Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek otvoren obnovljeni osječki Dom obrtnika
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

otvoren obnovljeni osječki Dom obrtnika

foto_312896.jpgGodišnjica katastrofalnog požara koji je 10. kolovoza opustošio poslovnu zgradu Udruženja obrtnika u središtu Osijeka, u Ulici I. Adamovića 2, obilježena je sretnim završetkom - otvaranjem obnovljenog Doma obrtnika. Uz otvorenje u dvorani Hrvatske gospodarske komore, održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika, na kojoj je podneseno izvješće o radu i vrijednosti obnove vrijedne 3,510.616 kuna.
- Sretan sam što je zgrada stvarno obnovljena, nije sanirana, nakon požara, i u njoj nema ni metar stare instalacije, žbuke i staroga namještaja. Sada imamo prelijepu zgradu (spomenik nulte kategorije), koja je prije godinu dana gorjela, uselili smo se u prostor i od ponedjeljka (11. kolovoza) počinju raditi banka, ugostiteljski objekt i ostali servisi. Posljednjih godinu dana bilo je jako teško funkcionirati, bio sam angažiran na obnovi zajedno s tajnikom Zvonkom Digulom, koji je radio deset sati dnevno. Zahvalni smo svima na pomoći da naša zgrada u Osijeku zasja ljepotom. Zadovoljni smo što je Udruženje do današnjega otvorenja podmirilo obveze prema izvođačima radova u iznosu od 3,315.712 kuna, a razliku nepodmirenih obveza u visini 190.000 kuna, nadam se, pribavit ćemo odobrenjem zatražene donacije - izjavio je Dragutin Grabrović, predsjednik osječkog Udruženja obrtnika, kojemu je, zajedno sa Zvonkom Digulom, pripalo počasno rezanje vrpce na ulazu u Dom obrtnika.

Otvorenje u nazoènosti mnoštva obrtnika (od 1.863 aktivnih obrtnika u Osijeku) i uzvanika pozdravila je Helena Vidakoviæ-Firi, direktorica Obrtnièkog knjigovodstvenog servisa, kazavši: “Rijeèima ne mogu opisati sreæu jer smo svi ovaj trenutak èekali godinu dana. U ime obrtnika zahvaljujem svima koji su pomogli.” Osjeæaje sreæe s obrtnicima podijelila je i Ružica Sentivanac, predsjednica Sekcije umirovljenih obrtnika, a nazoène su pozdravili i predstavnik Privredne banke Zagreb te Zdenko Sivè, vlasnik bistroa “Ober Piko”, smještenog u zgradi. Otvorenje je uvelièano nastupm HOPGD-a “Zrinski” pod ravnanjem Dragutina Stivanièeviæa i tamburaša TS-a “Panonija bend” te otvorenjem izložbe 30 dokumentarnih fotografija nastalih u vrijeme i neposredno nakon požara koje je snimio Dragutin Grabroviæ. Te dokumente vremena, izložene na novoureðenim zidovima Doma obrtnika, za postavljanje je struèno priredio arhitekt Vladimir Androiæ, napomenuvši da fotografije prikazuju stvarni užas požarne katastrofe, èime je istaknut opseg obnove. “Zgrada je obnovljena na temelju izvorne graðe, i to u izvornom stilu osjeèke secesije, prepoznatljive veæ po tlocrtu graðevine, unutranjim stupovima i vanjskim obilježjima. Obnovljen je mozaik-parket, 'pobjeglo' se od slamnatog stropa i u približno 300 èetvornih metara prostora ugraðeni su suvremeni materijali”, radosno je kazao Androiæ.
U ime osjeèkih obrtnika Grabroviæ je pozdravio nazoène dr. Nedjeljka Bosanca, èlana Županijskog poglavarstva, Ivana Klariæa, izaslanika predsjednika Hrvatske obrtnièke komore, Karla Miškoviæa, predsjednika Obrtnièke komore Osjeèko-baranjske županije, Vladu Crkvenca, predsjednika Udruženja obrtnika iz Zagreba, te zahvalio i brojnim drugim subjektima na pomoæi u obnovi. Meðu solidarnima je 111 vlasnika obrtnièkih radnji, 14 trgovaèkih društava i 12 pojedinaca, koji sada imaju konkretan razlog za slavlje.

Autor: N.ŠPOLJARIÆ
Izvor Glas-slavonije.hr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot