Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Slavonski putnici i ove godine bez vlaka s klimatizacijom
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Slavonski putnici i ove godine bez vlaka s klimatizacijom

vlak-nagibni.jpgKad je sparno i temperature se u Osijeku kreću iznad 30 Celzijevih stupnjeva, višesatno putovanje nije ugodno bez klime iako vlak kreće u 16.05 sati. Za vožnju 2. razredom do Splita i natrag u Osijek u takvom kupeu treba platiti 401 kunu, što nije zanemariv iznos - negoduje Osječanka.
Primjedbe su iste kao i lani u jeku ljetne sezone, kada su Hrvatske željeznice, od ukupno 304 putnička vagona, imale klimatiziranih njih 67, ili samo 22 posto, te osam garnitura nagibnih motornih vlakova. Prošle godine HŽ-ov Putnički prijevoz planirao je da će u 2008. godini klimatizirati 19 putničkih vagona, godinu poslije još 28, a do 2010. godine trebalo bi kupiti 24 nova visokokomforna (klimatizirana) putnička vagona. Stoga ne čudi što su osuvremenjavanje vagona klimatizacijom očekivali do ovoga ljeta i slavonsko-baranjski putnici koji putuju sezonskim vagonom iz Osijeka u Split i natrag, ali to se nije dogodilo. - Na žalost, zbog nedostatka klimatiziranih vagona ove godine još uvijek ne možemo osigurati da vagoni u sastavu sezonskog vlaka koji vozi na relaciji Osijek - Split budu klimatizirani. HŽ Putnički prijevoz ulaže velike napore kako bi što više vagona bilo visokog komfora, što uključuje i klimatizaciju. Do sada je trećina vagonskog voznog parka klimatizirana, a ti vagoni u prvom redu voze u sastavu najvišeg ranga vlakova, dakle u EuroCity i InterCity vlakovima.

Ove godine u promet je uvršteno 15 visokokomfornih vagona u kojima su ugraðeni klimatizacijski ureðaji. Ugovorena je i modernizacija serije od 15 vagona koja æe biti završena do kraja ove godine. Sukladno poslovnim planovima, proces modernizacije putnièkih vagona nastavit æe se i u sljedeæim godinama. Vagoni u sastavu vlaka koji vozi na relaciji Osijek - Rijeka i obrnuto su klimatizirani - pojašnjava Vlatka Škoriæ, šefica Službe za korporativne komunikacije u HŽ-u.
Osuvremenjavanje starih vagona podrazumijeva niz radova na obnovi dijelova važnih za sigurnost prometovanja vagona (koènica, okretno postolje, elektrooprema) te obuhvaæa i dio radova koji se odnose na udobnost putnika (klima, zatvoreni sustav WC-a, zamjena sjedalica i inventara u unutrašnjosti). Cijena osuvremenjavanja prema lanjskoj raèunici bila je oko èetiri milijuna kuna. Danas je situacija nešto drukèija.
- Buduæi da se pri ugradnji klimatizacijskih ureðaja provodi ujedno i postupak kompletne modernizacije vagona, a on se razlikuje za svaku seriju vagona, ne možemo navesti toèan iznos cijene klimatizacije pojedinog vagona - zakljuèuje Škoriæ.

Autor: N.ŠPOLJARIÆ

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot