Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Slučaj kiosci: Marković, Džalto i Èajo u pritvoru!
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Slučaj kiosci: Marković, Džalto i Èajo u pritvoru!

kiosci.jpg OSIJEK - Raspliće se osječki slučaj kiosci! Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, jučer su privedeni direktor GPP-a Darko Marković, vlasnik i direktor agencije Media Metro Ivica Džalto, ali i osječki poduzetnik Vladimir Èajo, koji je osumnjičen za poticanje na kazneno djelo. Trojac se tereti za namjeru nezakonitog stjecanja najmanje 31,3 milijuna kuna kroz zakupe i podzakupe 14 gradskih zemljišta koje je Grad u najam dao GPP-u, GPP u podnajam Media Metrou, a na kojima su danas kiosci tvrtke Smoking. U pratnji policije, u istražni centar osjeèkog Županijskog suda privedeni su juèer oko 18.30 sati. U službenom policijskom izvješæu, inaèe, navodi se tek da se radi o tri osobe, 46-godišnjaku, 40-godišnjaku i 44-godišnjaku iz Osijeka.
- Kriminalistièkom obradom utvrðena je osnovana sumnja da je 46-godišnjak, kao uposlenik GPP-a, na nagovor 40-godišnjaka, a s namjerom pribavljanja znatne imovinske koristi trgovaèkom društvu Media Metro d.o.o. iz Osijeka, od lipnja 2007. do danas zlouporabio svoj položaj, jer je neposrednom pogodbom Media Metrou i 40-godišnjaku iz te tvrtke u podzakup dao 14 lokacija na javnim površinama Grada Osijeka za ukupno 2.000 kuna mjeseèno na rok od 25 godina - izvjestila je novinare Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osjeèko-baranjske. Èetrdesetogodišnjak je, navodi dalje, te lokacije potom u 25-godišnji podzakup dao tvrtki Smoking d.o.o. Zagreb, po cijeni od 850 eura (6.150 kn) mjeseèno po lokaciji, odnosno 14.518 eura (104.530 kn) mjeseèno za sve lokacije, èime je Media Metrou i 40-godišnjaku omoguæeno pribavljanje imovinske koristi od najmanje pola milijuna kuna. Kako je rijeè o 25-godišnjem ugovoru, protupravna korist iznosila bi, dodaje Roterbauer, najmanje 31,3 milijuna kuna.

MARKOVIÆ SE BRANI AKTIVNO, OSTALI ŠUTNJOM
- Potom je 40-godišnjak, na nagovor 44-godišnjaka, iskoristio svoj položaj u tvrtki Media Metro oštetivši je za 472.300 kuna, koje je sebi i 44-godišnjaku isplatio temeljem fiktivnih pozajmica oznaèenih imenima uposlenika tvrtke - zaljuèuje Roterbauer.
Juèerašnje privoðenje epilog je prekjuèerašnjeg cjelodnevnog boravka Markoviæa i Džalte na obavijesnom razgovoru u policiji. U policiji su, doznajemo, proveli veæi dio ponedjeljka, a oko 19.30 sati istog dana odreðen im je 24-satni pritvor. Kako neslužbeno doznajemo, na ispitivanju u PU osjeèko-baranjskoj, Markoviæ se jedini aktivno branio iznoseæi svoju obranu, dok su se Džalto i Èajo branili šutnjom. Markoviæ je iznio istovjetne tvrdnje koje je naveo u nedavnom izvješæu pred Gradskim poglavarstvom i Nadzornim odborom GPP-a. I dalje tvrdi da je rijeè o odliènom napravljenom poslu za GPP, te da nema nikakva razloga za raskidanje ugovora s tvrtkom Media Metro. Ostao je i pri tvrdnjama kako je imao pravo dati zemljište u podzakup. Markoviæ naime i dalje tvrdi da u ugovoru nije postojala odredba koja bi branila davanje zemljišta u podzakup.

DO 10 GODINA ZATVORA
Podsjetimo, po otkrivanju skandala oko zakupa i podzakupa gradskih zemljišta, te nakon najmanje dva posjeta policijskih službenika Kuhaèevoj 9, Poglavarstvo je poruèilo da GPP nije smio dati zemljišta u podzakup. To je potvrðeno i na prošlotjednom kolegiju osjeèkog Poglavarstva, kada su struène službe potvrdile da je GPP prekršio Odluku o komunalnom redu i Pravilnik o zakupu javnih površina.
Istražni sudac sinoæ je osumnjièenima Darku Markoviæu, Ivici Džalti i Vladimiru Èaji odredio zadržavanje u osjeèkom zatvoru u iduæa 24 sata. Oèekuje se da æe danas prijepodne osjeèko Županijsko državno odvjetništvo podnijeti istražnom sucu zahtjev za provoðenje istrage, a vjerojatno i prijedlog za odreðivanje pritvora. Nakon toga oèekuje se odluka suca. Pritvor æe navjerojatnije biti zatražen kako bi se onemoguæio utjecaj na svjedoke.
Ako bude podignuta optužnica, Markoviæu i Džalti prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina. Isto prijeti i Èaji, no za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti može se izreæi i blaža kazna.

izvor: Glas-slavonije.hr


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot