Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Lifestyle Gastro Rajčica - izvor zdravlja

Rajčica - izvor zdravlja

rajcicaMalo je plodova koji u sebi sadrže toliko vrijednih tvari kao ta hranjiva i ljekovita crvena povrtnica. Tu su prijeko nam potrebni vitamini A, C i B, zatim znatna količina minerala kalija, magnezija, kalcija i željeza te beta-karotena.

Crveni pigment ne daje joj samo neodoljivo privlačan izgled, već i ljekovito djelovanje - likopen je, naime, vrlo snažan antioksidans. Ispitivanja su ga potvrdila kao moćnog saveznika u prevenciji kancerogenih te bolesti srca i krvnih žila. Zanimljivo je i da ga organizam uspješnije apsorbira u prerađenom, termički obrađenom obliku, zbog čega su proizvodi od rajčica idealan način za iskorištavanje svih njezinih prednosti.

Likopen daje rajčici crvenu boju, a u stanicama ljudskog tijela uništava slobodne radikale koji mogu izazvati rak. Ova supstanca smanjuje rizik od nastanka infarkta. Organizam najbolje koristi likopen kada se na rajčice kapne malo maslinovog ulja. U stresnim situacijama rajčica može popraviti raspoloženje. Kuhana je zdravija od sirove. Sirova rajčica sadrži veliku količinu balastnih tvari, što olakšava probavu. Međutim, kuhana najbolje štiti od raka. Nakon 2 minute kuhanja rajčice, količina likopena u njoj se povećava za jednu trećinu, a nakon 15 minuta kuhanja u rajčici ima 150% više likopena.

Svima koji paze na izgled poznato je i da su rajčice odličan prijatelj privlačnog stasa! Uz obilje vitamina koji iznutra djeluju na zdravu i blistavu kožu, sadrže vrlo malo masnoća i kalorija (samo 25 kcal na 100 g).

S.R/slavonija-info.com
foto: google images

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot