Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Vinkovci Otkrivena gepidska kuća unutar rimskih Cibala
  • Facebook: urednik.slavonija
  • Twitter: slavonijainfo
  • YouTube: nikon0007
  • External Link: www.slavonija-info.com/index.php?format=feed&type=rss

Otkrivena gepidska kuća unutar rimskih Cibala

VINKOVCI - “Arheologija starta odmah na površini zemlje, jer sve što je u zemlji arheologija je, od predmeta iz 20. stoljeća do nalaza iz prethistorije”, kaže Hrvoje Vulić, kustos arheolog Gradskog muzeja Vinkovci, te dodaje da krajem ovog tjedna završava arheološki dio posla u strogom središtu Vinkovaca, kad će građevinski djelatnici nastaviti svoj dio posla vezanog uz gradnju nove pješačke zone.
Unatrag dva i pol mjeseca sva tri arheologa vinkovačkog Gradskog muzeja bila su angažirana na iskopu u suradnji sa studentima, tehničarima i djelatnicima vinkovačke tvrtke Cestorad d.d., koja je izvođač radova.
Unutar 200 četvornih metara, koliko je velika druga sonda, arheolozi su prvo naišli na naboj barokne ceste, a na 90 metara dubine ušli su u rimsko doba. Brojni luksuzni nalazi od bronce, slonovače, stakla, fine keramike upućuju da je tu bila zona foruma, tj. antičkog trga tadašnje Cibale. Od nepokretnih nalaza pronašli su amorfnu zemljanu peć i gepidsku kuću.

- U Vinkovcima je još prije pronaðeno 60 grobova koji upuæuju na Gepide, germanski narod koji je tu došao na zalasku Rimskog Carstva, a gepidska kuæa prvi je nalaz naselja u Vinkovcima - izjavio je Vuliæ. Nalazi žetona za igru i keramièka ploèa s iscrtanom mrežom, dodaje, potvrðuju poznatu strast Rimljana za kockanjem i klaðenjem.
Osim brojnih sitnih predmeta, pronaðene su i zidne freske koje dokazuju da su tu živjeli imuæni ljudi, jer malo tko si je onda mogao priuštiti bojenje zidova.
U dva i pol mjeseca rada na nalazištu arheolozi su se prošetali kroz 20 stoljeæa, a nalaze nakon završetka procedure konzerviranja i analize namjeravaju velikom izložbom prezentirati struènoj i široj javnosti.
Buduæi da su arheolozi završili svoj dio posla unutar predviðenog roka od tri mjeseca, Vinkovèanima ostaje da strpljivo doèekaju i završni graðevinski dio ureðenja nove pješaèke zone.

Autor: Vesna ZAGORC
Izvor: glas-slavonije.hr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

 
 
 
 
belot