Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Zanimljivosti Nema rizika od mutiranog virusa ptičje gripe
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Nema rizika od mutiranog virusa ptičje gripe

E-mail Ispis PDF
pticija-gripa1Nema dokaza da mutirana vrsta virusa ptičje gripe, utvrđene u Vijetnamu i Kini, povećava rizik za ljudsko zdravlje, objavile su dvije organizacije unutar UNa.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) izrazila je prošle nedjelje bojazan da bi mutirani virus ptičje gripe, poznat kao H5N1-2.3.2.1, mogao dovesti do ponovnog izbijanja bolesti.
Međutim, u posljednjem zajedničkom priopćenju FAO i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), navedeno je da među posljednjim slučajevima zaraze virusom ptičje gripe, registriranim u Vijetnamu, nijedan nije izazvan mutiranom vrstom.

"Zasad ništa ne ukazuje da će novi soj virusa imati utjecaja na povećanje rizika za zdravlje ljudi", naglašeno je u priopćenju.

pticija-gripa2Mutirani virus se u Vijetnamu pojavio 2009, zamijenivši prethodni dominantni soj. Ove godine je identificiran među vijetnamskom živinom u šesnaest provincija.

Mada je dosadašnje cjepivo protiv ptičije gripe samo djelomično učinkovita protiv ovog mutiranog virusa, izbijanja bolesti među živinom se brzo stavljaju pod kontrolu, ističu FAO i WHO.

Unatoč naporima Vijetnama da iskorijeni ptičiju gripu, koja se pojavila 2003. godine, on je u toj zemlji stekao endemski karakter, pojavljujući se svake godine u bar nekoliko provincija. Zbog toga spomenute organizacije UN preporučuju naročitu budnost u slučajevima neuobičajeno povećane smrtnosti među živinom, što brže prijavljivanje bolesti vlastima, kao i usvajanje higijenske prakse pri rukovanju, klanju i pripremanju peradi.

Virus H5N1 se, inače, tipično širi s peradi na ljude pri direktnom kontaktu.


izvor:slavonija-info.com

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot