Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kultura Aktualno WAG Croatia – Svjetske umjetničke igre Hrvatska

WAG Croatia – Svjetske umjetničke igre Hrvatska

E-mail Ispis PDF
svjetske-umjetnicke-igrePovodom međunarodne slikarske kolonije koja se održava u Vukovaru od 8.  do 15. svibnja razgovarali smo sa Peterom Weiszom i Jasminkom Paunović koordinatorima tog projekta. Kako je gosp. Weisz istaknuo ova kolonija je privukla 20 slikara iz 20 zemalja, i svi oni stvaraju za Muzej Svjetskih umjetničkih igara u Vukovaru.

Peter Weisz je predsjednik Svjetskih umjetničkih igara, samim tim prava osoba za informacije vezane za taj projekt: "Ova kolonija koju organiziramo samo je jedna u nizu kojima želimo obogatiti kulturni život grada Vukovara, također je uvod za Svjetske umjetničke igre koje će se održati na prostoru Hrvatske u 2012. godini. Naša organizacija u svom članstvu već ima preko 40 zemalja, koje su u svoje nacionalne odbore uvrstile nobelovce i razne istaknute kulturne djelatnike. Recimo da su Hrvatski nacionalni selektori Arsen Dedić, Enes Kišević, Dimitrije Popović, Ana Karić da spomenemo samo neke. Igre su koncipirane poput sportske manifestacije, cilj je da iz svake zemlje na priredbu dođe ono najbolje što ta zemlja može ponuditi, ne moram ni govoriti kolika je to kulturološka dobit za organizatora. Za takvu manifestaciju nije nerealno očekivati i značajan posjet gostiju, što bi to značilo za turizam mislim da bi to svima trebalo biti jasno. Zasada su se u taj projekt uključili gradovi Osijek, Vukovar, Ludbreg, Križevci i u pregovorima smo sa još nekim gradovima iz Istre."

Kao i uvijek, ne može sve ići glatko, negdje je moralo zapeti. O tome nam je rekla potpredsjednica Svjetskih umjetničkih igara Jasminka Paunović:  "Nažalost u gradu gdje je ova organizacija osnovana, u Osijeku, imamo najvećih problema. Brine  nas ignoriranje gradske uprave, mnogi od predloženih projekata stavljeni su na čekanje i ukoliko se nešto ne promjeni strah nas je da će grad ostati bez ove manifestacije. Igre su planirane za rujan 2012. godine i sve što mi tražimo su prostori za umjetnička djela koja bi gradu ostala u trajno vlasništvo. Sve sredine u Hrvatskoj kojima smo ponudili suradnju spremno su se odazvale, jedino u Osijeku stojimo na mjestu. Lijep primjer je i ova kolonija u Vukovaru, a ne mogu da ne spomenem i spomenik vrijednosti 500 tisuća eura koji bi trebao krasiti glavni vukovarski trg, a dar je Norveške."

Razuman rok do kada Osječke gradske vlasti se trebaju izjasniti žele li organizaciju ovih igara ili ne je 31.3.2012. Ukoliko Osijek ostane bez njih za utjehu je da Vukovar nije daleko, no ostaje pitanje je li Osijek toliko bogat kulturnim manifestacijama da se jedne ovakve odriče tako lako?

izvor: BraDra/Slavonija-info

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot