Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Uprava Kinematografa Osijek d.d. donijela je odluku o privremenom zatvaranju oba kina
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Uprava Kinematografa Osijek d.d. donijela je odluku o privremenom zatvaranju oba kina

Osijek, 20. Listopada 2011.

Predmet: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Uprava Kinematografa Osijek d.d. donijela je odluku o privremenom zatvaranju oba osječka kina – kina Europa i kina Urania. Povod ovoj odluci je blokada računa od strane Grada Osijeka na ime spomeničke rente u iznosu od oko 300.000,00 kn za razdoblje od 2007. do 2010. godine. Provedbom ovrhe, odnosom blokadom računa onemogućen je nastavak poslovanja i brojni projekti, a svi zaposlenici su, uz otpremnine, dobili otkaze.
kino-zatvaranje

Iako su projekti i programi Kinematografa Osijek d.d. prepoznati kao kvalitetni i razvojni, i u skladu s trendovima i smjernicama razvoja i poticanja svijesti o važnosti očuvanja filmske kulture i hrvatske i europske filmske baštine od strane mreže europskih kina (Europa Cinemas), europskog programa za potporu u kulturi (Europa Media), Hrvatskog i europskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture, kao i brojnih veleposlanstava u RH, Grad Osijek iste nije podržao niti je za njih pokazao ikakav interes ili razumijevanje. Istovremeno se oglušio na sve pozive Uprave društva za sastankom i pronalaskom rješenja koje je prvenstveno u interesu građana grada Osijeka.

Kinematografi Osijek d.d. od svog osnivanja prije više od stotinu godina, pa sve do danas,  isključivo se bave prikazivanjem filmova te kao takvi zauzimaju značajno mjesto u kulturnom životu grada. Kina diljem Hrvatske terete se nametima (režijama i davanjima) kao djelatnost u kulturi, što čini puno manji iznos u odnosu na davanja u gospodarstvu. Jedino to nije slučaj u Osijeku. Osim toga, od lokalne uprave imaju i programsku podršku, što također nije slučaj u Osijeku. Osječka kina opterećena su davanjima jednako kao i bilo kakav drugi gospodarski subjekt koji ostvaruje dobit, što nije u skladu sa zakonom niti pozitivnim propisima.

Sustavnim onemogućavanjem svih naših projekata i blokadom računa po osnovu, na zakonu neutemeljenih potraživanja, uprava Grada Osijeka zatvorila je vrata osječkih kina svojim sugrađanima.

Svi vlasnici- fizičke osobe i Hrvatski fond za privatizaciju, kao i uprava društva spremni su  razgovarati s  predstavnicima Grada Osijeka i Ministarstva kulture o svim mogućim opcijama suradnje, kako bi se zgrade očuvale u svojstvu spomenika kulture i prepoznatljivih kulturnih i povijesnih gradskih vizura.

Ukoliko izostane spremnost predstavnika lokalne uprave za suradnjom, onemogućiti će se planirani projekti, otpočeta digitalizacija i od strane EU pretpristupnih fondova odobrena sredstva, a zgrade prenamjeniti u komercijalne svrhe. Istim će se prestati obavljati djelatnost i trajno promijeniti slika gradskog centra.

Do okončanja novonastale situacije, održavati će se projekcije na zahtjev, školske, grupne i druge slične organizirane projekcije, kao i filmske večeri u bivšem „Klubu ljubitelja filma“ lounge bara Lumiere i povremeni koncerti u organizaciji trećih osoba.

Ukoliko lokalna uprava i Ministarstvo prihvati neke od brojnih modela u kulturi, kroz programsku i sadržajnu dopunu djelatnosti kao i moderniziranje prostora, djelatnost će se, nakon potrebnih zahvata, nastaviti redovito obavljati.


Za Kinematografe Osijek d.d.
Marijana Bošnjak,
direktor/predsjednik Uprave

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot