Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Kultura Aktualno Bogatstvo rimskih nekropola

Bogatstvo rimskih nekropola

E-mail Ispis PDF
bogatstvo-rimskih-nekropolaTrideset godina muzeji diljem svijeta 18. svibnja obilježavaju kao svoj dan. I ove će se godine proslavi pridružiti i osječki Arheološki muzej, koji će taj dan od 10 do 20 sati, biti otvoren za posjetitelje (uz besplatan ulazak), te ugostiti izložbu najbogatijeg i najvećeg hrvatskog muzeja - Arheološkog muzeja iz Zagreba, pod nazivom “Bogatstvo rimskih nekropola”. Bogati materijal iz fundusa je AMZ-a, a prikupljan je tijekom više od stoljeća i pol i to na 20 lokaliteta - 18 diljem Hrvatske, te Budve (Crna Gora) i Akvileje (Italija), napomenuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare autor izložbe Zoran Gregl.

Zanimljiva i edukativna izložba (koja će se u AMO-u moći razgledati tijekom pet mjeseci), donosi gotovo dvije tisuće godina stare kamene, keramičke i staklene urne iz rimskih grobova. Među brojnim izlošcima nalaze se i neki vrlo raritetni primjerci, poput tzv. urni u obliku kuće, koje su izrađivali samo pripadnici plemena Latobika. U čitavom ih svijetu ima 135, od čega se 20-ak (s tri lokaliteta) nalazi u Hrvatskoj, ponosno je istaknuo Zoran Gregl.

Ove se godine Međunarodni dan muzeja održava pod motom “Muzeji i društveni sklad”, a izložba AMZ-a bit će otvorena u 18 sati.N.Bošnjak
izvor: glas-slavonije.hr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot