Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kultura Aktualno Dani austrijske kulture

Dani austrijske kulture

E-mail Ispis PDF
Nakon uspješnog prošlogodišnjeg početka Austrijski kulturni forum Zagreb ponovno priređuje Dane austrijske kulture u Osijeku. Dani Austrije su izraz tijesne povijesne i kulturne povezanosti Austrije i Osijeka i njegovih stanovnika. U godini u kojoj se obilježava 20. obljetnica proglašenja hrvatske neovisnosti i početka rata u jesen 1991. godine, ovogodišnje bi izdanje Dana Austrije trebalo biti u znaku sjećanja i gradnje kulturnih mostova u Srednjoj Europi.

dani-aust-kult Glazbeni će početak 18. listopada označiti Gudački kvintet Bečkog komornog simfonijskog orkestra gala-koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a na programu su, među ostalima, i djela Mozarta, Liszta i Cerha. U daljnje vrhunce ove petodnevne manifestacije svakako treba ubrojiti i hrvatsku izvedbu čuvenog kazališnog komada Thomasa Bernharda „Jednostavno komplicirano“ s doajenom hrvatskog glumišta Darkom Potočnjakom, koncert poznatog bečkog balkanfolk-dua „Catch-Pop String Strong“, dvije izložbe fotografija, jednu džez-matineju, jednu filmsku večer na kojoj će biti prikazan austrijski film „Pljačkaš“ – pobjednik prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala te jednu štajersko-jamajčansku reggae večer u podrumskim prostorima osječke Tvrđe.
(Jan Kickert, Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj)

18.10. | 19:30h
HNK, Županijska 9

OTVORENJE:
Jan Kickert
veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj

KONCERT OTVORENJA

Gudački kvintet Bečkog komornog simfonijskog orkestra
Fritz Kircher – violina
Thomas Schaupp – violina
Jadenir Lacorte – viola
Sergio Mastro – violončelo
Felipe Medina – kontrabas
Program:
F. Cerha, F. Liszt, R. Wagner,
M. Reger, W.A. Mozart
Gudački kvintet sastavljen je od vrhunskih muzičara koji sviraju u različitim orkestrima i komornim ansamblima. Osnovan u Mozartovoj obljetničkoj 2006. godini, a već 2008. godine nastupa u svjetski poznatom Wiener Musikvereinu i od tada ima mnogobrojna uspješna gostovanja po cijelom svijetu. Na koncertu u Osijeku očekuje nas široka muzička paleta, u
rasponu od bečke klasike do suvremene glazbe.
Ulaz slobodan!

19.10. | 19:30h
Kino URANIA, Šetalište V. Hengla 1
FILM
„Pljačkaš“ Benjamina Heisenberga s Andreasom Lustom i Franziskom Weisz
Austrijsko-njemačka koprodukcija „Pljačkaš“ Benjamina Heissenberga nagrađen je u kategoriji za „najbolji film“ na 8. Zagreb Film Festivalu 2010. godine. Film „Pljačkaš“ - nevjerojatna priča o uspješnom trkaču maratona i istovremenom serijskom pljačkašu banaka Johannu Rettenbergeru, jedan od najspektakularnijih slučajeva austrijske kriminalne priče. Fascinantan triler s filozofskom pozadinom o jednom enigmom obavijenom autsajderu.
Ulaz slobodan!

20.10. | 19:30h
HNK, Županijska 9
KAZALIŠNA PREDSTAVA (na hrvatskom jeziku)
„Jednostavno komplicirano“ Thomasa Bernharda
Glumac: Žarko Potočnjak
Redateljica: Svetlana Patafta
Producent i dramaturg: Pavo Marinković
Žarko Potočnjak, prvak Drame zagrebačkog HNK glumi tragikomičnu ulogu starog kazališnog klauna u Bernhardovom djelu „Jednostavno komplicirano“. Njegovo kasno djelo velika je kazališna drama, balans između komedije i tragedije, ludila i spoznaje, samoće i megalomanije.

21.10. 18:00h
Austrijska čitaonica Osijek, Europska avenija 24

DODJELA NAGRADE ZA PROJEKT „Što Te u Osijeku podsjeća na Austriju?“
Kratko i jasno: fotografiraj „Austriju u Osijeku“ i opiši svoju fotografiju u ca. 250 riječi na NJEMAČKOM JEZIKU! Napiši kreativan i originalan tekst (šaljiv ili tužan, emotivan ili filozofski, sažet ili detaljan) te uz svoje podatke pošalji do 12. listopada 2011. na angelikawelebil@gmx.at

Organizacija: mr. Angelika Welebil, austrijska lektorica u Osijeku
20:00h
Gradske galerije Osijek
Galerija Waldinger, Fakultetska 7

O T V O R E N J E PHOTO MEETS REGGAE
„Academy at Kingston Town / Jamaica“
U nazočnosti umjetnika
U sklopu projekta „Academy Around the World”, Akademija za primijenjenu fotografiju u Grazu predstavlja nam seriju fotografija mladih umjetnika koji su dva tjedna proveli u Kingston Townu na Jamajci. Tamo nastali radovi bili su izloženi u Grazu i Zagrebu, a sada će biti prikazani i u Osijeku.
22:00h
Club Tufna, Franje Kuhača 10
REGGAE-NIGHT
DJ Mogli Treasure Isle Sound
Nakon otvorenja, prikladno ovoj temi slijedi Reggae-Night sa bečkim DJ-om Mogli Treasure Isle Sound.
Ulaz slobodan!

22.10. 11:00h
Caffe Bar Trica, Lučki prilaz 2
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
„Susreti – Obilasci“
Andreas Zeitler

Ova izložba je plod dvotjednog putovanja austrijskog fotografa Andreasa Zeitlera po Hrvatskoj odnosno Osijeku, Varaždinu i Zagrebu. Fotografirajući ove gradove i njihove ljude nastaje Zeitlerova subjektivna reportaža koja
prenosi raznovrsne životne motive: poglede kroz vrata nepoznatih, njihovu spontanu blizinu, slikom zabilježene razgovore, ulice, kutke…
JAZZ-MATINEJA
DUO Michaela Rabitsch & Robert Pawlik
Michaela Rabitsch – truba, pjevačica
Robert Pawlik – gitara
Micheala Rabitsch, pjevačica iz Beča, jedina jazz-trubačica u Austriji nazvana „a modern day femal Chet Baker“, koja sa svojim partnerom gitaristom Robertom Pawlikom svira bogat i raznolik program.
20:30h
Kino URANIA, Šetalište V. Hengla 1

KONCERT
DUO Catch-Pop String-Strong

Jelena Popržan – viola , pjevačica
Rina Kacinari – čelo
Duo Catch-Pop String-Strong prezentira crossover na jedan nesvakidašnji i uzbudljiv način. Neobičnim groove-om za dva gudačka instrumenta, dvije po izboru bečke glazbenice, Jelena Popržan i Rina Kacinari svojom glazbom pikantno začinjuju i obogaćuju austrijsko muzičko stvaralaštvo. Njihov bogati repertoar ima raspon od balkanskog folklora, preko samostalno obrađene klasike i improvizacija, pa sve do Kurta Weilla i Berta Brechta.


izvor: slavnija-info.com


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot