Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Lifestyle Automobili Električni automobili izazov za energodistribucijske tvrtke

Električni automobili izazov za energodistribucijske tvrtke

E-mail Ispis PDF
elektronicki-automobilMasovna proizvodnja električnih automobila u Europi prisilit će u idućem desetljeću europske proizvođače i distributere energije na ogromna ulaganja u pametne distribucijske sustave kako bi se izbjegla uska grla u opskrbi, osobito u razdobljima najveće potražnje, pokazala je najnovija britanska studija.

U izvješću o obnovljivoj energiji britansko povjerenstvo za klimatske promjene procjenjuje da će udio električnih vozila na britanskom tržištu novih automobila i lakih komercijalnih vozila do 2030. porasti nadomak 60 posto.

Istodobno će tvrtke koje se bave distribucijom električne energije morati radikalno preustrojiti i proširiti svoje mreže kako bi se pripremile za sve veći udio kolebljivih obnovljivih izvora u mješavini energenata.

Obje će promjene zahtijevati duboke, revolucionarne prilagodbe, smatra Marc De Witte, dopredsjednik za istraživanja i inovacije francuske energetske tvrtke GDF Suez.

"Ako obnovljivi izvori u mreži imaju 50 ili više posto udjela a ujedno imate velik broj električnih vozila koja treba napajati strujom, mreža mora biti opremljena pametnim brojilima, koja ćemo uskoro morati početi uvoditi", pojasnio je.

Francuska će biti među manje opterećenim zemljama, budući da već podmiruje oko 80 posto svojih energetskih potreba iz "čišće" nuklearne energije.

Analitičari ističu da električni automobil godišnje troši otprilike istu količinu struje kao i prosječno europsko domaćinstvo. Snažan rast potražnje prisilit će energodistribucijske tvrtke da u ponudu uvedu takozvana pametna brojila, kako bi se lakše nosile s novim zahtjevima, tvrde članovi savjetodavnog odbora NG Utilities Europe, grupacije koja okuplja tvrtke i konzultante specijalizirane za elektrodistribuciju.

"Većina će ljudi svoja vozila puniti nakon što dođe kući s posla, a upravo u tom razdoblju potražnja bilježi vrhunac, pa će mreža biti pod pojačanim pritiskom", kaže dopredsjednik za distribuciju danske tvrtke Dong Jens Jakobsson.

Budu li vozači u otprilike isto vrijeme punili milijune svojih električnih automobila, osobito u vrijeme najviše potražnje između 8 i 20 sati radnim danom, neke će mreže imati poteškoća s opskrbom. "Bilo bi najbolje kad bi pametna brojila automatski kontrolirala punjenje električnog automobila, po mogućnosti za vrijeme manje intenzivne potražnje", sugerira Jakobsson.

Distribucijske tvrtke također će morati pronaći rješenja za povećani udio obnovljivih izvora u mješavini energenata.

Vjetar i Sunčeva svjetlost ne mogu se kontrolirati, pa će tvrtke u vrijeme slabe potražnje biti suočene s nepotrebnom većom ponudom dok će u vrijeme najveće potražnje ona biti slaba.

Budući da ne postoji efikasan sustav za skladištenje električne struje, poduzeća sada rade na sustavima za skladištenje toplog i hladnog zraka za potrebe grijanja odnosno hlađenja.
"Treba pronaći efikasne metode skladištenja toplog i hladnog zraka, kako bi se proizvodnja struje odvojila od potražnje za grijanjem", tumači De Witte.

"Ako nam to pođe za rukom, naši će sustavi biti puno uravnoteženiji i moći će se uspješnije nositi s fluktuacijama u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora", dodaje.
izvor: Hina/Slavonija-info
foto: Samir Kurtagić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot