Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Nezaposleni nemaju besplatan prijevoz jer ga nije nitko tražio?
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Nezaposleni nemaju besplatan prijevoz jer ga nije nitko tražio?

Nezaposleni u Osijeku nemaju pravo na besplatan prijevoz iako su u težoj situaciji nego mnogi umirovljenici. “Dok se neki voze besplatno, a imaju i do pet, šest tisuća kuna primanja, ja moram izdvajati 250 kuna mjesečno za kartu, a jedino primanje koje muž i ja imamo njegova je mirovina od 2.540 kuna. To je užasna nepravda", ogorčena je Kata Ileš, 64-godišnjakinja iz Višnjevca koja se zbog bolesti svaki dan mora voziti u Osijek na terapiju i pritom plaćati 250 kuna za mjesečnu iskaznicu. Prema njenim riječima, imala je mnogo problema i oko dobivanja radničke iskaznice s kojom se sada vozi jer, kako su joj rekli u GPP-u, nije radila pa ne može dobiti radničku, a budući da nije ni umirovljenik, ne može se ni besplatno voziti. "Jedva sam uspjela nekako dobiti tu radničku iskaznicu, nakon višednevnog šetanja i moljakanja. Da je nisam uspjela dobiti, morala bih svaki dan dati 16 kuna, a možda i više za prijevoz jer mi je liječnik prepisao terapiju na kojoj moram biti svaki dan", nastavlja Kata Ileš.

U GPP-u navode kako oni nemaju veze s cijenama karata i odreðivanjem skupina jer je to posao Poglavarstva. Grad odluèuje koga æe se subvencionirati, a koga neæe te je iskljuèivo njihova odgovornost raspodjela sredstava za besplatan prijevoz. Prema izjavi Biljane Borzan, zamjenice gradonaèelnika, razlog zbog kojih samo umirovljenici imaju besplatan prijevoz je taj što se nitko nije zauzeo za nezaposlene. Pri donošenju proraèuna, svaka je stranka imala svoj potprogram, a HSU se zauzeo za umirovljenike pa se zato oni sada mogu besplatno voziti. "U Poglavarstvu još nismo imali raspravu vezanu uz besplatan prijevoz nezaposlenih, ali smatram da je to problem o kojem se treba raspraviti”, kaže Borzan.
Dok se to ne riješi, Kata Ileš, a i mnogi drugi koji su u sliènoj situaciji, morat æe se za prijevoz snaæi na drugaèiji naèin. "Ne mislim da se sadašnjim umirovljenicima trebaju oduzeti ili na bilo koji naèin smanjiti prava. Lijepo je što se netko brine za njih, ali mene zanima kada æe se netko poèeti brinuti za nas, koji oèigledno ne pripadamo nigdje. Imam 64 godine, bolesna sam i ne želim razmišljati hoæu li si moæi priuštiti i dalje odlaziti na terapije koje su mi prijeko potrebne", kaže Kata Ileš. Buduæi da mnogi drugi s njom dijele sudbinu, nada se kako æe ih se bar netko sjetiti i ispraviti nepravdu koja nezaposlene još više marginalizira.

Autor: D.Škrebljin
Izvor: glas-slavonije.hr

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot