. stoljeća, a upravo su pokrivala 'Goldenhauben' iz Linza postala simbol Gornje Austrije kao što jednim dijelom možemo smatrati i slavonske 'zlatare', rekla je Juzbašić.

Također je napomenula kako je izložba "Goldenhauben - Zlatare" prošle godine bila postavljena u St. Florianu, u blizini Linza, i vidjelo ju je oko 10.000 posjetitelja. U Županji će izložba biti postavljena do 10. travnja, a do polovice ljeta, do kada ostaje u Hrvatskoj, moći će je vidjeti i posjetitelji u Muzeju Slavoniji u Osijeku te u Muzeju Valpovštine u Valpovu.

Izložbu je otvorio predsjednik Austrijsko-hrvatskoga društva Gornje Austrije Mario Ritter.

U sklopu 44. šokačkog sijela, koje se održava od 25. veljače do 8. ožujka, bit će održano dvadesetak folklornih, kulturnih i zabavnih priredaba.
izvor: Hina/Slavonija-info
foto: mso

Stranica 1 od 10

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
 
 
 
 
belot