Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Osijek Na javne se usluge svakoga dana žali desetak Osječana
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Na javne se usluge svakoga dana žali desetak Osječana

Pritužbe upućene na adrese HEP-a, Vodovoda, Ukopa ili Unikoma, odnosno svih onih koji se bave pružanjem javnih usluga, nisu rijetkost, no prema riječima Branke Lacković, stručne suradnice u osječkom Društvu “Potrošač”, probleme građana uspješno rješavaju u tu svrhu osnovana povjerenstva za reklamacije potrošača. “Zakonom o zaštiti potrošača, za svakog je pružatelja javnih usluga predviđena obveza osnivanja Povjerenstva za reklamacije potrošača, posebnog savjetodavnog tijela u koje su uključeni predstavnici udruga potrošača i zaposlenici tvrtke. Takvo su povjerenstvo osnovale tvrtke poput HEP-a, Vodovoda, GPP-a, Unikoma, Ukopa, Hrvatskih pošta ili Elektromodula”, objasnila je Lacković, dodavši kako je i sama, kao predstavnik udruge potrošača, član Povjerenstva jednog od osječkih poduzeća.  Povjerenstvo za reklamacije potrošača zakonom je reguliran način rješavanja problema i pritužbi potrošača te u praksi vrlo dobro funkcionira. Povjerenstvo svakog tjedna održava sastanke radi što učinkovitijeg otklanjanja problema, a prvi stupanj njihova rješavanja jest osobni kontakt potrošača s mjerodavnom službom u tvrtki - rekla je naša sugovornica, napomenuvši kako, ukoliko se time ipak ne postigne zadovoljavajući rezultat, potrošač može uputiti pismenu pritužbu naslovljenu na Povjerenstvo.

- Povjerenstvo je dužno odgovoriti pismeno potrošaèima na zaprimljene reklamacije u roku od trideset dana, a u meðuvremenu æe održati sastanak na kojemu æe raspravljati o pritužbama. Povjerenstva imaju svog predsjednika, pravnika i èlana koji prvi ostvaruje kontakt s potrošaèima te su dosad riješila probleme i pritužbe, kojih ima zaista mnogo. Primjerice, samo se našoj udruzi na pružanje javnih usluga dnevno zna požaliti i do desetak ljudi, koje uputimo na Povjerenstvo, pa je posla mnogo - zakljuèila je Branka Lackoviæ.
Jedna od osjeèkih tvrtki èije Povjerenstvo za reklamacije potrošaèa uspješno funkcionira veæ nekoliko godina jest i Vodovod, èiji nam je direktor Ljubomir Novoseliæ objasnio kako se, unatoè velikom opsegu posla, sve pritužbe uredno obraðuju kroz redovite sastanke. “Èlanovi Povjerenstva za reklamacije potrošaèa su predstavnici udruge potrošaèa i zaposlenici tvrtke, najèešæe iz Odjela obraèuna i naplate vode, koji u rješavanju problema nastoje maksimalno iæi u korist potrošaèa”, rekao je Novoseliæ, napomenuvši kako se tek u minimalnom broju sluèajeva nezadovoljni potrošaèi odluèuju izravno obratiti njemu kao direktoru radi bržeg otklanjanja neke poteškoæe. Slièna je situacija i u ostalim osjeèkim poduzeæima, poput Ukopa. “Uvažavamo sve pritužbe graðana, na koje pismeno odgovaramo u najkraæem moguæem roku, trudeæi se naæi rješenje koje æe zadovoljiti obje strane”, rekao je Zvonimir Paveliæ, direktor Ukopa.

Autor: B.BOŽIÆ

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot