Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Cijene učeničkih karata od 1. rujna skuplje 53 posto
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Cijene učeničkih karata od 1. rujna skuplje 53 posto

bus-v.jpgOSIJEK - Cijene mjesečnih učeničkih karata za srednjoškolce i studente iz većine mjesta osječkog prstena od 1. rujna bit će skuplje za 53 posto, dok će djelatničke mjesečne karte poskupjeti u rasponu od 13 do 15 posto.
Rezultat je to novog cjenika prijevoznih karata osječkog GPP-a, koji će biti žestok udar na džepove mještana Èepina, Bijelog Brda i Ivanovca kojima će mjesečna učenička i studentska karta stajati 384 kune, umjesto dosadašnjih 250 kuna, dok će roditelji učenika iz Antunovca, Bilja i Livane za karte svoje djece izdvajati po 336, umjesto dosadašnjih 220 kuna mjesečno.
Doduše, u slučaju studenata to će biti nešto jeftinije jer država sufinancira 30 posto cijene. U cijeloj priči najgore će proći mještani Èepina, Bijelog Brda i Livane. Tako će, primjerice, obitelj s dva srednjoškolca mjesečno za njihove karte morati izdvojiti 768 kuna, dok će jednu djelatničku kartu platiti 499 kuna. O razlozima poskupljenja možemo samo nagađati jer je direktor GPP-a Darko Marković na godišnjem odmoru, dok predsjednik Nadzornog odbora Ivan Jakobljević kaže da je taj cjenik pripremljen prije negoli je on preuzeo nadzornu funkciju tako da nije upoznat s detaljima. Ipak pretpostavlja se da su cijene otišle gore zbog ukupnog poskupljenja cijena energenata, ali i činjenice da okolne općine ne subvencioniraju cijenu karte za svoje mještane. Načelnik Općine Èepin, kojoj pripada i Livana, dr. Dražen Arnold iako svjestan činjenice da Općina ne subvencionira cijenu karte, iznenađen je novom odlukom GPP-a.

- Ne znam kako æe mještani to moæi platiti jer je to iscrpljivanje do besvijesti. Prièa o subvencioniranju je inaèe jako zanimljiva jer jedino GPP traži da opæine subvencioniraju karte, a po tom principu mogli bismo subvencionirati i cijenu struje, vode i svih ostalih javnih usluga, što je samo po sebi neizvedivo. No, kako GPP oèito ima monopol na ovom podruèju jer imaju svoja autobusna stajališta, koja drugi ne smiju koristiti, onda se mogu tako i ponašati. Mi u proraèunu nemamo novca za subvencioniranje - ogorèen je naèelnik Èepina, koji od GPP-a nije ni obaviješten o poskupljenju.

Nešto lakše bit æe mještanima Antunovca i Ivanovca jer je njihova lokalna vlast donijela odluku da od 1. rujna s po 100 kuna sufinancira karte uèenika i studenata. Ono što dodatno intrigira je èinjenica da su mještanima Ernestinova i Laslova karte èak i pojeftinile. Doduše, neznatno. Djelatnièke za Ernestinovo sa 550 na 530 kuna, a za Laslovo sa 620 na 593 kune. Uèenièke sa 440 na 408, odnosno sa 460 na 456 kuna.

izvor: jutarnji.hr
Piše: Nikola Patkoviæ/EPEHA
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot