Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Ostala mjesta Novinari iz pet zemalja upoznat će ljepote Kopačkog rita
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Novinari iz pet zemalja upoznat će ljepote Kopačkog rita

svjetski-novinari-dolaze-u-kopacki-ritDvadesetak novinara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske ide sljedećeg tjedna, od 15. do 17. lipnja, na izlet u Kopački rit, a svrha tog putovanja, koje organizira Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) uz pomoć Euronatura i lokalnih partnerskih nevladinih organizacija, jest upoznavanje novinara s "europskom Amazonom", jednim od najvećih preostalih poplavnih područja u ovom dijelu svijeta, priopćio je danas WWF (World Wide Fund for Nature).
U priopćenju se ističe kako je WWF u ožujku ove godine s partnerima pridonio potpisivanju ministarskog dogovora između pet zemalja za prvo zaštićeno područje koje se proteže kroz pet zemalja – Prekogranični UNESCO-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

"Rezervat se proteže na 8000 četvornih metara duž 700 kilometara prirodnog toka rijeka Mure, Drave i Dunava. Raj je za više od četvrt milijuna vodenih ptica te za mnoge sisavce, vodozemce i gmazove. Taj će rezervat biti najveće europsko riječno zaštićeno područje i najvidljivija prirodna veza između zapadne i istočne Europe, pa je želja WWF-a novinare iz zemalja u kojima će rezervat biti upoznati s njegovim prirodnim ljepotama", navodi WWF u priopćenju.

Dodaje kako će novinari posjetiti i obalu Drave s mađarske strane, uređenu još u doba Habsburške Monarhije, te Park prirode Kopački rit. Uz upoznavanje impresivnog krajolika, doznat će i s kakvim se prijetnjama suočava to prirodno područje, poput regulacije rijeka i vađenja pijeska i šljunka.

"Uz pomoć pet vlada, WWF zajedno s partnerima radi na novome UNESCO-ovu Prekograničnom rezervatu biosfere kako bi ga spasio za održivo korištenje te da zaštiti njegovu biološku raznolikost za buduće generacije", stoji u priopćenju WWF-a.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a jest zaustaviti propadanje okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući uporabu obnovljivih prirodnih resursa te promičući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.izvor: H/Slavonija-info
foto: Samir Kurtagić


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot