Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Kazne za zemljišta obrasla ambrozijom do 50.000 kuna!
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Kazne za zemljišta obrasla ambrozijom do 50.000 kuna!

ambrozijamf6.jpgIz godine u godinu suzbijanju ambrozije poklanja se sve više pozornosti, a u kvalitetnijoj borbi protiv te neugodne biljke svakako će pomoći i veće kazne za neodgovorne građane. Prema planu aktivnosti u borbi protiv alergenih korova, za ovu je godinu Grad izdvojio 123.000 kuna. Nositelj aktivnosti je Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, koji će, kao i prethodnih godina, surađivati s raznim institucijama, a pročelnica Odjela Zlata Halusek napominje da državne inspekcije već rade svoj posao.
- Osim toga, komunalni redari u posljednjih nekoliko tjedana pojačano obilaze sporne javne površine, snimaju ih te dojavljuju Unikomu, koji ih kosi, a rezultati se već vide. Ove smo godine u borbu protiv ambrozije uključili i gradske četvrti, koje trebaju poticati građane da redovito kose svoje površine, a od velike nam je pomoći i udruga Tuljan, koja ambroziju kosi još od svibnja, iako će vrijeme cvatnje tek nastupiti - kaže Halusek.
Planiran je i niz drugih aktivnosti - krajem školske godine održan je sastanak ravnatelja osnovnih škola na kojemu ih se uputilo da u okviru nastave poruče učenicima da grad treba očistiti od korova. U rujnu će se održati promidžbeni skup “Živjeti bez ambrozije u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji”, a na tri mjesta u gradu postavit će se jumbo plakati, na kojima će biti istaknut dežurni broj komunalnog redarstva na koji građani mogu prijaviti površine obrasle ambrozijom. Novost je i da će se prema novom Prekršajnom zakonu moći izdati i prekršajni nalog za građane koji ne poštuju Odluku o komunalnom redu, a treba napomenuti kako su povećane i novčane kazne - za fizičke osobe one iznose do 2.000 kuna, za obrtnike do 5.000 kuna, a za pravne osobe do 10.000 kuna.Osim toga, prema Zakonu o biljnom zdravstvu, za fizièku osobu koja ne ukloni ambroziju sa svojih površina kazna je od 6.000 do 10.000 kuna, a za pravnu osobu od 30.000 do 50.000 kuna!
- Iæi æe se oštrije - državne su inspekcije to najavile, a i komunalno redarstvo æe nakon opomene podnositi prijave. Problem nastaje kod površina kojima se ne može utvrditi vlasnik. Èesto je rijeè o nesreðenim vlasnièkim odnosima ili su vlasnici u inozemstvu, pa se prijava nema protiv koga podnijeti. Meðutim, i to æemo riješiti; takve æe površine kositi Unikom ili udruga Tuljan - zakljuèuje Halusek.

Sve više alergièara
Na podruèju Osijeka evidentirano je više od 6.000 osoba koje su oboljele od alergijskih bolesti, a meðu njima je velik broj onih koji imaju alergiju na ambroziju. Problem je kod tih osoba alergiènih na ambroziju što imaju znatno jaèe reakcije nego drugi alergièari. Unatrag nekoliko godina Zavod za nuklearnu medicinu i Radiološko-imunološki odjel Klinièke bolnice Osijek otkrili su znatan broj novih osoba koje reagiraju na ambroziju, a on se svake godine poveæava.

Smanjena koncentracija peluda ambrozije
Tijekom 2007. godine najviša je koncentracija zrnaca ambrozije zabilježena 23. kolovoza, kada je u metru kubnom bilo 414 zrnaca, što je znatno manje od 987 peludnih zrnaca, koliko ih je bilo u rujnu 2006. godine, ali opet zabrinjavajuæe jer samo 30 zrnaca može izazvati alergijsku reakciju. Smanjenje koncentracije peluda djelomièno se postiglo kroz aktivnosti u gradu, prvenstveno organizacijom redovite košnje, a pomoglo je i sušno razdoblje.Autor: M.BIBEROVIÆ
izvor: glas-slavonije.hr


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot