Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta Završena 38. Ernestinovačka kolonija
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Završena 38. Ernestinovačka kolonija

zavrsena-38-ernestinovacka-kolonijaU Ernestinovu je sinoć završena 38. Likovna kolonija Ernestinovo 2011. na kojoj je proteklih sedam dana radilo 11 kipara i 11 slikara na temu „Slavonija“.

Prema riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge Petar Smajić, koja je organizator Kolonije, riječ je o „možda najkvalitetnijoj koloniji do sada, između ostalog i zbog materijala od kojeg su skulpture rađene - slavonskog hrasta“. Radovi su uistinu impresivni, kazao je Tijardović, istaknuvši kako su kiparski radovi uglavnom veličine oko dva metra, a „govore o životu slavonskog čovjeka, širokim prostranstvima, ali i sve izraženijem problemu napuštanja slavonskih sela“. Dodao je kako je upravo zbog „odumiranja života u Slavoniji , kolonija posvećena Slavoniji“.

Radovi, među kojima su pastir, krava, kompozicija težačkog života i ostali, bit će smješteni u ernestinovačkom parku, Galeriji, crkvi ili u Ulici skulptura u Ernestinovu.

Mato Tijardović, uz pokojnog Petra Smajića, jedan od osnivača ernestinovačke Kolonije, čiji su radovi nalaze diljem svijeta, ove je godine u slavonskom hrastu izradio gotovo dva metra visokog pastira, kojega će organizatori pokloniti ernestinovačkoj crkvi Svetog Trojstva.

Premda su utihnula dlijeta u ernestivačkom parku, gdje su sedam dana hrvatski umjetnici kipari i slikari „oblikovali slavonski život i udahnuli mu dušu, ovi drveni ljudi i skulpture nastavljaju svoj život tijekom cijele godine jer Ernestinovo je još od vremena Petra Smajića postalo poznato po originalnim umjetničkim djelima“ kazao je Tijardović. Dodao je kako brojni turisti sa zanimanjem razgledaju park skulptura, ali i drvene skulpture koje se od prije nekoliko godina nalaze i u Ulici skulptura u Ernestinovu. Nažalost, dodao je, tijekom Domovinskog rata fundus od preko 600 umjetničkih djela je velikim dijelom otuđen, a tek manji dio vraćen.

U fundusu Likovne udruge Petar Smajić, trenutno je oko 300-tinjak skulptura i oko 150 slika.

izvor: H/Slavonija-info

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot