Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Vukovar Spomen-ploče na vukovarskom radiju i uredu za obranu
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Spomen-ploče na vukovarskom radiju i uredu za obranu

otkrivanje-spomen-ploce-otporaPovodom 20. obljetnice otpora srpskoj agresiji na Vukovar, u organizaciji grada i 204. vukovarske brigade, na zgradama ureda za obranu i Hrvatskog radija Vukovar postavljene su spomen-ploče.

Otkrivši spomen-ploču na uredu za obranu, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak podsjetio je na 2. svibnja 1991. kad je ondašnji vukovarski sekretarijat za narodnu obranu preuzela hrvatska država i na njegovo čelo imenovala Tomislava Merčepa.

Spomen-ploču na zgradi Hrvatskog radija Vukovar otkrili su posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i ratna djelatnica tog radija Mirjana Hrpka.
Do 2. svibnja ondašnji Radio Vukovar radio je kao jedna od udruženih radio stanica Srbije i djelovao kao antipropaganda hrvatstva, rekla je Hrpka, prisjetivši se ondašnje cenzure i informativnog i glazbenog programa.

Istaknula je kako je 2. svibnja 1991. Radio Vukovar morao emitirati pjesme poput Rado Srbin ide u vojnike u trenutcima dok su hrvatski redarstvenici ginuli u Borovu, tadašnjem Borovu selu, te je osobno prekinula odobreni glazbeni program i počela puštati ozbiljnu glazbu. Tada su je nazvali ondašnji direktor i glavni urednik te joj dali usmeni otkaz.

Oko 3 sata u jutro 3. svibnja 1991. nazvali su me s radija i rekli da hitno dođem raditi na Hrvatski radio Vukovar, ispričala je negdašnja djelatnica te radijske postaje Mirjana Hrpka okolnosti preuzimanja vukovarskoga radija i njegova stavljanja pod hrvatski sustav.

Branko Borković prozvao je HRT koji, kazao je, danas nije izvještavao s otkrivanja spomen-ploča, istaknuvši da se moramo nastaviti boriti za istinu o Vukovaru.

izvor: H/Slavonija-info

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot