Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek EUROPSKI DAN SUZBIJANJA TRGOVANJA LJUDIMA
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

EUROPSKI DAN SUZBIJANJA TRGOVANJA LJUDIMA

Trgovanje ljudima predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i dr.
stop-human-trafficking
Hrvatski Crveni križ je duži niz godina uključen u borbu protiv trgovanja ljudima. Prema operativnom planu za suzbijanje trgovanja ljudima, Hrvatski Crveni križ je uz pružanje pomoći i zaštite zadužen i za provođenje edukativnih i preventivnih programa s ciljem educiranja djece i mladih te podizanja svijesti šire javnosti o ovoj problematici.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek će u suradnji s Odsjekom za prevenciju Policijske uprave Osječko-baranjske 18. listopada 2011. godine u vremenu od 8,00 do 20,00 sati provesti niz aktivnosti povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima.

Program obilježavanja je regionalnog karaktera i istovremeno će se provoditi u svim gradovima Hrvatske, Srbije i Crne Gore u kojima Crveni križevi sustavno provode aktivnosti u cilju prevencije trgovanja ljudima.

U Osijeku će se aktivnosti povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima odvijati u prostoru osječkog pothodnika (Trg Ante Starčevića). Glavna zamisao je da se u izlozima trgovina postave lutke koje bi prolaznicima skrenule pažnju i prenijele informaciju o problemu trgovanja ljudima. Lutke u izlozima bi se prikazale kao na naslovnoj strani ovog koncepta. Pored lutke  će umjesto cjenika dvije ploče s informacijama o tome što je trgovanje ljudima, i kome se obratiti za pomoć. Na izlozima će se nalaziti plakati na temu prevencije trgovanja ljudima s logom Crvenog križa, Policijske uprave Osječko-baranjske i partnera koji sudjeluju u zajedničkoj akciji.

Ovim događanjima se nastoji ukazati na sveprisutnost problema trgovanja ljudima. Žrtve svakodnevno susrećemo, no često ih ne prepoznajemo ili ne znamo pravilno reagirati.
Lutke su odabrane kao glavni motiv jer se sa žrtvama trgovanja ljudima postupa kao prema stvarima, lišavaju se svakog obilježja ljudskosti.

Lutka s naslovne strane, lišena mogućnosti komunikacije, umotana je u stranice novinskih oglasa kao simbola ljepše budućnosti i vezana užetom, ali i policijskom trakom koja je simbol mjesta zločina. Pukotina na glavi lutke prikazuje da su psihičke posljedice mnogo teže od svake pa i najteže povrede tijela. Žive, tužne oči koje preklinju za pomoć jedino su obilježje koje ukazuje na osobu, a sve ostalo na to da je osoba lišena svakog prava i dostojanstva.

Uz postavljanje lutaka, volonteri Crvenog križa će zajedno s predstavnicima Policije na štandu i u prostoru pothodnika dijelili edukativne letke o problemu trgovanja ljudima, te pružali važne informacije zainteresiranima. Građani će uz sve rečeno moći ispuniti i anketne upitnike vezane za poznavanje i informiranost o problemu trgovanja ljudima, te na taj način pomoći daljnjem razvoju programa prevencije trgovanja ljudima.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Goranu Latkoviću
na broj: 098 321 224, ili na
e-mail goranlatkovic@crvenikrizosijek.hr


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot