Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Nagradne igre Kraljevi i konjušari - nagradna igra

Kraljevi i konjušari - nagradna igra

E-mail Ispis PDF
kraljevi-i-konjusari-praizvedbaRadnja opere zbiva se u mračnome razdoblju ranog desetog stoljeća, na području iz čijeg će kamena u konačnici izniknuti povijest Hrvatske kakvu danas poznajemo.

Trenutak je zao, zemlja izmorena sušama i glađu, a kralj Marun supruzi i kraljici Jeleni zdvojan prepričava zlokoban san što ga je usnuo noć ranije.

Kao lajtmotiv, u pozadini se čuje vapaj gladnoga puka koji na pustoj poljani nasrne na kraljeva sina Trpimira i njegovu zaručnicu, kćer dvorskog savjetnika, Doru, ali ne kako bi njima naudili, nego kako bi kušali meso tustih konja.

Bezvoljni kralj umoran od vladanja kraljevstvom koje je i osnovao samo gleda kako se sve raspada. Dvorski savjetnik Grgur kralja potiče na rat protiv Mađarske kako bi napunio riznice i hambare. Kralj odbija, pa Grgur vojsku potajno šalje da pljačka i siluje po rubnim područjima mađarskoga kraljevstva. I sve se zahuktava: Grgur koji se iz blata uzverao gotovo do zvijezda, potajno ljubujući s kraljevom suprugom sanja o prijestolju. Kralj ni ne sluti da mu Grgur spletkari s trovačima, te zaprepašten dočekuje vijest da mu Mađari objavljuju rat.

Tek je u ratu u kojem borio se kao lav kralj od zarobljenih neprijatelja doznao istinu o Grguru. Zato izdaje naredbu neka se Grgur u okove baci i pogubi, te da ista sudbina snađe i svakog tko ga pokuša osloboditi.

Posve neočekivano, podloga Grgura od smrti pokuša spasiti u njega potajno zaljubljena kraljevna Katarina koju kralj, ne znajući da rođeno dijete nosi kao guju u njedrima, smjesta daje pogubiti.

Shvativši kako je, nakon mora krvi na bojišnicama, naposljetku ruke okaljao i krvlju vlastitoga djeteta, kralj zapada u očaj.

Veliki kralj Marun, čovječan i sasvim shrvan, na bodež se baca kao na istinu i trajno ulazi u legendu.

Slavonija-info.com vas vodi na predstavu "Kraljevi i konjušari" u HNK Osijek 12.04. Poklanjamo 2x2 ulaznice. Pošaljite svoje podatke na info@slavonija-info.com s naznakom "Za predstavu Kraljevi i konjušari" i obavezno pritisnite "Like" ispod naslova članka.

Nagradna igra je završena! Dobitnice nagradnih ulaznica su Marija Cindrić Bujmić i Zrinka Mihić Božičević.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot