Slavonija Info | Regionalni internet portal

Tuesday, Mar 20th

Ažurirano:04:57:48 AM GMT

Naslovi:
Nalazite se ovdje: Home Lifestyle Gastro U Kaliforniji zabranjeni happy meal obroci

U Kaliforniji zabranjeni happy meal obroci

happymealU dijelu američke države Kalifornija u lancu restorana brze hrane McDonald's zabranjeno je služenje obroka happy meal i sličnih grickalica uz koje dolaze igračke, u sklopu pokušaja da se djeca odbiju od brze i visokokalorične hrane.

Mjera, za koju se pretpostavlja da je prva te vrste uvedena je u oblasti Santa Klara u kojoj živi oko 1,7 miliona ljudi i u koju spada čuvena Silikonska dolina.

Četvrtina djece u ovoj oblasti ima višak kilograma ili je gojazna i dužnosnici su izvjestili da će početi borbu protiv "epidemije gojaznosti".

Prema njihovim riječima, igračke su upotrijebljene da bi se djeca privukla da kupuju visokokaloričnu hranu prepunu soli.

"Ova mjera spriječit će restorane da igračkama namamljuju djecu da uzimaju visokokalorične obroke. Time će biti prekinuta veza između nezdrave hrane i igračaka", rekao je dužnosnik Ken Yeager.

Restorani neće moći nudti igračke uz obroke koji ne ispunjavaju osnovne prehrambrene standarde. Bit će stavljen i limit od 485 kalorija po obroku.

Happy meal je prvi put predstavljen 1979. godine i od tada su igračke nuđene uz hranu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Vezane vijesti:
Novije vijesti:
Starije vijesti:

 
 
 
 
belot