Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta Strizivojna Hrast- prvo kogeneracijsko postrojenje
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Strizivojna Hrast- prvo kogeneracijsko postrojenje

striz-hrast-postrTvrtka Strizivojna Hrast pušta u rad prvo kogeneracijsko postrojenje u Hrvatskoj za proizvodnju električne i toplinske energije na bazi izgaranja drvne biomase. Investicija je vrijedna 117 milijuna kuna, a Erste banka, zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, financirala je oko 70% cjelokupne investicije.
Tvrtka Strizivojna Hrast već dugi niz godina bavi se proizvodnjom parketa za domaće i inozemno tržište. Projekt izgradnje kogeneracijskog postrojenja pokrenula je s ciljem proizvodnje vlastite električne i toplinske energije, koristeći resurse iz postojeće proizvodnje (šumska i drvna biomasa). Projektom kogeneracije tvrtka ne planira samo postići uštede u trošku energije i ostvariti povećanje prihoda od prodaje viška električne energije Hrvatskom operatoru tržišta energije d.o.o. (HROTE), već planira i proširenje proizvodnih linija te iskorištavanje viška toplinske energije za povećanje sadašnjih kapaciteta za sušenje drvnih elemenata za daljnju preradu. Kao rezultat povećanja proizvodnih kapaciteta, planira se i povećanje broja zaposlenih za oko 20%.

„Erste banka kontinuirano prati trendove razvoja novih djelatnosti te je sukladno potrebama klijenata, razvila novi koncept takozvanog „eko“ ili „zelenog kreditiranja“ koji pokriva najšire namjene ekološki osviještenog segmenta investitora. Prepoznavajući specifičnosti i složenost investiranja u obnovljive izvore energije, u suradnji sa stručnjacima iz Erste grupacije stvorili smo tim ljudi s velikim iskustvom u ovom području koji prate, analiziraju i odobravaju EKO kredite za sve buduće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora. Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u realizaciji prvog postrojenja ovog tipa u Hrvatskoj.“, rekla je Diana Tureček, voditeljica Službe specijaliziranog financiranja u Sektoru gospodarstva Erste banke.

Na ulaganje smo se odlučili jer smo dosad koristili dizelsko gorivo koje je, osim što je ekološki neprihvatljivo, i vrlo skupo. Erste banka je odmah prepoznala projekt kao „projekt budućnosti“ i od prvog kontakta imamo zaista izvrsne odnose. Osim uštede, povećat ćemo i prihode proizvodnjom električne i toplinske energije iz postrojenja, a povratak investicije očekujemo već za šest do sedam godina“, rekla je pomoćnica direktora u tvrtki Strizivojna Hrast Martina Ravlić.


izvor:hrt.hrDodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot